Двери

Протойерей Александър Агейкин (роден 1971 г.), предстоятел на Елоховския катедрален храм „Богоявление“, почина днес от COVID-19, съобщиха руските медии. Новината беше съобщена и от работната група към Московска патриаршия, която координира дейността на епархията в условията на епидемията. Свещеникът беше хоспитализиран с температура през Страстната седмица и след няколко дни изпадна в кома. Съобщава се, че е страдал от диабет.

Прот. Александър Агейкин беше зам.-ръководител на административния секретариат на Московска патриаршия и беше сред близките сътрудници на патр. Кирил. Той съслужи с Московския патриарх в началото на април, когато главата на РПЦ прочете Богородичния акатист в Елоховския катедрален храм. Тогава стана ясно, че част от неговите най-близки сътрудници са заболели и патриархът ограничи участието си в богослужението.

Близо петдесет са болните свещенослужители в Москва. Част от техните храмове са поставени под карантина. След пасхалното богослужение с температура бяха хоспитализирани свещеникът на един от знаковите московски храмове „Св. Козма и Дамян“ прот. Александър Борисов, негови дякон, иподякон и певецът със съпругата му. Празничната служба е била отслужена при закрити врати, според наредбата на Московския патриарх. Сред заболелите е и ректорът на Московската духовна академия Звенигородският епископ Питирим (Творогов), викарий на патриарха, който сам съобщи за заболяването си и в момента е под лекарско наблюдение.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69538/view,article/