Картина на живо от Храма

Православен календар

п
в
с
ч
п
с
н
пн
вт
ср
чт
пт
сб
нд
1
2
06 мар.
06 мар. 2023 - понеделник    
8:00-18:00ч.
14 мар.
14 мар. 2023 - вторник    
8:00-18:00ч.
27 мар.
27 мар. 2023 - понеделник    
8:00-18:00ч.
Events on 04 мар. 2023 - събота
Events on 06 мар. 2023 - понеделник
06 мар.
6 мар. 23
София
Events on 07 мар. 2023 - вторник
Events on 08 мар. 2023 - сряда
Events on 09 мар. 2023 - четвъртък
Events on 13 мар. 2023 - понеделник
Events on 14 мар. 2023 - вторник
14 мар.
14 мар. 23
София
Events on 16 мар. 2023 - четвъртък
Events on 18 мар. 2023 - събота
Events on 20 мар. 2023 - понеделник
Events on 21 мар. 2023 - вторник
21 мар.
Events on 22 мар. 2023 - сряда
Events on 23 мар. 2023 - четвъртък
Events on 27 мар. 2023 - понеделник
27 мар.
Events on 30 мар. 2023 - четвъртък
 • 29 мар. 2023 - сряда

  Преп. Марк, еп. Аретусийски и св. Кирил дякон. (Прежд. лит.) (Тип. с. 438-439) (вечерта Малко повечерие с целия канон насв. Андрей Критски). (Тип. с. 438). ◑. orn1
 • 30 мар. 2023 - четвъртък

  Преп. Йоан Синайски, Лествичник. (Прежд. лит.) orn1
 • 31 мар. 2023 - петък

  Св. свщмчк Ипатий, еп. Гангърски. Преп. Аполоний Египетски. (Прежд. лит.) (вечерта Малко повечерие с целия Богородичен канон и акатист). (Тип. с. 439). orn1
 • 01 апр. 2023 - събота

  * Акатистна събота. Чудотворна икона “Златна ябълка”. Преп. Мария Египетска. Св. мчк Аврамий Български. (Злат. лит.) (Тип. 440). orn1
 • 02 апр. 2023 - неделя

  ✝ 5 Неделя на Великия пост Преп. Мария Египетска. Преп. Тит Чудотворец. Гл. 1, утр. ев. 9, ап. Евр. 9:11-14 (с. 332), лит. ев. Мк 10:32-45. (Вас. лит.) (Тип. с. 440-441). orn1
 • 03 апр. 2023 - понеделник

  Преп. Никита Изповедник, игумен Мидикийски. orn1
 • 04 апр. 2023 - вторник

  Преп. Йосиф Песнописец. Преп. Георги в Малея. Св. свщмчк Никита Серски. orn1
 • Новини от православна България

  Благовещение в училище

  29.03.2023_08:28 | Източник: Двери на Православието 28.03.2023 |
  Снимка
  Автор: Двери на Православието


  Ученици от три училища в столичния квартал Младост – 144-о СОУ „Народни будители“, 81-о СОУ „Виктор Юго“ и 131-о СОУ „Климент Тимирзяев“ – посрещнаха пратеници на православния храм „Рождество Христово“ в квартала, които им разказаха за празника свето Благовещение. Доброволците учители начело с Велина Андонова, преподавател по вероучение в църквата на „Младост-3“, разказаха за настъпващия празник и помогнаха на децата да изработят картички, с които да поздравят своите майки и баби за християнския ден на жената.

  Снимка

  3D картичките на Центъра за образователни инициативи „Двери“ разказват за Благовещението на св. Богородица и дават възможност на малките ученици да отправят празнични пожелания за любимите жени в семейството.

  Велина Андонова и нейните доброволци занесоха такива картички и разказаха за празника Благовещение и в училище и център за специални деца „Милеа“, детска градина „Елхица“ и в Центъра за семейно консултиране към Местна комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните в район „Младост“. В просветителската акция за свето Благовещение в столичните училища се включи и Ани Вълева, автор на мисионерския проект „Ангелофания“.

  Образователни картички за Благовещение на Центъра за образователни инициативи „Двери“ изработваха и учениците в Неврокопска и Русенска епархия.

  Снимка

  По инициатива на Русенския митрополит Наум 3D картички получиха и учениците от Българското училище „Йордан Йовков“ към посолството ни в Букурещ. Под ръководството на учителката Надежда Кула българските деца се запознаха с евангелската история и отнесоха в домовете си Благовещенски честитки с поздравление за своите майки. Образователната инициатива се проведе със съдействието на о. Кирил Синев, новия български свещеник в Букурещ. С благословението на Св. Синод на БПЦ той е назначен да обгрижва сънародниците ни там от 1 януари т. г. О. Кирил служи заедно с румънски свещеници в храм „Св. Николай“, предоставен за съвместно ползване и от българите в Букурещ, но продължава да обгрижва и енорията си в Русе, като не изоставя и просветителските си дейности.

  Изработване на образователни картички за Благовещение в Частно начално училище „Милеа“:

  Снимка

  Занимания за Благовещение в Българското неделно училище в Букурещ:

  Снимка

  Снимка

  Снимка

  Честваме паметта на свети Марк, Аретусийски епископ

  29.03.2023_08:11 | Източник: БТА 29.03.2023 07:00 |
  Снимка
  Автор: Проф. Иван Желев


  По времето на император Константин Велики християнството получило свобода да се разпространява, а идолопоклонството постепенно отстъпвало. Мнозина християнски епископи получили тогава от централната власт право да развалят идолските капища и на тяхно място да строят църкви. Сред тях бил и епископ Марк от сирийския град Аретусия (днес Ал-Растан, на река Оронт между градовете Хомс и Хама в Сирия). Той живял в III век. Бил свят по живот и усърден в разпространението на истинската вяра. Случило се, че заради дворцови борби искали да убият и князете Гал и Юлиан, но епископ Марк ги спасил, като ги скрил в църквата. Ставали и други вълнения, например наследникът на Константин, Констанций, започнал да покровителства еретиците ариани и преследвал православните християни.

  След Констанций пък на престола встъпил Юлиан, когото епископ Марк спасил от смърт. Но Юлиан от младини ненавиждал християнската вяра и когато станал император, той веднага обявил, че поддържа езичеството. По всякакъв начин се стремял да унизи и угнети християните. Издал и указ да се възстановят разрушените езически храмове за сметка на християните. Градските власти в Аретусия поискали от епископ Марк средства за възстановяване на капищата. Епископът, вече престарял и дълбоко почитан заради светия си живот, отговорил, че няма пари, но дори да би имал, не би дал нищо за възставовяване на езическата вяра. Това разгневило езичниците, които се чувствали силни заради подкрепата от Юлиан Отстъпник. Епископът бил предаден на тълпа надъхани и разярени езичници. Те пребили светия старец, гаврили се с него. Накрая управителят на града го спасил от ръцете на мъчителите. Светецът починал в мир, в дълбока старост.

  Днес е сряда на петата седмица от Великия пост. На следобедното богослужение се чете целият покаен канон на свети Андрей Критски. Това е най-дългата религиозна ода в православното богослужние и се изпълнява цялостно само в този ден на годината (в първите четири дни на поста се прочете по една четвърт от нея). Съдържанието е покайно и кара читателя/слушателя да се замисли за своята греховност, и да се обърне към Иисус Христос за прошка на греховете си.

  Молитвеник – ново издание на Софийска света митрополия

  28.03.2023_22:50 | Източник: Българска патриаршия 28.03.2023 18:28 |
  Снимка
  Автор: Софийска митрополия


  С благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, излезе от печат молитвеник на Софийската света митрополия.

  Изданието е на български и на църковнославянски език. Съставено е на основата на изданията на Светия Синод и на Софийската духовна семинария от 1991 г. и е допълнено с правилата на преподобните св. Пахомий Велики, св. Серафим Саровски, св. Игнатий Брянчанинов, св. Паисий Светогорец, както и с Пасхалното правило, Петочислените молитви и молитви от богослужението.

  Книгата е с твърди корици, кожена подвързия, 662 стр., с четири цветни икони, между които Синайската икона на Господ Иисус Христос и Йерусалимската икона на Майката Божия. Изданието е осъществено от Софийската св. митрополия, със съдействието на книгоиздателско сдружение „Православно Отечество“. Единичната цена е 15.50 лв.

  Книгата може да бъде закупена от Софийска св. митрополия, тел. 0879 259 293 – г-н Кольо Лозанов.

  Излезе от печат брой 6 на „Църковен вестник“

  28.03.2023_14:56 | Източник: Българска патриаршия 28.03.2023 13:37 |
  Снимка
  Автор: Софийска митрополия


  Към два юбилея насочваме вниманието на нашите читатели в новоизлезлия брой 6 на официоза на БПЦ-БП „Църковен вестник“ – 100 години от основаването на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и 80-годишнината от спасяването на българските евреи, която отбелязахме на 10 май.

  Столетната история на висшето богословско образование в България ще бъде възпомената с различни инициативи през настоящата 2023 г., като акцентите са тържественото отбелязване на годишнината от първия факултетен съвет, проведен на 10 март 1923 г., и честването на 25 ноември паметта на св. Климент Охридски – небесния закрилник на Богословския факултет и на Софийския университет.

  За тържествения факултетен съвет на БФ на СУ „Св. Климент Охридски“, проведен на 10 март т.г., и отличените в този ден преподаватели можете да прочетете на стр. 1-8.

  На стр. 6 публикуваме първата част от пространно интервю с настоящия декан на факултета доц. Ивайло Найденов, който разказва за програмата на честванията и за развитието на богословската школа, съвременното й състояние и перспективите пред нея. Интервюто е на Ангел Карадаков.

  Във връзка с втория юбилей – 80-годишнината от спасяването на българските евреи, публикуваме Патриаршеското и синодално послание по повод това историческо събитие и за решаващия принос на Българската православна църква в това всенародно дело. (Стр. 1-3)

  На ролята на екзарх Стефан (по онова време – митрополит Софийски) за спасяването на евреите – български граждани от депортация към лагерите на смъртта е посветена статията на доц. д-р Тодор Чобанов под заглавие „Екзарх Стефан – непознатият спасител на българските евреи“, чиято първа част ще откриете на стр. 1, 4-5. Статията разглежда последователно и детайлно драматичните събития около т.нар. еврейски въпрос.

  На друг български архиерей с особени заслуги към това богоугодно дело – Неофит Видински, е посветена специална изложба, озаглавена „За правда и човечност“, организирана във връзка с 80 годишния юбилей от Видинска митрополия, Централен държавен архив и Държавен архив – Видин, със съдействието на Община Белоградчик, материал за която можете да прочетете на стр. 3.

  В този брой в рубриката „Колонката на редактора“ ще прочетете текст на тема: Какво остава за вечността.

  Материала „Ботевият календар и някои дописани имена в него“, подготвен от Валя Илиева, ще откриете под рубриката „История“ на стр. 7.

  „Църковен вестник“ се разпространява в православните храмове и в църковните магазини, както и чрез абонамент.

  Цена на един брой – 0,70 лв.

  Абонирането се извършва на адреса на издателството: София 1000; ул. „Оборище“ №4; Синодално издателство; МОЛ Танка Тончева Христова, или на e-mail: sinizdat@gmail.com с точно упоменаване на адреса на получателя. Средствата се превеждат по пощата или по банкова сметка: УниКредит Булбанк – София; IBAN BG97UNCR96601018147018; BIC код: UNCRBGSF

  Отговорен редактор за броя: Александра Карамихалева

  Открито обръщение на ректора на Киевската духовна академия архиепископ Билогородски Силвестър до украинската общественност

  28.03.2023_14:51 | Източник: Българска патриаршия 28.03.2023 10:54 |
  Снимка
  Автор: Ловчанска митрополия


  Открито обръщение на ректора на Киевската духовна академия архиепископ Билогородски Силвестър до украинската общественност

  На 10 март 2023 г. Националният историко-културен резерват „Киево-Печерска лавра“ изпрати писмо до манастира на Киево-Печерската лавра, в което съобщава, че от 29 март 2023 г. сключеният през 2013 г. договор за наем ще бъде прекратен. Съответно администрацията на Резервата изисква да бъдат освободени всички помещения, ползвани от манастира по посочения договор.

  Това решение на ръководството на Резервата предизвика разгорещен дебат както в църковната среда, така и в цялото украинско общество. Въпреки това, в повечето коментари, дадени днес от държавни служители, политици, народни депутати и учени, почти не се освещава проблемът за по-нататъшната съдба на Киевската духовна академия и семинария, която се намира на територията на Киево-Печерската лавра повече от тридесет години.

  Днес Киевската духовна академия и семинария е основната образователна институция на Украинската православна църква.

  През 20 век Киевските духовни училища вече бяха затваряни от съветските власти два пъти.

  След честването на 1000-годишнината от покръстването на Киевската Рус през 1988 г., когато съветското правителство смекчи своята атеистична политика, помещенията на територията на Киево-Печерската лавра бяха частично прехвърлени за използване на църквата. Това направи възможно възстановяването на Киевската духовна семинария тук през 1989 г. През 1992 г. бе възродена и Киевската духовна академия. И така, ОТ 1989 г. КИЕВСКАТА ДУХОВНА АКАДЕМИЯ И СЕМИНАРИЯ СЕ НАМИРАТ НА ТЕРИТОРИЯТА НА КИЕВО-ПЕЧЕРСКАТА ЛАВРА. В същото време трябва да се подчертае, че Киевската духовна академия е независима институция и функционира като висше богословско учебно заведение подчиняващо се директно на предстоятеля на Украинската православна църква.

  Сградите, в които в момента се помещават класните стаи на Киевската духовна академия (сгради 63 и 64), бяха предоставени на Църквата в аварийно състояние. Киевската духовна академия за своя сметка извърши генерална реконструкция на тези сгради. Също така за сметка на Академията помещенията бяха обзаведени с всичко необходимо за учебния процес (училищни маси, дъски, библиотека, компютърен клас). Освен това за сметка на Академията бяха оборудвани две общежития (сгради 55 и 60). Също така през 2008 г. в Академията бе създаден Църковно-археологически музей, който съдържа много ценни експонати.

  Към днешна дата повече от 250 студенти учат в Киевската духовна академия на ниво бакалавър, магистър и доктор. В Задочния отдел се обучават над 500 студенти. В Академията работят около 100 преподаватели и служители. В библиотеката на Академията се съхраняват няколко десетки хиляди екземпляра от книги от различни области на науката. Обучението, настаняването и храната в Академията са безплатни за студентите, които живеят в нея. В същото време Академията осигурява храна за студентите. Следователно Академията разполага с кухня, трапезария и складове за храна.

  Ако Киевската духовна академия загуби правото да използва сградите и съоръженията на територията на Киево-Печерската лавра, това неминуемо ще доведе до прекратяване на учебния процес, тъй като няма къде да се преместим. Следователно една от водещите богословски образователни институции в Украйна, която има повече от 400-годишна история, може да престане да съществува.

  Искам още веднъж да подчертая, че Киевската духовна академия съдържа всички тези сгради за своя сметка. Тези сгради не са свещени сгради. Исторически те са принадлежали към комплекса от сгради на гостоприемния двор на Лаврата (тук са били сервизни помещения и хотели за поклонници).

  Решението на Резервата за прекратяване на договора за наем е мотивирано с констатирани нарушения при ползването на прехвърлените на манастира сгради. В същото време Киевската духовна академия не е получила никакви документи, които да показват дали такива нарушения са открити в сгради 63, 64, 55 и 60. Ако има такива нарушения, ние сме готови да ги отстраним в сътрудничество с Националния историко-културен резерват “Киев-Печерска лавра”, а в бъдеще сме готови да поемем отговорност за правилното използване на тези помещения и дори да я легализираме.

  Професорите и преподавателите в Киевската духовна академия са патриоти на Украйна. След началото на руската военна агресия срещу Украйна, Киевската духовна академия редовно оказва помощ на нуждаещи се, бежанци и принудителни мигранти. Също така оказахме помощ на силите на Териториалната отбрана на Киев и Въоръжените сили на Украйна (храна, лекарства и др.). Днес роднини и близки на много от нашите ученици защитават Украйна в редиците на въоръжените сили на Украйна. Сред защитниците на Украйна на фронта има и възпитаници на Академията от минали години. По време на богослуженията духовенството на Академията постоянно отслужва молитви за Украйна и нейната Победа.

  Днес учебният процес продължава в Киевската духовна академия и семинария. Студентите посещават занятия в класните стаи и живеят в общежития на територията на Лаврата. Академията дори успя частично да изпълни издателската програма, разработена преди началото на войната. През втората половина на 2022 г. и в началото на 2023 г. бяха публикувани периодични издания на Академията, учебни помагала и научни трудове на наши преподаватели. На 14 март 2023 г. Академията проведе традиционна годишна студентска научна конференция. Дори в сегашната тежка ситуация Академията продължава да живее. И така, Киевските духовни училища и след това остават в Лаврата и продължават обучението си.

  Обръщайки се до широката общественост, споделям сърдечната си болка. Едно учебно заведение с древни и славни традиции може да загине пред очите ни.

  Затова призовавам украинското правителство, украинското и международното общество и всички небезразлични хора да предотвратят гибелта на Киевската духовна академия.

  Първа копка и полагане на основен камък на храм „Всички български светии“ във ВТУ „Тодор Каблешков“

  28.03.2023_14:42 | Източник: Българска патриаршия 28.03.2023 10:15 |
  Снимка
  Автор: Софийска митрополия


  На 27 март, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит беше направена първа копка и полагане на основен камък за изграждането на православен храм „Всички български светии“ в двора на Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ в София.

  Тържественият водосвет отслужи Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, протойерей Георги Димитров, председател на Църковното настоятелство на новостроящия се храм, и протойерей Костадин Тренев.

  Полагането на основния камък на храма беше организирано и уважено от проф. д-р инж.-икон. Даниела Тодорова, ректор на ВТУ „Тодор Каблешков“, проф. д-р инж. Красимир Кръстанов, зам.-ректор на ВТУ „Тодор Каблешков“, както и от г-н Георги Илиев, кмет на район „Слатина“, и от много ректори на висши учебни заведения, преподаватели, студенти, гости, верен народ и деца.

  След водоосвещението епископ Поликарп поздрави всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и пожела успех в работата и скорошно освещаване на храма. Той благодари на всички, които са се наели с тази нелека задача и призова над всички Божието благословение и помощ.

  Благодарност към епископа и присъстващите отправи г-жа Тодорова, която връчи на Негово Преосвещенство благодарствена грамота и плакет за усилията и подпомагането на святото дело, което ръководството на Висшето транспортно училище и църковното настоятелство са си поставили за изпълнение.

  Всички присъстващи станаха свидетели на това историческо събитие за транспортното училище и изразиха надежда, че в най-скоро време храмът ще бъде факт и ще ги събере отново на неговото освещаване.

  Храмът е построен и ще бъде транспортиран в София от Солун, Гърция, след като бъде направена основната плоча за монтирането на църквата в двора на Висшето транспортно училище.

  Снимки: протойерей Костадин Тренев

  ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

  Молебени за мир в Украйна и в Киево-Печерската лавра се отслужват в Неврокопска епархия

  28.03.2023_07:56 | Източник: Двери на Православието 27.03.2023 |
  Снимка
  Автор: Двери на Православието


  На 27 и 28 март с благословението на Неврокопския митрополит Серафим в централните храмове на епархията ще бъдат отслужени молебени за прекратяване на войната и възстановяване на мира в Украйна, както и в подкрепа на монашеското братство на Киево-Печерската лавра. Молебените ще бъдат отслужени преди Великото повечерие.

  Митр. Серафим ще отслужи молебен за мир на 27 и 28 март от 17 ч. в Хаджидимовския манастир „Св. вмчк Георги“, пред светите мощи на преподобните отци от Киево-Печерската лавра, съобщава фейсбук-страницата на епархията.

  Повече за кризисната ситуация в Киево-Печерската лавра – тук.

  Честваме паметта на свети Боян-Енравота и на преподобните Иларион и Стефан Изповедник

  28.03.2023_07:44 | Източник: БТА 28.03.2023 07:00 |
  Снимка
  Автор: Проф. Иван Желев


  Свети Боян, наричан Енравота, бил син на българския хан Омуртаг. Тогава българите били още езичници. Макар и първороден, Енравота бил лишен от власт заради интереса си към християнството, понеже тази вяра била свързвана с постоянните врагове – ромеите.

  Когато хан станал по-малкият брат Маламир, Енравота поискал от него да освободи от затвор пленения ромейски епископ Кинам и да му го даде като роб. Неизвестно дали преди или след това Енравота се покръстил с името Боян (Воин), а щом Маламир научил за това, се опитал да откаже брата си от новата вяра. Когато пък Енравота решително отказал, бил обезглавен в 833 г. и станал първият български християнски мъченик. Според архиепископ Теофилакт Български (Охридски) преди смъртта си мъченикът предсказал покръстването на българския народ.

  Преподобният Иларион Нови живял в VIII век по времето на византийските императори иконоборци Лъв Исавър и на сина му Константин Копроним. Той приел монашество още на младини и постигнал големи духовни висоти, получил и благодат да върши чудеса. Понеже преподобният Иларион почитал иконите и проповядвал иконопочитание, иконоборци подпалили манастира му на малоазийския бряг на Дарданелите, а монасите били измъчвани и прогонени. Самият той бил пратен на заточение, където умрял като изповедник на православната вяра.

  Преподобният Стефан Изповедник живял в края на VIII и началото на IX век по времето на императора иконоборец Лъв Арменец. От младини приел монашеството и се отдал на строг постнически живот. Украсен с всички монашески добродетели, той имал богат духовен живот. Но за неотстъпната му привързаност към иконопочитанието преподобният Стефан бил измъчван дълго време в тъмница, а сетне бил пратен на заточение, където сред страдания и болести предал душата си на Бог.

  Празнични архиерейски богослужения в Ловчанска епархия

  27.03.2023_21:12 | Източник: Българска патриаршия 27.03.2023 12:47 |
  Снимка
  Автор: Ловчанска митрополия


  На 25 март – Благовещение на Пресвета Богородица, Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил възглави св. Литургия в посветения на големия Богородичен празник нов храм в с. Соколово. На архиерея съслужиха предстоятелят на църквата свещеноиконом Михаил Ковачев, прот. Тихон Борисов и дякон Андроник Попов, а песнопенията на богослужението бяха изпълнени от църковния хор „Благовещение“ към храм „Св. Троица“ в Ловеч. Архиереят честити празника и произнесе проповед.

  В празничния неделен ден – Събор на св. Архангел Гавриил, божествената св. Литургия в приземния параклис „Въведение Богородично“ на катедралния храм в гр. Ловеч бе оглавена от Ловчанския митрополит Гавриил. На епархийския архиерей съслужиха викарният епископ Константийски Михаил, ст. ик. Любомир Казашки, свещеноиконом Михаил Ковачев, прот. Тихон Борисов, прот. Мартин Йотов и дякон Андроник Попов. Литургичните песнопения бяха изпълнени от църковния хор към храма „Достойно есть“. Владиката произнесе проповед и раздаде иконки за празника с лика на небесния си покровител, а богослужението завърши с многолетсвие.

  На многая и благая лета, владико!

  Нова книга от свети Лука: „Господи и Владико на моя живот“

  27.03.2023_21:06 | Източник: Българска патриаршия 27.03.2023 12:04 |
  Снимка
  Автор: Ловчанска митрополия


  С благословението на Ловчанския митрополит Гавриил на книжния пазар в България вече е новото издание на Епархията – „Господи и Владико на моя живот“. Книгата съдържа тълкованието върху Великопостната молитва на свети Ефрем Сирин от свети Лука Войно-Ясенецки. Великият светител в своето всеотдайно служение на Бога и хората е бил не само достоен архипастир и гениален лекар, но и вдъхновен проповедник, и духовен писател. В своите наставления върху великата молитва на преподобния Ефрем свети Лука ни разкрива дълбокия смисъл на всяко едно прошение, всяка една дума. А тези молитвени вопли, по думите на светеца изповедник, са се излeли от „напълно очистено, съвършено, свято сърце, от просветен от Божията благодат ум, станал причастник на ума Христов“. „Тази молитва – говори още светителят – прониква в сърцето както никоя друга, чувствате особената, изключителната, божествената ѝ сила“.

  Затова и словото на любимия светец, лекар на душите и телата, ще бъде още една утеха и извор на духовни сили за всяко вярващо сърце по време на Светата Четиридесетница – това благословено и преблагословено от Бога време на духовен труд и покаяние.

  За повече информация и поръчки: 0888 286 937 или knigi.predanie@gmail.com