16 април 2020 16:32, Софийска митрополия

Днес е Велики четвъртък – денят в който се припомня Тайната вечеря, на която е установено тайнството Евхаристия. Господнята вечеря, на която Христос е явил на апостолите, че ще бъде предаден и на която е дал Новата заповед – за любовта към всички, на този ден, Църквата е отредила да се отслужва св. Василиева литургия.

В столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”, с благословение на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В съслужение с епископа, край св. Трапеза застанаха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, ик. Кирил Попов от храмовото духовенство, и трима дякони: йеродякон Вартоломей, дякон Петър Славов и дякон Юлиян Периклиев.

В края на Литургията еп.Поликарп припомни на богомолците евангелските събития, които Църквата духовно преживява на този ден и отправи благопожелание за искрено смирение в душите и сърцата, с които да преживеем настъпващите духовни празници.

„Нека паднем пред Господа в молитва и да Го помолим да ни огради със Своето смирение, да ни възнагради със Своята любов и да ни направи да бъдем истински, достойни Негови последователи“ – каза още владиката.

По традиция в деня, когато се припомня Тайната вечеря много християни пристъпват към св. Причастие. И тази година мнозина вярващи се бяха подготвили с пост и изповед и се причастиха със светите Христови тайни. Така те станаха духовно съпричастни към апостолите и Господнята вечеря.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК – https://flic.kr/s/aHsmMBWotL

Текст и снимки: Весела Игнатова

https://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=320342