29 януари 2020 13:02, Старозагорска митрополия

Десетки московски медии определиха като фурор представянето на църковния хор към Катедралния храм „Св. Николай“, по време на Московския рождественски фестивал на църковната музика. Той се провежда за десети път в руската столица. Припомняме, че в Посолството на Република България в Москва посланик Атанас Кръстин, пълномощният министър Александър Ковачев, аташето по отбраната генерал-майор Тодор Дочев, аташето по военновъздушните и военноморските сили полковник Данаил Баев и други дипломати, посрещнаха делегация на Българската православна църква, водена от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан. В състава й бяха хористите от църковния хор при Катедралния храм „Св. Николай“ в Стара Загора, политикът Румен Петков, заместник-кметът по образование, здравеопазване и социални дейности Иванка Сотирова, заместник-кметът по култура, туризъм и младежки дейности Милена Желева и Диян Димитров в Общински съвет-Стара Загора. Делегацията бе на посещение в Москва по покана на Московския международен дом на музиката и Московската духовна академия. Основната идея на визитата, освен участие в музикалния форум, е междукултурен обмен и бъдещи съвместни инициативи.

„Приехме поканата с радост и благодарим на организаторите на този фестивал, защото е удоволствие да пееш в Светлановската зала на Международния дом на музиката. Страхотна акустика, невероятно преживяване и изключително интелигентна публика. Хорът положи доста усилия, за да подготви едночасовата си програма. В нея бяха включени произведения от съкровищницата на българската и руската църковна музика, както и осемгласния „Круцификос“ на Антонио Лоти. Концертът мина под невероятното въздействие на публиката, която аплодира дълго време и изведе на бис на няколко пъти хористите.“, разказа за участието във фестивала митрополит Киприан, който дирижира част от изпълненията.

За три от песнопенията на диригентския пулт застана диригентът на хора Мария Колева. „Мога смело да кажа, че нашата програма беше представена на изключително високо ниво, с голяма сложност. Затова и съставът беше подсилен от допълнителни хористи, хора, с които сме работили през годините, наши приятели и познати, които имат афинитет към тази музика и участват в църковни състави. Аз дирижирах първите три песнопения, след което програмата продължи митрополит Киприан. Изпълнихме „Светий , Боже“, „Во царствие твое“, „Слава вишних Богу“, „ Заступнице усердная“, „Хвалите имя Господне“, „Разбойника благоразумного“ , „Великото славословие“и т.н. За нас певците е много важно, човекът, който е пред нас, да знае защо е там, да е наясно с всяко песнопение, да ни вдъхва увереност и спокойствие. Всичко това получаваме от митрополит Киприан. На сцената бяхме изключително спокойни и сигурни. Когато човек с такъв висок сан застане пред теб, неминуемо се получава единение.“, сподели Мария Колева.

По покана на организаторите хорът пя и на Богоявленския събор, където служи Негово Светейшество патриархът на Москва и цяла Русия Кирил. В службата участва и основателят на Катедралния хор – Старозагорският митрополит Киприан.

Едночасовата програма ще бъде изпълнена и пред старозагорска публика. Проявата ще бъде обвързана с програмата по повод 125 години от залесяването на парк „Митрополит Методий Кусев“ и първата копка на храм „Св. Теодор Тирон“.

Повече снимки вижте тук – http://mitropolia-starazagora.bg/

https://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=311266