Двери

В църковното общество в Русия се поставя въпросът за предоставянето на редовна публична информация за заразените клирици и храмовете, в които служат, както и за манастирите, където има болни от коронавирус. Целта на информирането е да се предпазят вярващите от заразяване. Според други обаче подобна информация не е от обществена значимост, тъй като разпоредбите на Църквата са за провеждане на служби без богомолци.

На 24 април група руски интелектуалци-християни отправи открито писмо до Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, в което обръща внимание, че разпоредбите на патриарха за ограничаване на заразата в храмовете не се спазват, а дори има духовници, които призовават към бойкот на препоръчаните мерки. Авторите на писмото смятат за правилно специалната Работна група към Московска патриаршия да продължи да предоставя достъпна информация за заболелите и инфектирани клирици и монаси, за да се предпазят членовете на енориите, поклонниците и техните семейства. Тази дейност на Работната комисия беше преустановена през Страстната седмица. Нейният председател митр. Дионисий (Парубай), управляващ делата на Московска патриаршия, съобщи преди няколко дни, че се е заразил и ще продължи да ръководи комисията дистанционно. Още един неин член, прот. Николай Балашов, зам.-председател на Отдела за външноцърковни отношения, също съобщи вчера, че се е заразил, както и всички клирици от неговия храм.
Ето и текста на писмото към патр. Кирил:

„Ваше Светейшество, Христос воскресе!

Обръщаме се към Вас с молба. За съжаление е очевидно, че в Църквата няма единство по отношение на ставащото. Сред епископите и клириците на Руската православна църква има много, които не приемат сериозно заплахата от заразяване с COVID-19.

Различни конспиративни и псевдобогословски идеи са не само популярни сред част от православните, но и активно се разпространяват от известни духовници и телевизионни проповедници.

Има свещеници, които мълчаливо пренебрегват Вашите призиви към енориашите да си останат вкъщи, а има и такива, които открито проповядват, че в храма е невъзможно да се заразиш, а причастяването по начина, обявен с Ваше благословение (дезинфекция на лъжичката и отказ от целуване на Чашата), е едва ли не отстъпление от православната вяра.

Мнозина епископи продължават да служат, някои открито призовават народа на служби. Има епископи, които буквално заставят свещениците да служат в празни храмове, макар че в много църкви би могло поне временно да се преустановят богослуженията.

Постъпиха сведения от няколко свещеници, че в техните епархии и манастири има негласно разпореждане да се крие информацията за това какви са мащабите на заразяване сред духовенството.

Става дума за десетки заразени клирици само в Москва, сред тях има и такива в тежко състояние.

Като страшно вразумление приехме вестта за кончината на протойерей Александър Агейкин, предстоятеля на Богоявленската катедрала в Елохово.

Практически във всички големи манастири – както в мъжките, така и в женските – има много заразени, често те са мнозинството от населниците, но въпреки това манастирите не са затворени за поклонници и стават огнища за масово заразяване.

Предполагаме, че ежедневната информация за това колко са заразените свещеници, колко храма са затворени ще помогне на Църквата да се отнесе сериозно към нашата обща беда, да приеме отговорни решения, съборно и поименно да се моли за заболелите. Естествено, че има и големи трудности с данните за статистиката.

Използваните тестове не са съвършени, но на фона на общата картина на разпространението на характерната пневмония може да се изработи подход, който да позволи да се отчитат както потвърдените случаи, така и вероятните.

Запазването на лекарската тайна безусловно си остава законово изискване. Затова не следва да се разгласяват имената на заболелите без тяхно съгласие. Но има и не малко примери, когато свещеници, загрижени за своето паство, сами публично съобщават за разболяването си. Сигурни сме, че такава откритост може и трябва да стане норма за пастирите.

При всяко положение трябва да има достъпна информация за това в кои храмове и в кои манастири има болни и инфектирани клирици и населници. Залогът е много висок – здравето и животът на енориашите, поклонниците и семействата, често многодетни, на самите свещеници.

Почтително Ви молим за подкрепа и се надяваме, че такава информация скоро ще бъде достъпна – пълнотата на Църквата има нужда от истината, дори ако тази истина е горчива и тревожна“.

Владимир Легойда, ръководител на Информационнния отдел на Московска патриаршия, отговори на писмото в своя телеграм-канал. Според него Работната група е преустановила актуализацията на болните клирици, тъй като всички храмове са затворени за енориаши и затова информацията за заболелите не е обществено-значима за здравето на християните. Поради тази причина всеки заболял клирик, който смята, че е необходимо за здравето на енориашите му, обявява сам за своето здравословно състояние. Легойда заяви също така, че броят на заболелите сред клириците не е по-голям от този на лекарите и другите рискови социални групи. Ето и текста на неговия коментар:

„Коментарите в социалните мрежи и публикациите в някои СМИ, че Работната група към Московския и на цяла Русия патриарх по координиране дейността на църковните учреждения в условията на разпространение на коронавирусната инфекция уж скривала истинските мащаби на броя заразени в Църквата или работи в закрит режим, са неоснователни. Църквата е максимално открита в предоставянето на информация, дори в сравнение с други организации от най-различни сфери – което лесно може да се провери в публикациите в мрежата. Нито една структура, държавна, частна или обществена, не публикува данни за заразяването на своите сътрудници или членове.

В условията на скорошното ограничаване на присъствието на вярващите в храмовете в много региони, сведенията за случаите на заразяване сред клира нямат характер на обществено значима информация. Хората не вземат решение дали да посетят или да не посетят един или друг храм или манастир, опирайки се на тези сведения. Към настоящия момент в Москва и областта богослуженията в храмовете се извършват без енориаши.

Всеки клирик, ако прецени, че е нужно, може да публикува сведения за своето заразяване; мнозина постъпват така. Подобен подход в информирането е характерен за всички организации, които в условията на коронавируса са затворени за посещения. Затова твърдението, че липсата на постояно обновяваща се статистика заплашвало здравето на хората, е измислено.

Удивително е, че небезразличните граждани не искат да има статистика на заразяването на персонала на театрите или музеите, министерствата или предприятията, които работят при закрити врати. Тези обществени активисти не проявяват интерес към случаите на коронавирусна инфекция сред продавачите в малките магазини или аптеките, макар че всички рискуваме да се заразим, като си купуваме оттам предмети от първа необходимост практически ежедневно.

Работната група при Московския и на цяла Русия патриарх съобщава, че няма никакви потвърждения на тезата, че мащабите на разпространението на болестта сред клириците е по-голямо от социалните групи на лекарите, полицаите и другите подобни на тях.

Всички случаи на заразяване сред свещено- и църковнослужителите са под контрола както на църковните власти, така и на компетентните органи от здравно-епидимиологичния надзор, с които взаимодействаме активно и които разполагат с цялостна картина на заболеваемостта сред клира.

Сведенията за откриването на инфекция сред клира веднага се съобщават на свещеноначалието, храмовете се дезинфекцират, контактувалите с болните свещенослужители или сътрудници на храма се самоизолират“.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69554/view,article/