Картина на живо от Храма

Православен календар

<< дек. 2022 >>
пнвтсрчтптсбнд
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Новини от православна България

Столичният храм „Св. ап. Андрей Първозвани“ тържествено отбеляза храмовия си празник

03.12.2022_13:51 | Източник: Българска патриаршия 02.12.2022 15:39 |
Снимка
Автор: Софийска митрополия


На 30 ноември Православната църква отбелязва паметта на свети апостол Андрей Първозвани. Единственият храм в София, носещ името на св. Андрей, който се намира на ул. „Опълченска“, тържествено отбеляза своя храмов празник.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит празничните архиерейски богослужения започнаха още в навечерието на празника, когато бе отслужена празнична архиерейска вечерня, предстоявана от Негово Преосвещенство Браницкия епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“.

В празничния ден св. Литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, който бе в съслужение с Негово Преосвещенство Браницкия епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, храмовото свещенство, во главе с предстоятеля иконом Стилиян Табаков, множество предстоятели и свещенослужители на столични храмове.

Църковните песнопения бяха изпълнeни от столични певци, ръководени от д-р Андрей Касабов, към които се присъедини и йеромонах Пимен, игумен на Германския манастир „Св. Йоан Рилски“.

Множеството богомолци препълниха храма и участваха молитвено в празничното богослужение, а мнозина деца и възрастни пристъпиха в този ден и се причастиха с Христовите Тайни. В чест на празника бе осветено благоукрасено коливо.

В края на св. Литургия епископ Герасим произнесе слово, в което припомни евангелския разказ за призоваването на чествания св. апостол Андрей. Към всички именници и съработници в този храм и на цялото църковно изпълнение епископът отправи благопожелания като преподаде патриаршеския благослов на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, който в този ден взе молитвено участие в празничната св. Литургия, отслужена в митрополитския храм „Св. Марина“.

На всички, дошли да влязат в радостта на тържествуващата енория, църковното настоятелство раздаде благословени хлябове и царевица.

Текст: Весела Игнатова

Снимки: Храм „Св. ап. Андрей Първозвани“.

НЕДЕЛНО УЧИЛИЩЕ В НАШИЯ ХРАМ

20.11.2022_17:12 | anafora.bg |
Снимка
Автор: От църковнота настоятеслство


ХРАМ “СВВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“

КАНИ ВСИЧКИ ЖЕЛАЕЩИ ДА ПОСЕЩАВАТ НЕДЕЛНОТО УЧИЛИЩЕ КЪМ ЕНОРИЙСКИЯ ЦЕНТЪР.

ЗАНИМАНИЯТА СЕ ПРОВЕЖДАТ ВСЯКА НЕДЕЛЯ СЛЕД СВ. ЛИТУРГИЯ В 11:30 ч. И СЕ ВОДЯТ ОТ ДОЦ. Д-Р ПАВЕЛ ПАВЛОВ.

ОБУЧЕНИЕТО Е БЕЗПЛАТНО И БЕЗ ОГРАНИЧЕНИЕ НА ВЪЗРАСТТА.

Честваме паметта на свети пророк Софония и на свещеномъченик Теодор Александрийски

03.12.2022_08:59 | Източник: БТА 03.12.2022 07:00 |
Снимка
Автор: Проф. Иван Желев


Пророк Софония е третият по ред старозаветен пророк от „дванайсетте“, когото честваме в тези последователни дни. Той живял във втората половина на VІІ век преди Христос в дните на юдейския цар Йосия, който положил много усилия за религиозната просвета на народа и в борбата срещу отклоненията в езическото многобожие. В тази дейност пророкът му бил в помощ в онова време, когато вече се задавали външни заплахи за еврейския народ от Египет и от Вавилон. Софония бил съвременник на пророк Йеремия. Двамата пророци вещаели нападения от другородци и плен за народа.

Като предсказал бедствията, които щели да постигнат Юдея и околните страни, пророк Софония съветвал хората: „Потърсете Господ, всички смирени на земята, които изпълнявате законите Му; потърсете правдата, потърсете смиреномъдрието!“. И предвещал на юдейския народ светлите новозаветни времена, когато Господ ще посети Своя народ, ще си избере хора кротки и смирени, които ще се уповават на Бога, а не само на себе си, няма да вършат неправди и да говорят лъжа. Християнските писатели отнасят към Църквата думите на пророк Софония: „Ликувай, дъще Сионова! Тържествувай, Израилю! Весели се и радвай се от все сърце, дъще Йерусалимова!“.

Свети Теодор живял във втората половина на VI и началото на VII век в Египет. Понеже се отличил със свят живот и усърдна работа, той бил издигнат за Александрийски патриарх, но останал едва две години на този висок пост. Със своята жива вяра и голямо милосърдие към бедните, болните и изоставените патриарх Теодор привлякъл голямо множество езичници в Църквата. Затова определени среди се настроили срещу него и подбудили множество езичници да нападнат праведния Теодор. Заловили го и след различни мъчения го обезглавили в 609 г.

Честваме паметта на свети пророк Авакум и на преподобния Порфирий Кавсокаливийски

02.12.2022_09:58 | Източник: БТА 02.12.2022 07:00 |
Снимка
Автор: Проф. Иван Желев


Пророк Авакум е един от дванадесетте „малки“ пророци в Библията. Живял е през VII век преди Христос. Пророческата му книга се отличава с изящен език и стил. Той изобличавал еврейския народ, защото се отклонил от истинската религия в идолопоклонство. Водещи в тези беззакония били юдейските царе, затова Авакум пише: „Грабеж и насилие са отпреде ми и въстава вражда, подига се раздор. От това законът изгуби сила и няма праведен съд. Понеже нечестивец надвива праведника, то и съдът бива опак„. В крайна сметка вавилонският цар Навуходоносор II завладял страната, разрушил Соломоновия храм и отвел в плен голяма част от народа. Така се изпълнило пророчеството на Божия вестител Авакум.

Преподобният Порфирий е сред най-почитаните духовни старци на ХХ век. Роден в 1906 г. на остров Евбея, Гърция, той много млад станал монах в скита Кавсокаливия на Света гора с името Никита. Поради заболяване скоро напуснал Атон и се подвизавал в манастир в Евбея. Рано се проявил като прозорлив духовник и това му помагало в общуването с Бога и хората. Бил ръкоположен за йеромонах с името Порфирий и станал изповедник и духовен наставник на много хора. Oт 1940 г. бил назначен за ефимерий и духовник на Атинската поликлиника, където имал възможност да утешава безброй болни и да облекчава страданията им. При него се стичали хора от големия град, на които преподобният бил незаменим духовен наставник. От 1979 г. се установил край село Милеси, северно от Атина, и там създал нова обител. Макар и болен, и загубил зрението си, той приемал за изповед и духовни съвети хиляди вярващи, на които носел утеха и надежда. В последните си дни пожелал да се върне в Кавсокаливия, където се упокоил на 2 декември 1991 г. През 2013 г. е причислен към светците на Православната църква.

Молебен канон към Пресвета Богородица в с. Богдан

01.12.2022_19:19 | Източник: Българска патриаршия 01.12.2022 09:35 |
Снимка
Автор: Пловдивска митрополия


На 30 ноември, когато Светата църква чества паметта на св. апостол Андрей Първозвани, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи Молебен канон към Пресвета Богородица в храм „Св. преп. Петка“ в едно от пострадалите от наводненията през септември села в Карловска духовна околия – Богдан.

Преди началото на богослужбата тържествено бе внесена в храма Чудотворната икона на Божията Майка – „Златна ябълка“, която бе посрещната с камбанен звън и благоговеен трепет от стеклите се боголюбиви християни.

В съслужение с Владиката бяха: Знеполският епископ Арсений – викарий на митрополита, архимандрит Максим, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев – протосингел при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Марко Марков – архиерейски наместник на Карловска духовна околия, ик. Василий Кашоров, свещ. Стоян Янъков, митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов.

Пред чудотворния образ на Божията Майка – „Златна ябълка“, песнопенията на Молебния канон бяха изпълнени антифонно от Високопреосвещения митрополит Николай, духовниците и митрополитският хор „Св. ап. Ерм“ с диригент протопсалт Георги Радев.

На богослужбата присъстваха: министърът на земеделието и горите г-н Явор Гечев, кметът на град Карлово г-н Емил Кабаиванов, кметът на град Сопот г-н Деян Дойнов, кметът на с. Богдан г-н Христо Иванов, г-н Иван Тиков – управител на веригата от болнични заведения „Булфарма“, кметове на населени места, държавни и общински служители, жители на околните села.

В края на канона всички с благодарност преклониха коленете и сърцата си пред Владичицата на света, чиято помощ нееднократно са усещали в своя живот.

След това Владиката се обърна към всички с утешително архипастирско слово, в което говори за сполетяло бедствие и за Божието допущение на изпитания в нашия живот.

Митрополит Николай, който е председател и на болничното настоятелство „Св. мчци София, Вяра, Надежда и Любов“ на групата лечебни заведения „Булфарма“, съобщи, че настоятелството ще дари медицински консумативи и лекарствени средства на МБАЛ „Д-р Киро Попов“-Карлово.

Пострадалите от наводненията също получават от настоятелството индивидуален пакет с хранителни добавки и медицински консумативи.

Пловдивска митрополия съвместно с Министерството на земеделието и горите пък подпомагат нуждаещите се семейства в пострадалите три села с общо 1200 куб. м дърва за огрев, или по 4 куб. м на семейство. Светата митрополия закупи половината от нужното количество, а останалата половина подсигури Министерството на земеделието и горите.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

Поклонението пред чудотворната икона на Света Богородица – „Златна ябълка“, в храма продължи дълго след края на богослужбата.

Снимки.

Храмов празник на храм „Св. ап. Андрей Първозвани“ във Варна

01.12.2022_19:10 | Източник: Българска патриаршия 30.11.2022 16:49 |
Снимка
Автор: Варненска и Великопреславска митрополия


С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан на 30 ноември – Андреевден, беше пренесена частица от мощите на покровителя на храма и града – светия апостол Андрей Първозвани.

Честните мощи бяха пренесени от иконом Стефан Николов – председател на Митрополитския катедрален храм „Успение Богородично“ и с благословението на Архиерея ще останат за поклонение във варненския храм.

Снимка

Светата Литургия беше отслужена от председателя на храма протойерей Михаил Миленков в съслужение със ставрофорен иконом Петко Минчев, свещеник Николай Митев и дякон Благой Иванов. Празничното богослужение песенно украсиха сборна група от клиросни певци с диригент Тодор Тодоров.

В своята проповед отец Михаил поздрави всички присъстващи, които изпълниха благолепния храм, дори и в делничния ден. Той припомни богатия с изпитания и трудове живот на свети апостол Андрей, който е ясен пример за най-важното нещо, към което всеки трябва да се стреми – спасението на душата.

Снимка

След края на светата Литургия духовниците отслужиха водосвет и благословиха подготвения рибен оброк.

На официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Facebook може да проследите празничното богослужение и посрещането на честните мощи в храма:
https://www.facebook.com/varnenska.mitropolia/videos.

Изготви: Георги Великов

В град Варна беше проведен научно-практически семинар на тема „Образование и ценности“

01.12.2022_18:51 | Източник: Българска патриаршия 30.11.2022 16:42 |
Снимка
Автор: Варненска и Великопреславска митрополия


С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан на 28 ноември 2022 г. в град Варна беше проведен научно-практически семинар на тема: „Образование и ценности“. Той беше открит в Младежки дом от г-жа Монка Николова, директор на ЦПЛР – ОДК, гр. Варна.

Семинарът е съвместно организиран от Варненска и Великопреславска света митрополия и Център за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс, гр. Варна, и се осъществява със съдействието на Община Варна и РУО – Варна. Той е насочен към директори, начални учители, учители-богослови, учители по изобразително изкуство, по философия и история, учители от неделните училища при првославните храмове.

Снимка

Програмата започна със звучното изпълнение на вокален ансамбъл „Звездни струни“ с ръководител Георги Кючуков и на Калоян Тодоров, възпитаник на Театрално училище „Палечко“.

Митрополит Йоан приветства всички присъстващи и ги поздрави за усилията, които полагат в нелекото поприще, на което са посветили своя живот. Той заяви:

„Да вярваш в Бога е небесен дар, който се дава на онези, които го заслужават. Човекът, от своя страна, е призван със своя духовен принос към това като копнеж да търси и намери абсолютното. Този копнеж се възнаграждава от Бога, тъй като се разкрива на онези привилегировани грешници, които показват, че желаят повече със сърцето и по-малко с ума си да достигнат небето и да усетят Божието присъствие. Днес човекът е престанал да говори със себе си и затова е изгубил връзка с Бога, след като Бог е във вас. (Вж. Лука 17:21)

Снимка

Условията на живот, които днес са се оформили в нас и около нас, не са благоприятни за духовни извисявания или метафизични преживявания. Баналността и плиткоумието са характерни за нашата духовна разсеяност, носейки със себе си не само духовно безплодие, но и душевно отчаяние и тревога пред неизвестното, което се простира над главите ни. Три основни фактора продължават да допринасят за тази безизходица, като и трите са рожби на нашето време и нахлуват в съвременността. И трите пречат на издигането на душата ни и ни държат вързани като Прометей за Кавказките скали на ежедневието като пречат на духа ни да полети във висините, за да опознае преживяванията на вярата чрез своята сила“ – каза Негово Високопреосвещенство, отбелязвайки, че те са духът на материалното благоденствие, днес човек има всичко; духът на неудържимия либерализъм; и духът на подражанието.

Архиереят допълни, че „всеки човек трябва да избира между смъртта и живота, преходността и безсмъртието. Завръщането към изворите на вековния възпитателен опит на православните народи, към неговата методика и приложение в живота, означава завръщане към самите себе си, към своите основи, означава основаване на своето бъдеще върху историческите ценности и върху непоклатимия фундамент на Православната вяра и Предание.“

Цялото приветствие на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан може да видите на официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Facebook:
https://www.facebook.com/varnenska.mitropolia/videos/514796090698990.

Слово произнесе и г-жа Лилия Христова, директор „Образование и младежки дейности“ в Община Варна.

Снимка

Гост-лектори бяха преподавателите от Православния богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ проф. д-р Магдалена Легкоступ – катедра „Историческо и практическо богословие“, както и доц. д-р Свилен Тутеков и доц. д-р Мариян Стоядинов, преподаватели в катедра „Библейско и систематическо богословие“, авори на новите църковни учебници на Светия Синод на Българската православна църква по предмета „Религия – Християнство-Православие“.

Снимка

В своята лекция „Европейската образователна политика и училищното обучение по религия“ проф. Легкоступ насочи вниманието на присъстващите към изучаването на предмета религия в страните-членки на Европейския съюз, под каква форма той е залегнал в образователната им система, с какъв интензитет се изучава в учебната програма и много други теми, изключително актуални днес. Доц. Стоядинов представи лекцията: „Учебниците по религия – християнство-православие, издание на Българската православна църква – Българска Патриаршия“, в която запозна всички с последователността при създаването на така нужните нови учебници – от идеята за създаването им до тяхното отпечатване – плод на неуморен труд и следване на най-съвременните практики, така че те да отговарят на всички критерии. В лекцията си доц. Тутеков отбеляза належащата нужда от изправянето пред проблемите, които съпътстват обучението на децата и подрастващите, както и важността от това те да бъдат научени ясно да разпознават разликата между добро и зло, полезно и вредно.

Снимка

Лекции произнесоха още домакините на събитието – старшите учители хуманитарни и обществени дисциплини на ЦПЛР – ОДК, гр. Варна, г-жа Юлия Христова: „Знанието за християнството, разгледано в контекста на училищното образование“; г-жа Стойка Димова: „Ползи от наличието на кабинет по религия в училище“; г-жа Илка Колева-Димитрова: „Иконописта, като изкуство променящо светоусещането и моралните ценности на съвременното подрастващо поколение“; г-н Владимир Николов: „Работа с деца в риск“; и г-жа Дарина Кючукова: „Използване на Проектно базирано обучение в часовете по религия“. Те споделиха част от своя дългогодишен опит.

Цялата програма може да проследите на официалната Facebook страница на ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна:

https://www.facebook.com/obshtinskidetskicomplexvarna/videos/2219066841601519 (първа част).

https://www.facebook.com/obshtinskidetskicomplexvarna/videos/505822181487024 (втора част).

Изготви: Георги Великов

Духовникът трябва да пази здравословна дистанция от силния на деня, казва доц. Павел Павлов

01.12.2022_07:19 | Източник: БТА 30.11.2022 23:10 |
Снимка

Автор: Гергана Николова_____Снимка: Пресфото БТА / Цветомир Петров


Духовникът трябва да пази здравословна дистанция от силния на деня. Това каза доц. Павел Павлов от Богословския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ на представянето на книгата „Протойерей Евстати Янков Евстатиев (1886-1952 г.): Българският отец Йоан Кронщадски“ в Столичната библиотека.

Силните на деня се сменят много бързо и затова трябва да се пази здравословна дистанция, коментира доц. Павлов. „Звучи иронично, защото тази дистанция довежда до мъченическата смърт на отец Евстати, но той запазва тази духовно здравословна дистанция“, допълни той.

Животът и делото на протойерей Евстати Янков са описани от историкът и богослов Стефан Илчевски, който прави изследването си в продължение на 29 години. „Отец Евстати посвещава изцяло живота си на благоденствието на чепеларци. Духовно, материално – във всяко едно отношение той се опитва да облекчи живота им, без да прави разлика от това дали те са мюсюлмани или християни, дали те са вярващи или невярващи“, каза Илчевски. По думите му, книгата е доказателство, че чепеларци не са забравили отец Евстати и че те все още го почитат като свой духовен наставник. 

Томът е финансиран от Община Чепеларе и издаден от Руенския манастир. Делото на отец Евстати е представено на фона на бурни събития, които преживяват българската държава и българската църква, каза по време на събитието игуменът на Руенския манастир йеромонах Йоан Пешев. Според него, пастирът е забелязан от властта при смяната на режима през 1944 г., когато „като държавна идеология става атеизмът“. Йеромонах Йоан разказа, че след края на този период в Източна Европа, поместните църкви са започнали да се връщат към своето близко минало, да изследват героите на духа и да прославят техния мъченически подвиг. „Единствената поместна църква, която не е канонизирала до този момент нито един мъченик на вярата от този период, това е Българската православна църква“, каза той. 

„Най-важно е наследството, което оставяш. А наследството, което е оставил отец Евстати, достига до нас чрез живото слово, което именно Стефан Илчевски е събрал. Става въпрос за реални интервюта с хора, част от тях вече не са сред нас, не са сред живите. Но тяхното слово ни въвежда в изключително топлия човешки образ, който върви през историята на тази книга“, коментира богословът д-р Мария Иванова от Института за изследване на населението и човека в БАН. На събитието присъстваха още Видинският митрополит Даниил, кметът на Чепеларе Боран Хаджиев и др. 

Книгата „Протойерей Евстати Янков Евстатиев (1886-1952 г.): Българският отец Йоан Кронщадски“ се издава по повод 70 години от смъртта на отеца.

В допълнение: ФОТОГРАФИИ
Снимка
Снимка
Снимка
Снимка
Снимка
Снимка
Снимка
Снимка

Честваме паметта на свети пророк Наум и на свети Филарет Милостиви

01.12.2022_07:02 | ОБНОВЕНА 03.12.2022_13:29 |
Източник: БТА 01.12.2022 07:00 | ОБНОВЕНА 02.12.2022 10:00 |
Снимка
Автор: Проф. Иван Желев


ОБНОВЕНА На 1 декември честваме паметта на свети пророк Наум и на свети Филарет Милостиви
Пророк Наум е един от дванадесетте „малки“ пророци в Библията, т.е. чиито книги са по-кратки от тези на четиримата „големи“ пророци.

Пророк Наум живял през V век преди Христос. Преди него пророк Йона по Божия повеля предсказал разрушението на град Ниневия заради големите беззакония на жителите му. Тогава ниневийци се покаяли и Бог отменил строгата Си присъда. Но след известно време те пак се развратили. Тогава Господ чрез пророк Наум им открил страшните бедствия, които ще ги постигнат. И пророчеството се сбъднало точно. Този голям и богат град на древния свят бил разрушен дo основи и разграбен от враговете. Разливането на река Тигър довършило опустошението. Сега едва може да се познае мястото, където е била Ниневия.

Пророк Наум предсказал и други събития и утешавал верните на Бога хора с обещания за Спасителя Христос, Който ще дойде като вестител на мир. „Ето по планините са стъпките на благовестника, който възвестява мир!“ – се провикнал пророкът. Той се упокоил в мир, в дълбока старост.

Свети Филарет живял в края на VIII век по времето на император Константин Копроним. Бил семеен с три деца. Препитавали се със земеделие, а от доходите си Филарет щедро раздавал милостиня на бедните. Но се случило, че след време заможният и щедър човек загубил почти всичко, останали само кошерите му. И тогава той продължил да дарява мед на бедни хора. За тази доброта и милосърдие Бог го възнаградил. Скоро Константин трябвало да се ожени и при търсенето на съпруга за самодържеца придворните му се спрели на дъщерята на Филарет Милостивия. Този нов неочакван обрат не го главозамаял. Филарет станал пак заможен човек и започнал още по-изобилно да раздава пари и храни на бедните. Така изпълнил Божията заповед за любов към ближните и завършил живота си в мир.

Честваме паметта на свети апостол Андрей Първозвани

30.11.2022_07:11 | Източник: БТА 30.11.2022 07:00 |
Снимка
Автор: Проф. Иван Желев


Апостол Андрей е наречен Първозвани, понеже пръв от апостолите бил повикан от Иисус Христос да тръгне след Него и да бъде Негов ученик. От младини той жадувал за божествената истина и когато свети Йоан Кръстител започнал да проповядва и да кръщава с покайно кръщение, Андрей станал негов ученик. Той бил на брега на река Йордан, когато Кръстителят посочил на народа минаващия Иисус и казал: „Ето Агнеца Божи, Който взима върху Си греха на света!“. Като чули тези думи, Андрей и още един от Йоановите ученици тръгнали след Спасителя и останали с Него целия ден. А после Андрей отишъл при брата си Симон (Петър) и му съобщил радостната вест: „Намерихме Месия (т. е. Христос, Помазаника)“. И го довел при Христос.

Двамата братя обаче продължили своя предишен живот на рибари. Те били родом от Витсаида, недалече от северния бряг на Генисаретското езеро. Там по-късно Спасителят ги видял и им казал: „Вървете след Мене и Аз ще ви направя ловци на човеци“. Оттогава те навсякъде вървели след Него и станали свидетели на Неговата проповед, на чудесата, смъртта и възкресението Му. След Възнесението на Христос и слизането на Светия Дух над апостолите на Петдесетница всички апостоли отишли по разни страни да проповядват Божието слово. Апостол Андрей се отправил към северните области. Пътувал предимно по крайбрежието и през редица малоазийски градове стигнал до Византион (после Константинопол). Нататък минал по нашите брегове на Черно море и отишъл към Северното Черноморие, обитавано от скитите (днешна Румъния и Украйна).

Според друго предание е проповядвал и в град Патра в Северен Пелопонес, Гърция. Както и другите апостоли, свети Андрей посветил целия си живот на проповедта на християнството и спечелил множество последователи на Христос. Завършил живота си мъченически.