20 март 2020 13:53, Ловчанска митрополия

Възлюбени в Господ отци на честния клир, монаси и монахини, братя и сестри от богохранимото паство на Светата Ловчанска Епархия.

В тези дни на огнено изпитание за православните християни и нашия народ се обръщам към вас с любов в Господа, със скромно и смирено слово на утеха и думи на увещание и подкрепа. Св. Евангелие, историята на Църквата и живота на светите отци свидетелстват за това, че обикновено преди да излекува тялото на човека, Господ изцелява неговата душа – прощава му греховете. Ние се намираме в дните на светия Велик Пост, което е най-благодатното време през годината за истинско покаяние, което се състои в изповядване на своите грехове и борба с тях, за да получим прошка и с пасхална радост да посрещнем най-великия празник – Христовото Възкресение. Нека се постараем в това време на огнено изпитание да се доверим на Господа, да се молим по-често вкъщи и особено в Божия храм, да се изповядваме и причастим неведнъж до светлото Христово Възкресение и да имаме вяра, че след Голгота ще дойде и Възкресението.

„Имайте вяра в Бога. Защото, истина ви казвам: ако някой каже на тая планина: дигни се и се хвърли в морето, и не се усъмни в сърцето си, а повярва, че ще стане по думите му, – ще му се сбъдне, каквото и да каже. Затова казвам ви: всичко, каквото бихте поискали в молитва, вярвайте, че ще получите; и ще ви бъде дадено“ (Марк 11:23-24). Двухилядогодишната история на светата Православна Църква категорично свидетелства, че Божият храм и светите Тайни никога не са служили за разнасяне на зараза и за разболяване на богомолците, а точно обратното – там получават изцеление и на душата, и на тялото. Великият светец на Православната Църква от края на 19-ти и началото на 20-ти век св. Йоан Кронщадски казва: „Ако няма Литургия, слънцето ще угасне и земята няма да дава своите плодове“. В моя четиридесет годишен опит на свещенодействие, през което време съм служил и причастявал най-различни хора на най-различни места, никога не е имало случай нито аз, нито някой от пристъпващите към светите Тайни да са се заразили от каквото и да било болест. Като пример на Божията сила можем да приведем и случая със страшната огнена стихия в Православна Гърция през 2018, когато нито една църква или манастир не са станали жертва на огъня и дори стаи на изпепелени от огъня къщи, в които са били икони, са останали невредими. С наши събратя посетихме някои от тези църкви и манастири, като например манастира „Пантократор – Дао Пендели“, в който се води истински монашески живот и който е бил в самия епицентър на огнената стихия. Всичко около манастира беше овъглено и изпепелено, но огънят не се е докоснал дори и до невисоката ограда на обителта.

Скъпи епархиоти,

Господ е казал: „По това ще познаят всички, че сте Мои ученици, ако любов имате помежду си“ (Йоан 13:35). В това трудно време има и ще има много хора, които имат нужда от нашата помощ и молитвена, и с думи на утеха и съчувствие, както и от всяка помощ, която ни е по силите. Нека помним думите на Господ, че ближен ни е този, който има нужда от нашата помощ, и на когото можем да помогнем. Ако ние правим добро за ближния, Господ го приема като извършено за Самия Него.

Нека усърдно се молим за правителството, за градоначалниците, за христолюбивото войнство и за лекарите и целия медицински персонал, и да спазваме установените от тях правила за хигиена, за да може епидемията да бъде изолирана и по-скоро с Божия помощ да се прекрати.

Към моето изявление отечески препоръчвам и отворено писмо на някои наши православни манастири, които живеят по светоотечески устав и които в писмото са дали светоотеческата оценка на събитията според Св. Писание и учението на Св. Православна Църква.

Божието благословение и Неговата милост да бъдат с всички нас.

+ Ловчански митрополит Гавриил

Отвореното писмо може да видите тук – https://bg-patriarshia.bg/news.php?id=317090

https://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=317087