Двери

Израелското правителство реши да предаде собствеността върху т. нар. Александровско подворие на близката до Кремъл огранизация „Императорско православно палестинско общество“ и изпрати необходимите документи за това, пише „Интерфакс“.

Александровското подворие се намира в стария град на Йерусалим, в непосредствена близост до храма на Гроба Господен. Подворието представлява археологичен и архитектурен комплекс, включващ останки от Съдната порта, през която е минал Господ Иисус Христос, храма „Св. Александър Невски“, музей и др. Теренът, на който се намира комплексът, е купен през 1859 г. от имп. Александър II Николаевич (Царят-Освободител), а комплексът е построен през 1896 г. от Императорското православно палестинско общество (дружество).
Конфликтът за неговата собственост започва след болшевишката революция от 1917 г. До момента подворието се владееше от Руското православно общество на Светата земя. Това се оспорва от Императорското православно палестинско общество, ръководено от Сергей Степашин, бивш министър-председател на Русия и офицер от КГБ.

Промяната в собствеността на подворието е резултат от преговори между властите в Москва и Йерусалим за помилване на израелската гражданка Наама Иссахар, осъдена в Русия на седем години затвор за пренасяне на наркотици. Тя е била арестувана в края на 2015 г. в транзитната зона на летището с 9.5 гр. марихуана. Още тогава случаят придобива политически характер.

Сега зам.-министърът на външните работи на Русия Михаил Богданов включи въпроса за статута на подворието в обсъжданията. Молбата за нейното помилване до Владимир Путин изпрати лично Йерусалимският патр. Теофил, а по време на визитата си в Израел руският президент и патриархът посетиха майката на момичето. Руският президент обеща на майката на момичето, че „всичко ще бъде наред“.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69173/view,article/