12.05.2022/16:37/ | Източник: Българска патриаршия.
Снимка


На 11 май Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ отбеляза празника на светите братя Кирил и Методий и професионалния празник на библиотекарите в България с изложба „Олтари на народната памет“.

Експозицията представя във възходяща хронология преписите и преработките на „История славянобългарска“, съхранявани в нейните колекции.

Изложбата е част от Националната културна програма, посветена на 300 години от рождението на св. Паисий Хилендарски, 260 години от написването на неговата История и 60 години от канонизирането му за светец.

В Централното фоайе са експонирани 26-те ръкописа придружени от пояснителни текстове и илюстративен материал, свързан с историята и мястото на тяхното създаване. На събитието бе представено и електронно издание на Котленския препис на Паисиевата История, направен от поп Стойко Владиславов (св. Софроний Врачански) през 1765 г. Изданието е осъществено със средства от Национален фонд „Култура“ .

Преписите са включени в годишната планова дигитализация на Националната библиотека.

Поради натовареността на празничния 11 май и невъзможност да присъства на откриването на изложбата, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, посети Националната библиотека на 12 май и се запозна подробно с експонатите и тяхната история.

Белоградчишкият епископ Поликарп беше приет от доц. Красимира Александрова, директор на Националната библиотека и нейния екип.

На проведената среща в кабинета на г-жа Александрова бяха обсъдени различни теми, свързани със светите равноапостолни братя Методий и Кирил, както и такива, които касаят българската църковно-културна памет. Бяха обсъдени и въпроси от общ характер с цел сътрудничество. Епископ Поликарп поздрави ръководството на Националната библиотека от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, сили и преуспяване в работата.

Епископът и придружаващите го протойерей Костадин Тренев и йеродякон Поликарп разгледаха изложбата и се запознаха с личната история на всеки препис на Историята на св. Паисий Хилендарски.

Снимки: протойерей Костадин Тренев