19 февруари 2020 10:24, Софийска митрополия

На 13 февруари с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в Църногорския манастир „Св. Безсребреници Козма и Дамян“ над село Гигинци, община Брезник, се проведе областно представяне за област Перник на добри практики в обучението по религия-православие. Форумът е част от Националната конференция „Хуманизъм и вяра“, която ще се проведе през месец април в София. Целта е да се популяризират добрите практики в областта на духовността и нравственото възпитание на децата и учениците. Организатори са образователното министерство, съвместно със Синдиката на българските учители.

Форумът беше открит от г-жа Милена Георгиева – старши експерт по обществени науки, гражданско образование и религия в РУО-Перник.

С приветствие към участниците се обърна игуменът на манастира архимандрит Никанор. Гост на събитието, в което участваха повече от 30 преподаватели по предмета „Религия-православие“ и директори на училища от област Перник, беше протойерей Людмил Колев – председател на храм „Св. Иван Рилски“ в Перник.

В журито за оценка на добрите практики участваха г-жа Милена Георгиева, г-жа Розалина Димитрова – старши експерт в РУО-Перник и свещеник Марио Михов.

Презентации с добри практики от преподаването на православно християнство в различни форми на обучение представиха 11 учебни заведения от област Перник. Част от преподавателите разказаха за своя цялостен опит за работа с децата в тази сфера, а други споделиха как са протекли уроците им по определени теми.

За участие в регионалното представяне журито номинира четири презентации – по една за различните възрастови групи.

За Детска градина това са детските градини „Радомирче” и „Осми март” в град Радомир с преподавател г-жа Лидия Блажкова. Тя представи мултимедийна презентация на тема Религия – християнство – православие” и разказа за методите на работа, които се използват в преподаването – беседа, разказ, упражнение, наблюдение, игрови метод. По всяка тема има картинка, която се оцветява по образец. В някои от темите се използват интерактивни карти и кукли, а при четиригодишните деца – кубчета. Практиката се провежда в общо 6 групи деца от двете детски градини.

За Начален етап беше номинирана презентацията на тема „Рождество Христово” на ОУ „Св. Иван Рилски” в град Перник с преподавател г-жа Даниела Павлова. Тя представи изява на клубове по интереси от начален етап, наречена „Коледна работилничка“ и разказа как е бил представен за децата празникът Рождество Христово и раждането на Божия син като евангелско събитие.

За Прогимназиален етап беше номинирана презентация на тема „Православната християнска молитва” на ХІІІ ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Перник с преподавател Елена Божкова. „Молитвата е твърда и непоклатима опора не само в беди, но и в дни на радост и добруване. Тя дава морални сили, освежава душата, просветява разума, прочиства сърцето, подкрепя волята в съдбоносни моменти.“ – така беше мотивирана причината да бъде поставена такава тема на урока и беше направен изводът, че доброто ценностно образование може да помогне на учениците да имат трайна ориентация към позитивна ценностна система, което ще намали проявите на вредни зависимости, насилие и обвързване с движения използващи религиозен фанатизъм. Представената практика е с петокласници.

За Гимназиален етап беше номинирано СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в град Радомир с преподавател Вера Диманова, която представи презентация на тема „Хуманизъм и вяра, вяра и хуманизъм”. Тя сподели как учениците от VIII и IX клас биват приобщавани към християнските добродетели и как познанията за християнството може да доведе до намаляване на агресията в обществото. Чрез уроците се цели и разширяване на познанията за световната култура и изкуството, свързани с християнството.

Четирите разработки ще бъдат представени на регионалния кръг в Монтана. Старши експертът Милена Георгиева даде висока оценка на всички представени практики. Участниците във форума бяха запознати с формите на работа с деца в Църногорската света обител. Гостите бяха почерпени с произведени в манастира биволско кисело мляко и пчелен мед.

Текст и снимка: Руми Борисова

https://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=313491