23.05.2022 | Източник: Българска патриаршия 23.05.2022 00:15 |
Снимка


На 22 май руският храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“, подворие на Руския патриарх в София, отбеляза своя храмов празник по Юлиянския календар.

Празникът на небесния покровител на руския храм съвпадна с пета нeделя след Пасха – на Самарянката.

По покана на Негово Високопреподобие архимандрит Васиан, представител на Руския патриарх в София, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, светата Литургия възглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В тържественото богослужение съслужиха: архимандрит Васиан, представител на Руския патриарх в София, протойерей Евгений Павелчук, секретар на Подворието, протойерей Костадин Тренев, протойерей Димитър Тухчиев, свещеник Серафим Желев, дякон Никола Чочев и дякон Александър Морозов.

Църковният хор, под вещото диригентство на г-жа Василена Ченова-Стефанова, изпълниха със забележителна прецизност, благоговение и респект църковните песнопения.

След светата Литургия Белоградчишкият епископ Поликарп произнесе проповед, в която засегна както неделното евангелско четиво за Самарянката, така и историческото събитие по пренасяне светите мощи на св. Николай от Мир Ликийски в гр. Бари, Италия.

Епископът призова вярващите да вникнат в духовните послания на забележителната среща на Спасителя със Самарянката и да се утвърдят в познание на Христовата любов към човека, на Божията снизходителност към човешките немощи, да прозрат безграничната любов, която има Бог към човешкия род, да станат богослови, като не само със слово, но и на дело се стремят, черпейки от Източника Христос жива вода, самите те да станат извор на жива вода, която служи за добър пример и вдъхновение на хората в съвременния свят за святост, познание, истина и най-вече любов, и вкусили Бога да не ожадняват.

В своята проповед епископ Поликарп припомни на вярващите историческото пренасяне на светите мощи на св. Николай в Бари и вдъхнови вярващите да обичат светеца, да му подражават и духовно да се наслаждават на този безценен дар, който Бог е дал на всички християни за пример и живот, който води към Неговото небесно царство.

Епископ Поликарп благодари на архимандрит Васиан за любезната покана да предстоява празничната света Литургия и да бъде част от духовната общност на руския храм, който тупти в сърцето на София и разпръсва живителни лъчи, благославяйки и утвърждавайки всички в истински Христов живот и благочестие.

Епископът благодари на всички духовници, певци и верен народ, взели участие в неделното богослужение.

От името на храмовото духовенство и верния народ архимандрит Васиан отправи думи на благодарност към Белоградчишкия епископ Поликарп за гостуването и му поднесе комплект архиерейски панагия и кръст. Преди началото на светата Литургия, епископът беше посрещнат в църквата с голям букет червени рози

Негово Преосвещенство епископ Поликарп, благодарейки на всички за молитвата и достойното свидетелство на вярата, отправи към цялото църковно множество топъл поздрав и благословение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Празникът в храма завърши по традиция с отслужването на молебен в криптата на храма, пред гроба на св. Серафим Софийски Чудотворец.

Снимки: протойерей Костадин Тренев