Двери / 11 Февруари 2020

Албанският архиепископ Анастасий (Янулатос) също е отказал участие в срещата на предстоятелите в Йордания, свикана от Йерусалимския патриарх Теофил по идея на Москва. Това стана ясно от публикувано вчера в гръцките медии негово писмо до Йерусалимския патриарх от 8 януари т. г.

В писмото-отговор се казва, че архиеп. Анастасий е прочел внимателно писмото от 12 декември 2019 г., с което Йерусалимският патриарх кани предстоятелите на православните автокефални църкви на една „братска среща в любов“ в Йордания в края на февруари. Той заявява, че и досега продължава да е убеден, че решаването на всички проблеми в православието се решава по съборен път.

„Затова Православната автокефална църква на Албания отправи гореща молба към Вселенската патриаршия (в писмо от януари 2019 г.) да използва своята привилегия за съгласуване между православните църкви и да свика възможно най-скоро всеправославен синаксис или събор, за да се преодолее видимата опасност от създаването на печална схизма. След това отправихме и призив-молба за преодоляване на църковното разделение, изпратено на 20 ноември 2019 г. до всички предстоятели, където също подчертахме, че „инициативата за оздравителния процес в новосъздалите се обстоятелства принадлежи несъмнено на Вселенската патриаршия. Но и всички автокефални църкви, всички без изключение православни, имаме отговорността да допринасяме за помирението.
Вашето предложение обаче за среща в Йордания, както е вече очевидно, вместо да допринесе за укрепване на единството, ще усложни още повече оздравителния процес. Поради тази причина не можем да участваме в предложената среща“.

Няма яснота защо Албанската архиепископия дава гласност да писмото месец по-късно. Вероятно това е свързано с наближаващата, неофициално обявена, дата за срещата в Йордания в края на февруари. Неотдавна в Тирана пристигна делегация на Украинската православна църква (Московска патриаршия), водена от Баришевския еп. Виктор и прот. Николай Данилевич, зам.-председател на отдела за външно-църковни отношения на УПЦ. Украинската делегация е запознала предстоятеля на Албанската архиепископия „с превземането на храмове и действията на разколниците“, което е традиционното послание на този тип визити от украинска страна. От своя страна архиеп. Анастасий е отговорил, че от дете обича Русия и Украйна и че поддържа редовна кореспонденция с Киевския митр. Онуфрий, „който е човек на молитвата и възлага цялата си надежда на Бога“. Въпреки приятелския дух на срещата обаче до промяна на позицията на Албанския архиепископ не се е стигнало.

Подобно писмо-покана е изпратено и до предстоятеля на БПЦ, но българският Св. Синод досега не е коментирал по никакъв начин инициативата за среща в Йордания.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69223/view,article/