03.05.2022/13:22/ | Автор: Българска патриаршия.
Снимка


Българският патриарх Неофит прие представители на църковното настоятелство в българо-македонската църква “Св. Троица” в Торонто, Канада

Днес Негово Светейшество Българският патриарх Неофит се срещна с Ник и Маргарет Стефанов, представители на Македонската патриотична организация в САЩ и Канада (МПО). Ник Стефанов е председател на църковното настоятелство в българо-македонската църква “Св. Троица” в Торонто и е част от Централния комитет на МПО.

В срещата взеха участие Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, Ангел Младенов, секретар на Софийска св. Митрополия и генералният консул на Република България в Чикаго -Светослав Станков, който води делегация от САЩ и Канада за участие в Националната конференция „Европейска перспектива за добросъседските отношения между Република България и Република Северна Македония“.

Форумът ще се състои на 4 май в зала 6 на НДК и е под патронажа на държавния глава Румен Радев. На конференцията ще бъдат отбелязани 119 години от гибелта на големия български революционер Гоце Делчев.

Конференцията е организирана от Института за исторически изследвания при БАН и Македонския научен институт. В нея ще участват вицепрезидентът Илияна Йотова, изтъкнати историци, дипломати, журналисти, представители на организации на македонските българи, както и представители на Македонската патриотична организация в САЩ и Канада.