Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит НеофитНа 21 януари Светата православна църква чества празника на св. Максим Изповедник и св. мъченик Неофит. По този повод в столичния катедрален храм „Св. Неделя“ бе отслужена съборна св. Литургия, възглавена от Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български. В съслужение с него бяха митрополитите Великотърновски Григорий, Пловдивски Николай, Доростолски Амвросий, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим, Русенски Наум, Старозагорски Киприян, заедно с Адрианополски епископ Евлогий, Велички епископ Сионий, Браницки епископ Григорий, Белоградчишки епископ Поликарп и Мелнишки епископ Герасим, както и предстоятели и свещенослужители на столични храмове, монаси, дякони и свещеници от цялата страна. Молитвено участие взе и Негово Високопреосвещенство Дамаскин, митрополит на Дидимотика, Орестиада и Софлу (Гърция).
Песнопенията на св. Литургия изпълняваше храмовият хор с диригент протопсалт Мирослав Попсавов.
В молитвено съучастие в светата богослужба беше и многоброен народ, сред които свещенослужители на столични храмове, архиерейски наместници на духовните околии в Софийска епархия, деканът на Богословския факултет към СУ – проф. д-р Александър Омарчевски, ученици от Софийската духовна семинария, водени от ректора си г-н Димитър Костадинов, епархийски съветници, служители на Светия Синод и Софийската св. митрополия.
По време на свещеническото причащение слово за св. мчк Неофит – небесен покровител на Негово Светейшество, прочете ставрофорен иконом Мина Минчев, предстоятел на столичната катедрала.
След св. Литургия за здравето и благопреуспяване в служението на първойерарха на Българската православна църква бе отслужен благодарствен молебен. Приветствие от името на Св. Синод прочете най-младият митрополит по старшинство – Киприян. „За дните на добрия живот има брой, но доброто име пребъдва до века (Сир. 41:16)… Всички ние, Вашите по-малки съработници, Святейший владико, добре съзнаваме, че пастирското служение е изпълнено с много трудности, лишения и страдания, но черпейки дръзновение от вярата в Бога и от Неговата всемощна и крепка десница направлявани, ние, човеците можем да извършим тази нелека и отговорна мисия. Всички трудности, пред които се изправя духовникът са преодолими тогава, когато той се уповава Богу, когато използва своята мъдрост и прозорливост, когато е освободил живота си от пороците и греховете, когато е отдал всичките си сили в търсене на Царството на Бога и на Неговата правда“, се казваше в словото му.
От името на Софийската св. митрополия приветствие прочете викарийният епископ Григорий: „Ние молим свети Неофит да принесе нашите молитви в Небесните пространства на Вечността, пред Троичния Бог, за да бъдете Вие, Святейший владико, в крепко здраве, непоколебима вяра и радост в отговорното Ви служение… Да бъде с вас благодат, милост, мир от Бога Отца и от Господа Иисуса Христа, Сина на Отца, в истина и любов“.
Словото-отговор на Негово Светейшество можете да прочетете тук.
След светата богослужба патриарх Неофит бе поздравен за имения си ден от много миряни в и пред храм „Св. Неделя“, както и в салона на Софийската св. митрополия.
На многая и благая лета, Святейший владико!
Текст и снимки: Мартин Митов
Още снимки можете да видите на страницата на БПЦ – БП.