04 април 2020 14:26, Софийска митрополия

В съботния ден на петата седмица от Великия пост се отдава почит и възхвала на Божията Майка. Според мирския /Цариградския/ типик, Богородичният акатист се отслужва в петък вечерта, с Малко повечерие, но според манастирския /Иерусалимския/ типик, същият Акатист с Богородичния канон се отслужва на утринната в съботния ден. Затова той се нарича: Акатистова събота.

Празникът у нас се нарича още: „Златна ябълка“. Той е свързан с чудо, извършено от Майката Божия чрез нейна икона през 1765 година. Това събитие е описано в синаксар за Златната ябълка от Ананий Клинис, който тогава е бил игумен на Асеновградския манастир „Св. Св. Кирик и Иулита“.

Тази година празникът за втори път тържествено бе отбелязан в Софийска епархия. В негова чест бе отслужена Архиерейска св. Литургия в столичния храм „Рождество Богородично“, който го отбелязва като свой втори храмов празник.

Тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха протоиерей Илиян Алексиев, председател на храма, протоиерей Радослав Вутов, протоиерей Иван Иванов, протоиерей Дилян Цветков, свещеник Костадин Тренев и трима дякони: йеродякон Вартоломей, дякон Петър Славов, дякон Пламен Николов и дякон Спас Рангелов.

Църковните песнопения бяха прекрасно изпълнени от храмовия хор, ръководен от д-р Росица Николова. Великолепно музикално балансиран, с добре подбран певчески репертоар, той добринесе за духовното и молитвено извисяване на всички присъстващи и направиха архиерейската богослужба още по-благолепна и тържествена.

По време на литургията бе извършено и свещеническо ръкоположение на дякон Пламен Найденов Николов.

Новият свещеник на Софийска епархия е роден на 16 ноември 1979 г. в гр. Мадан. Основно образование завършва в родния си град, след което продължава обучението си в Пловдивската духовна семинария „Св. Кирил и Методий“. След завършването й през 1998 г., продължава висшето си образование в Богословски факултет СУ „Св. Климент Охридски“, където придобива бакалавърска степен по богословие, а през 2003г. и магистърска. През годините на своето образование е клиросен певец в няколко столични храма. Работи в областта на Tехнологиите и полиграфията до м. август 2019 г., когато е ръкоположен за дякон от Белоградчишки еп. Поликарп.

В чест на празника, в края на литургията бяха осветени пет кошници, препълнени с прекрасни златни ябълки, които храмовите свещеници раздадоха на стеклите се миряни.

В края на богослужението еп. Поликарп се обърна с пастирско слово за св. Богородица като подчерта нейната особена мисия сред човечеството. Говори за това, че тя като Всеобща майка се се застъпва пред за нас човеците, за всички, които прибягват към нея и нейните молитви.

„Божията майка помага на всеки като му дава онова което му е потребно за спасение и вечен живот. Нека по молитвите на св. Богородица, Бог да дарува на всеки един от нас здраве, преодоляване на всяко изпитание, на всяка трудност, на всяка човешка злоба и да ни обдари с радост, вяра, надежда и любов! И нека Покровът на Божията майка да бъде върху вас и вашите чеда, върху вашите семейства и върху целия български народ и целия сват! Св. Богородица да ни избавя от затруднения и опасности и от всичко, което смущава нашите сърца и нашите очи! Божието благословение да бъде върху всички нас, а св. богородица да ни пази, да ни благославя и да ни утвърждава в нашия житейски път. Амин!“ – каза в словото си владиката.

+++

Празникът “ Златна ябълка“

В този ден, петата събота на Великия пост, православните отдават акатистна похвала на Пресветата, Пречиста, Преблагословена Владичица наша Богородица и присно дева Мария, възпоменание на светата чудотворна икона на Пресвета Богодица, наречена Благодатна, която се намира в свещения стар храм в село Воден. Чрез тая света и чудотворна икона Пресветата Майка, изпросвайки от Христа, ни дарява безбройни, благодатни изцеления на телесни и душевни недъзи.

Възпоминание на чудото с неплодната жена, която като беше закъсняла за празника на благодатната Богородица Дева Мария, поради дългия път, не можа да получи благословен хляб и като счете това за лош знак, ридаеше и се окайваше за своята неплодност. Йереят, като чу плача и риданията на жената много се натъжи и като не намери и троха, останала от благословения хляб, разбирайки причината за мъката на жената, смут обхвана душата му. И видя старецът /йереят/ една ябълка, оставена в дар пред светата, чудотворна икона, Благодатна Богородица Дева, взе я и я даде на жената /неплодната/ като благословение, а тя като прие ябълката с гореща вяра се успокои. И не след много време жената се оказа трудна. Като се роди рожбата й, от вяра и благодарност към Божията Майка, тя употреби много средства и богато украси светата икона, като даде да изковат една златна ябълка и я дари за спомен на Великата благодат.

Поменете ме всички, които четете и слушате този синаксар, като кажете за мене грешния Ананий Клинис, Бог да го прости и помилва.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК – https://flic.kr/s/aHsmMnD772

Текст и снимки: Весела Игнатова

https://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=318835