08.05.2022/22:22/ | Източник: Българска патриаршия.
Снимка


На 9 май Православната църква си спомня за едно историческо събитие – Пренасяне на светите мощи на св. Николай от гр. Мир в Ликия, в гр. Бари, Италия.

По този повод на 8 май, в навечерието на празника, в гр. Елин Пелин беше отслужена архиерейска вечерня с благословението на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит, за да бъде отбелязан храмовият празник на един от празнуващите храмове.

Празничната вечерня в чест на св. Николай Мирликийски Чудотворец оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Иван Плещов, предстоятел на храма, иконом Стоян Стоянов, протойерей Серафим Мишев, протойерей Григорий Иванов, свещеник Цветан Велинов, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Клиросното пение изпълниха църковни певци, воглаве с г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия и г-н Светослав Цеков.

По време на тържественото празнично вечерно богослужение в храма на гр. Елин Пелин беше отслужен чинът на петохлебието, за здраве и благословение на енорията и града.

След вечернята епископ Поликарп произнесе проповед и говори за живота, делото, служението и прославата на св. Николай Мирликийски Чудотворец. Той призова присъстващите в храма православни християни да се стремят да подражават на светеца, патрон на храма, в доброто и полезното. Да бъдат изпълнени със силна вяра, последователност в духовния живот и любов по Бога и светостта.

Думи на благодарност за архиерейското посещение и благослов към епископ Поликарп поднесе отец Иван Плещов. Той поднесе на епископа прекрасен букет с цветя, в знак на признателност и благодарност за благословението и духовната грижа.

Накрая епископ Поликарп поздрави всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела благодатен празник, лека и духовна седмица. Епископът раздаде петохлебието и благослови вярващите, поздравявайки ги с Възкресение Христово.

Снимки: протойерей Костадин Тренев