Картина на живо от Храма

Православен календар

<< авг. 2022 >>
пнвтсрчтптсбнд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Новини от православна България

В чест на Успение Богородично излезе от печат поредният брой на списание „Епархийски глас“

17.08.2022_22:32 | Източник: Българска патриаршия 16.08.2022 15:22 |
Снимка


Вторият брой на списание „Епархийски глас“ за 2022 г. излезе от печат в чест на празника Успение Богородично.

Новият брой на периодичното издание на Софийската света митрополия е под надслов „В успението не остави света, Богородице“. В него ще откриете Обръщение за празника на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, разговор със ставрофорен иконом Николай Коцев, статии за богословието, църковната музика и иконографията на Успение Богородично, интервю с архимандрит Вартоломей, игумен на манастира Есфигмен, репортаж за тържественото посрещане в София на мощите на св. братя Кирил и Методий, материал за св. Паисий Хилендарски и неговата История славянобългарска, както и християнска поезия и разкази, детско творчество и църковни новини.

Списанието е на продажна цена от 10 лева и съдържа 112 цветни страници в голям формат с луксозна корица. То може да бъде закупено от храмовете и манастирите в епархията, както и от домакина на Софийска света митрополия – г-н Кольо Лозанов.

За контакт: гр. София, ул. Калоян №7, ет. 1, стая 7, тел.: 02/ 987 74 89, 0879 259 293.

Храмов празник на Митрополитския катедрален храм и общоградско честване на Успение Богородично – Ден на Варна

17.08.2022_22:26 | Източник: Българска патриаршия 16.08.2022 14:28 |
Снимка


На 15 август 2022 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави Божествената света Литургия в Митрополитския катедрален храм, посветен на Успението на Божията Майка. Благолепният храм беше изпълнен от множество християни, жители и гости на град Варна, които прииждаха през целия ден, за да засвидетелстват своята молитвена благодарност към Пресвета Богородица и да попросят нейното застъпничество пред Спасителя Христос.

Заедно с Архиерея съслужиха отците при храма с председател иконом Стефан Николов, както и иконом Емилиян Христов от град Самоков. Утринното богослужение беше песенно украсено от сборна група от клиросни певци с диригент Тодор Тодоров, а светата Литургия – от мъжкия хор при Катедралния храм с диригент Валентин Кубратов.

С общоградско честване беше отбелязан и празникът на града. След края на богослужението на площад „Св. Св. Кирил и Методий“ представители на варненската общественост, жители и гости на града присъстваха на тържественото издигане на флага на Варна.

По време на Причастния свещеник Любомир Георгиев произнесе проповед, в която заяви: „Ваше Високопреосвещенство, скъпи в Господа отци, братя и сестри, всесърдечно поздравям всички вас с големия празник Успение на Пресвета Богородица. Това е ден на славата на Божията Майка, която проживяла, по човешките разбирания, много скромен и незабележим живот…. В живота на Царицата Небесна нямало никаква земна слава, и единствената слава дошла при Нея в този ден, който ние тържествено прославяме като ден на Нейното Успение. Тя се явила в този ден като избран от Бога съсъд, който в слава завършил своя житейски подвиг и явил на целия свят отображението на Божествената слава.“

Негово Високопреосвещенство поздрави всички именници и всички присъстващи, благопожелавайки любовта на Божията Майка, „която трябва да заслужим, нейният благодатен покров и нейната небесна слава, която най-силно се изявява в Успението“ – каза митрополит Йоан и допълни: „Нека Божията Майка да се докосне до всяко човешко сърце в днешния ден!“

Празничното богослужение завърши с тържествено многолетствие за всички.

На официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Facebook може да проследите цялото богослужение: https://www.facebook.com/varnenska.mitropolia/videos/596638452081585.

Изготви: Георги Великов

Архиерейско посещение за Успение Богородично в с. Железница

16.08.2022_19:34 | Източник: Българска патриаршия 16.08.2022 13:49 |
Снимка


На 15 август по покана на свещеник Васил Андреев, енорийски свещеник на с. Железница, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Белоградчишкият епископ Поликарп посети с. Железница, Столична община-Район „Панчарево“.

Посещението бе във връзка с това, че денят Успение Богородично е патронен празник на храма и се отбелязва с всенародно тържество – събор.

Епископ Поликарп и придружаващите го: архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, ставрофорен иконом Кирил Попов, протойерей Костадин Тренев, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, бяха посрещнати в с. Железница от отец Васил и от г-н Дойчин Сремкин, кмет на селото.

На площада в с. Железница епископ Поликарп отслужи водосвет за здраве и благословение на жителите и гостите на китното село Железница и отправи благослов от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит към всички, като им пожела да бъдат под покрова на Божията Майка и в дните си винаги да чувстват Нейната закрила и милост.

Епископ Поликарп изказа благодарност на отец Васил за любезната покана и най-вече за духовните грижи, които полага за духовното въздигане на верния православен народ, който живее в населеното място. Той благодари на кмета и на народа за топлото посрещане и любов.

Гост на празника на с. Железница бе и г-н Николай Гюров, кмет на СО-Район „Панчарево“, както и представители на различни организации и институции.

След водоосвещението за народа беше подготвена богата фолклорна програма.

Снимки: протойерей Костадин Тренев

Успение Богородично в гр. Кюстендил

16.08.2022_12:30 | Източник: Българска патриаршия 16.08.2022 00:31 |
Снимка


На 15 август, в деня когато Православната църква чества Успение Богородично, в кюстендилския храм „Успение Богородично“ беше отслужена Архиерейска света Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, светата Литургия беше възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Васиан, представител на Руския патриарх в София, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, иконом Светослав Григоров, предстоятел на храма, протойерей Виктор Мачай, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Георги Тасков.

Църковните песнопения на светата Литургия бяха изпълнени от смесения църковен хор при храма.

Празникът беше уважен от г-н Александър Пандурски, областен управител на област Кюстендил, г-н Петър Паунов, кмет на община Кюстендил и от стотици верни чеда на Православната църква.

Преди светата Литургия, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп извърши чина на обновление на храма, след като в продължение на близо единайсет месеца той беше ремонтиран, с отпуснати средства от правителството на г-н Бойко Борисов през 2020 г.

По време на тържественото празнично богослужение за презвитер – свещеник, беше ръкоположен дякон Георги Тасков от гр. Кюстендил, който ще подкрепи с нови сили свещенството в околията и да се труди за духовното въздигане и укрепване на този край.

Епископът пожела на новия свещеник духовни сили, радост в служението и да се утвърди като пример за верния народ.

След светата Литургия обновеният храм беше посетен от г-н Бойко Борисов, който беше тържествено приветстван в храма от епископ Поликарп, който му благодари за щедростта и подкрепата за спасяването на тази велика за гр. Кюстендил светиня.

Епископ Поликарп поздрави г-н Бойко Борисов и му благодари за всичко, което е направил като министър-председател на Република България за подпомагане на църковното-народно дело от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Празникът продължи с водосвет на градския площад, където се проведе празникът „Панагия“.

След водоосвещението епископ Поликарп произнесе проповед, в която говори за Божията майка, за нейното Успение и радостта от това, че тя се удостой да стане майка на целия човешки род. Той призова всички да обърнат своя поглед към нея и да знаят, че винаги когато се обърнат с молитва към нея, тя ще чуе молението им и ще побърза да го изпълни.

Епископът благодари в своето слово на всички отци взели участие в тържествената света Литургия, на всички потрудили се за ремонта на храма и на верния народ, който с особено вълнение показва своята любов към Света Богородица.

Снимки: протойерей Костадин Тренев

Архиерейска св. Литургия на храмовия празник Успение Богородично в Ботевград

15.08.2022_04:26 | Източник: Българска патриаршия 15.08.2022 16:34 |
Снимка


На 15 август, когато празнуваме най-великият Богородичен празник – Нейното Успение, Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил възглави св. Божествена Литургия в едноименния храм в Ботевград. На архиерея съслужиха Преосвещеният Константийски епископ Михаил, викарен епископ на Ловчанския митрополит, предстоятелят на храма ст. ик. Алекси Александров, свещеноикономНиколай Петров и дякон Анроник Попов. Светата Литургия се огласяваше от великолепното пение на църковния хор към храма.

След отпуста на св. Литургия архиереят произнесе проповед и раздаде иконки с лика на Пресвета Богородица.

Проповед на митрополит Гавриил:
https://www.youtube.com/watch?v=jZLAGi7oMR4

Успение Богородично в Пловдив

15.08.2022_04:19 | Източник: Българска патриаршия 15.08.2022 16:01 |
Снимка


На 15 август, когато светата Православна Църква празнува Успението на Пресвета Богородица, по покана на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний възглави празничните богослужения – празничната вечерня с опелото на св. Богородица в навечерието на празника и архиерейската света Литургия в катедралния храм „Успение Богородично” в гр. Пловдив.

Преди началото на светата Литургия митрополит Антоний пострига за четец ученика от Пловдивската семинария Иван Халачев.

Христолюбиви граждани изпълниха храма, за да отдадат почит и да се помолят на Божията Майка, да измолят за себе си и за близките си Нейната помощ и закрила.

Всички заедно, с едно сърце и едни уста изповядаха Символа на вярата и Господнята молитва „Отче наш“. Много от присъстващите, които са се готвили подобаващо, пристъпиха към Светите Христови Тайни.

На богослужението присъстваха кметът на Пловдив г-н Здравко Димитров, народният представител г-н Радомир Чолаков, председателят на Пловдивския Граждански клуб г-н Рашко Радомиров, държавни и общински служители.

По време на причастния Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай се обърна с архипастирско слово, в което говори за Успението на Пресветата Богородица.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от протодякон Илиян Александров.

Снимки от Архиерейска вечерня с Опело на Пресвета Богородица
Снимки от Архиерейска света Литургия

Архиерейска св. Литургия по повод Успение Богородично в ПКСХП „Св. Александър Невски“

15.08.2022_04:11 | Източник: Българска патриаршия 15.08.2022 11:57 |
Снимка


На 15 август, когато честваме празника Успение на Пресвета Богородица в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ бе отслужена архиерейска св. Литургия от Мелнишкия епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод. Епископът съслужи с прот. Антоний Милушев и протодякон Александър Нешев. Песнопенията бяха изпълнени от смесения хор при патриаршеската катедрала.

По време на Причастния канон епископ Герасим прочете обръщението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за празничния ден, в което се казва: „В днешния ден стореното от Господ Иисус Христос за нас е засвидетелствано в живота на онази, която след Него е почитана от цялата Църква – земна и небесна, като пръв плод на тайнството на богочовечеството. Днес тридневна в небесата се възнася тази, която единствена от всички човеци намери благодат у Бога, за да участва в това тайнство. Да стане майка по плът на Божия Син, така щото Той да стане и Син Човешки, и по този начин цялото човечество да бъде спасено от проклятието на смъртта. Днес в небесата се въздига тази, която нямаше дял в смъртта и тлението, защото заради чистия си живот и безусловната си любов към Бога беше избрана, за да вмести Невместимия: „Днес небесата разтварят недра и приемат родилата Този, Когото целият свят не може да вмести, а земята, като им отстъпва източника на Живота, с благословение и величие се украсява“ (Слава, гл. 5, на Утринната на Успение Богородично)“. Цялото обръщение може да прочетете тук.

В края на богослужението епископ Герасим поздрави православните християни с големия празник на Майката Божия, изпято бе и многолетствие на всички празнуващи днес православни християни.

Текст и снимки: Ангел Карадаков

Обръщение на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за Успение Богородично

15.08.2022_04:03 | Източник: Българска патриаршия 15.08.2022 09:45 |
Снимка


ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

Всяка година празникът на Успението на Божията майка изпълва душите и сърцата ни с чиста духовна радост и дълбоко благоговение пред дивния Божи промисъл за света и човека, пред тайната на извършеното от Господа изкупление и спасение на човешкия род. В днешния ден стореното от Господ Иисус Христос за нас е засвидетелствано в живота на онази, която след Него е почитана от цялата Църква – земна и небесна, като пръв плод на тайнството на богочовечеството. Днес тридневна в небесата се възнася тази, която единствена от всички човеци намери благодат у Бога, за да участва в това тайнство. Да стане майка по плът на Божия Син, така щото Той да стане и Син Човешки, и по този начин цялото човечество да бъде спасено от проклятието на смъртта. Днес в небесата се въздига тази, която нямаше дял в смъртта и тлението, защото заради чистия си живот и безусловната си любов към Бога беше избрана, за да вмести Невместимия: „Днес небесата разтварят недра и приемат родилата Този, Когото целият свят не може да вмести, а земята, като им отстъпва източника на Живота, с благословение и величие се украсява“ (Слава, гл. 5, на Утринната на Успение Богородично).

Последованията на църковното богослужение изразяват по най-красноречив начин цялата неизразима любов на християните към Божията майка. Любов, която е съчетана с преклонение и почит, превишавани единствено от преклонението и почитта, отдавани в Църквата на нейния божествен Син и наш Господ Иисус Христос. Защото, както пише преподобният наш отец Йоан Дамаскин: „… почитта към нея се отнася към въплътения от нея“ (Точно изложение на православната вяра, 4, 16). И защото в нейно лице се оправдава, прославя и освещава целият човешки род. Защото тя е първата, която в пълнота е успяла да постигне предназначението, определено от Бога за сътворения по Неговия свят образ човек – да достигне святост и богоуподобяване.

Затова и краят на земния живот на тази, която справедливо почитаме като Всесвета, не можеше да не се уподоби на отшествието от този свят на Всесветия, Комуто тя беше дала живот като Човек, сама достигайки по този начин до възможно най-високата за нас пълнота на богообщението. Както смъртта и гробът не можаха да задържат нейния Син, в Когото „имаше живот“ (Иоан 1:4-5) и Който е Самият Живот, така те нямаха силите да удържат и тази, чиято пречиста девствена утроба беше вместила Самия Него, Източника на всеки живот. Както Той удържа Своята славна победа над цялата сила и власт на врага на човешкото спасение, така и тя, с Неговата сила и божествена власт, също победи смъртта, за да наследи Царството на Отца и да „получи венеца на живота, що Господ е обещал на ония, които Го обичат“ (Иак. 1:12). Уподобила се на Христа във всичко, тя е и възнесена при Него, за да царува с Него вовеки, като майка и покровителка на целия християнски род.

Чистотата и светостта на Пресвета Богородица ще остават винаги образец за всеки, който чисто търси пътя към Бога и Неговото вечно спасение. Този единствено верен път към живота тя извървя първа от всички – посветена Богу още от майчина утроба, изцяло отрекла се от себе си и от всичката земна суета, в свято послушание към Божията свята и съвършена воля, и затова тя остава завинаги „по-почитана от херувимите и несравнено по-славна от серафимите“ и облажавана от всички родове (срв. Лука 1:48). Затова и към нея всякога ще се отправят молитви и моления, защото тя остава завинаги посредница между Бога и целия човешки род и нейното молитвено ходатайство е по-силно от всяко друго.

Нека усърдно да търсим и просим това могъщо нейно ходатайство! Да призоваваме Пречистата да измолва от своя божествен Син мир и благодат за целия свят, блага воля между всички човеци и прекратяване на всяко човеконенавистничество и богоборчество, опетняващи Божия образ в нас. Да я молим да разпростира над целия свят своя Покров, за да предотвратява всяка агресия и войнолюбие, особено когато те засягат братя по вяра и род – нещо, което с болка и свити сърца наблюдаваме с месеци и за чието прекратяване отправяме всеки ден нашите горещи молитви към Бога.

Майчинската любов и застъпничеството на Небесната Всецарица да бъдат с всички нас!

Честит и благословен празник!

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Архиерейска вечерня с опело на Пресвета Богородица в столичния митрополитски катедрален храм „Св. вмчца Неделя“

15.08.2022_03:23 | Източник: Българска патриаршия 14.08.2022 22:59 |
Снимка


На 14 август, в навечерието на големия празник Успение на Пресвета Богородица, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в столичния катедрален храм „Св. вмчца Неделя“ беше отслужена тържествена архиерейска вечерня с чина на опелото на Света Богородица.

Празничното богослужение беше оглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Николай Георгиев, предстоятел на храма, ставрофорен иконом Кирил Попов, иконом Николай Цурев, протойерей Димитър Шумов, протойерей Иван Иванов, протойерей Петър Славов, свещеник Никола Чочев, свещеник Герасим Йорданов, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Юлиян Периклиев, дякон Красимир Пеков, дякон Димитър Кутлев и дякон Игнатий Игнатов.

Църковните песнопения бяха изпълнени от протодякон Иван Петков, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, д-р Стоян Малинов, г-н Калин Кирилов и г-н Грисен Чакъри.

По време на вечернята, която беше уважена от голямо множество вярващи, Богородичната плащеница бе изнесена в средата на храма, поставена под кувуклията и беше изпълнен чинът на опелото на Божията Майка Света Богородица.

След опелото Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп произнесе проповед и говорейки за Пречистата Богородица, призова вярващите да се ръководят от Нейния пример и да се изграждат като достойни чеда на Бога.

Извършено бе и литийно шествие около храма с плащаницата, съпровождана от благочестивото множество. След него плащаницата беше отново поставена в средата на храма за поклонение на верния и благочестив народ, който и на 15 август да може да се благослови от нея.

Епископ Поликарп в края на вечернята поздрави всички присъстващи на богослужението от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела лека и благодатна нощ, както и достойно посрещане и отбелязване на празника на Богородичното Успение.

Снимки: протойерей Костадин Тренев

Архиерейска света Литургия в столичния храм „Успение Богородично“

15.08.2022_03:53 | Източник: Българска патриаршия 14.08.2022 22:57 |
Снимка


На 14 август, Предпразненство на Успение Богородично, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в столичния храм „Успение Богородично“ на пл. „Ручей“ беше отслужена архиерейска света Литургия.

Архиерейското посещение беше във връзка с отбелязването на храмовия празник на църквата Успение на Пресвета Богородица.

Светата Литургия оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Радослав Трайков, предстоятел на храма, свещеник Иван Генчев, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения на клира бяха изпълнени от църковни псалти от столицата.

След светата Литургия епископ Поликарп произнесе проповед, в която засегна важни моменти от евангелското четиво. Той напомни на вярващите, че е необходимо всеки православен християнин да се възползва от благодатното евангелско повествование и да изпълни себе си с познанието, че Бог се грижи за онези, които са тръгнали да го следват, дава им пример за подражание и ги окриля чрез изпитанието в силна вяра и доверие в Неговото човеколюбие, милосърдие и любов.

Епископът поздрави всички присъстващи с предстоящия празник Успение Богородично, който е и храмов празник на църквата, и преподавайки им патриаршеския благослов на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит им пожела да пребъдат под покрова на Божията Майка и окрилени от Нейния пример, да живеят достойно пред Бога и да бъдат парадигма за всички.

Епископ Поликарп благодари на предстоятеля на храма отец Радослав за организирането на празника и за топлото посрещане, и пожела на него и на неговите събратя достойно и благодатно служение.

На свой ред отец Радослав изказа благодарност на епископа за посещението в енорията и му благодари за грижите и любовта. Той отправи просба епископ Поликарп да предаде любовта, молитвите и благодарността на духовенството и вярващите – на патриарх Неофит, който винаги ги подкрепя и им подпомага в служението и духовния живот.

Празникът в храм „Успение Богородично“ завърши с освещаването на нова църковна придобивка – Неделно училище. Зад храма, след изрядно почистване и ремонт е обособено място, в което ще се извършват уроци и занимания с деца по Православно вероучение.

Епископ Поликарп пожела мястото да се изпълни с деца, които да възрастват в Православната вяра и в Христовите добродетели.

Снимки: архимандрит Евтимий