10.05.2022/01:48/ | Източник: Българска патриаршия.
Снимка


На 9 май, в деня когато Православната църква си спомня за пренасянето на светите мощи на св. Николай от гр. Мир в Ликия в гр. Бари, Италия, в столичния храм „Св. Николай Чудотворец“ в кв. „Връбница“ беше отслужена архиерейска света Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, светата Литургия отслужи Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с: архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Методи Корчев, предстоятел на храма, протойерей Желязко Симеонов, протойерей Николай Пешов, протойерей Валентин Тупаров, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Никола Чочев.

Песнопенията на светата Литургия бяха изпълнени от смесения църковен хор при храма.

На празничното богослужение в чест на св. Николай Мирликийски чудотворец присъства г-н Младен Младенов, кмет на район „Връбница“.

След тържествената света Литургия епископ Поликарп произнесе проповед, в която говори за историческото събитие по пренасянето на светите мощи на свети Николай в италианския град Бари през 1087 г., запозна вярващите с живота на великия Божи архиерей и призова присъстващите на богослужението да възлюбят добродетелите на св. Николай, които са Христови и водят по отъпкан път към Христовото Царство и вечния живот.

Епископ Поликарп поздрави всички именици и им пожела Божието благословение по молитвите на св. Николай – мир, здраве и любов.

Викарият на Софийския митрополит поздрави всички от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Думи на благодарност към епископ Поликарп за оглавяването на празника в храма на кв. „Връбница“ отправи иконом Методи Корчев и му поднесе букет цветя в знак на признателност и обич.

Тържественото богослужение за втория храмов празник на църквата „Св. Николай Чудотворец“ в кв. „Връбница“ завърши с водосвет, отслужен от иконом Никола Коюв, протойерей Венцислав Тонов и свещеник Иван Иванов, заедно с освещаване на празничен курбан.

В двора на храма беше направено изложение на дърворезби, дело на членовете на курса по дърворезба при храм „Св. Николай“ в кв. „Връбница“.

Учител по дърворезба е г-н Алексей Алексиев, който бе донесъл кръст с миниатюрна дърворезба със сцени от живота на Спасителя Господ Иисус Христос.

Кръстът е изработен от 300-годишно чемширово дърво – изсъхнало в природата, и от него на ръка са изрязани 30 плочки. Работата по кръста му отнема 7 години – от 2006 година до 2013-а.

Снимки: протойерей Костадин Тренев