Двери 17 Май 2020

Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний заяви за Двери, че не е разпореждал да се променя практиката за причастяване на клира и миряните в неговата епархия. „Богомолците ще се причастяват, както и досега, и промени не се налагат“, подчерта владиката. „Държавните власти в Германия или други западноевропейски страни не са се обръщали официално към нас с искане да се промени нещо в практиката ни за причастяване. Властите са определили общите здравни мерки и ограничения, които следва да се спазват в храмовете, независимо от деноминацията, към която принадлежат, и църковните настоятелства са се съобразили с тях в страните, в които храмовете се отварят“, каза митрополитът.

В Германия българските църковни общини отвориха църквите си през изминала седмица и публикуваха списъка с правила, които богомолците трябва да спазват. Сред тях няма такива, които да се отнасят за начина на причастяване – тук.

Митрополитът за Германия на Вселенска патриаршия Августин заяви, че санитарните власти в някои провинции са забранили предаването на св. Причастие в православните (и не само) храмове, тъй като то се извършва с обща лъжичка. Според митр. Августин занапред литургиите ще се извършват без да се причастяват вярващите, а през това време той ще води разговори с властите. В Австрия, където също има такава забрана от санитарните власти, митрополитът за Австрия Арсений (също от Вселенска патриаршия) постанови причастяването на вярващите от неговата епархия в Австрия и Унгария да се става по чина на Якововата литургия, докато продължава епидемията с коронавирус (повече за това – тук).

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69608/view,article/