23 май 2020 15:48, Старозагорска митрополия

На 23 май, когато Православната църква чества паметта на Св. Михаил Синадски и Св. Мария Клеопова ­ мироносица (Отдание на Неделя на Самарянката), Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи за първи път като архиерей света Божествена Златоустова литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Николаево, Казанлъшка духовна околия. Назад в годините владиката е участвал в служби в населеното място, но като викарен епископ на Врачанска епархия.

„Нека да отворим сърцата си за ближните, като се стараем да им оказваме било духовна подкрепа, било материална помощ. Според думите на Писанието точно това милосърдие ще ни помилва– „Защото съдът ще бъде безмилостен за оногова, който не е показал милост: милостта бива похвалявана на съда“, а според великото обещание на Спасителя: „Блажени милостивите, защото те ще бъдат помилувани.“, каза в днешното си слово митрополитът.

По традиция, в края на службата свещенослужителите и Хора при Катедралния храм „Св. Николай“, с диригент Мария Колева, възпяха с многолетие православната ни вяра, която трябва да пазим, съхраняваме и носим в сърцата си.

Утре, 24 май – Ден на Българската просвета и култура и на славянската писменост, 6 Неделя след Пасха ­ на Слепия. Преп. Симеон Дивногорски, митрополит Киприан ще отслужи св. Божествена Златоустова литургия в Катедрален храм “Св. Николай“ гр. Ст. Загора. Посрещането на архиерея е в 09:15 часа, а началото на св. литургия в 09:30 часа. Час по-късно, в 10:30 часа, отново в църквата, ще бъде отслужен празничен молебен.

https://bg-patriarshia.bg/news.php?id=324704