19 март 2020 10:57, Пловдивска митрополия

Боголюбиви братя и сестри,

В дните на светия Велик пост ни се даде тежко изпитание. Неизвестен вирус нападна цели народи. Милиарди хора по света са обзети от незапомнен страх. Правителствата на десетки държави въвеждат извънредни мерки, за да защитят населенията си от надвисналата беда и да се погрижат за здравето и за запазването на материалните условия на живота.

Църквата не се страхува! Ние, християните знаем, че всичко става по Божия воля или по Божие допущение. Този вирус, появил се именно във времето на Великия пост, без съмнение е Божие допущение. Винаги Църквата призовава, че е необходимо повече смирение в личния и обществения живот, че трябва да се обръща повече внимание на децата, че семейството – домашната църква е най-висша ценност, че трябва да се намали консуматорството, че трябва да спре безумната гонитба на печалби, че обществените блага трябва да се разпределят справедливо с мисъл за най-бедните и най-ощетени членове на обществото, че властта е дадена от Бога, за да служи за доброто на Божия народ и за да бъде пазен той от беди, и пр. и пр.

В момента Бог ни преподава точно тези уроци! В момента, в дните на Великия пост, се оказва, че всички са при семействата си и домовете стават жива и пълна с благодат домашна църква. Консуматорството е намалено до крайност, трескавото суетене спира. Най-после се разбира за какво служи властта и че тя мисли как да разпредели скромните обществени блага с грижа за най-ощетените социални слоеве. Възражда се солидарността, за която Църквата призоваваше. Гордостта се смирява! Останалите грехове също отстъпват! Злото се трансформира в добро!

В последните дни от много посоки се надигат призиви, че църквите трябва да бъдат затворени, за да се предотврати струпване на хора и разпространението на заразата. Призовава се да се спре Светата Евхаристия и да спре преподаването на Светото Причастие! Призивите като правило идват от хора, които не са стъпвали в църква, нямат понятие какво е Света Евхаристия и какво е Светото Причастие и мразят религите по принцип. Но, използват материалният проблем – здравето на хората, за да атакуват Църквата в духовната й същност. Това ние не бива да позволяваме. Но, за да не го позволим трябва да направим следното.

Иисус Христос е казал: „Отдайте кесаревото кесарю, а Божието Богу!” (Марк. 12:17; Лк. 20:25). Щом кесарят, тоест светската власт, казва хората да не се струпват на едно място, щом лекарите казват хората да не се струпват в множество на едно място, то ние трябва да ги послушаме.

Ето защо, с дадената ми от Бога архиерейска власт освобождавам всички верни на Църквата православни християни в Богодаруваната ми Пловдивска епархия от задължението да присъстват физически на обществените богослужения в храмовете за срока на обявеното в държавата извънредно положение. Но, не мога да им отнема правото, ако те желаят да присъстват, и никой няма да бъде върнат. Защото, казва Христос: „който дохожда при Мене, няма да го изпъдя вън“ (Ин.6:37). Като молбата ми е особено настойчива към нашите по-възрастни мирянки и миряни, да се въздържат да идват на църква, освен в случай на крайна необходимост. А дошлите в храма да спазват установената от здравните власти дистанция един от друг.

Заявявам с цялата си убеденост, че Светото причастие – Тялото и Кръвта Христови, не може да е заразно, и чрез него не може да се зарази никой човек. Но! Човек може да зарази човека. Нека не изкушаваме Господа! Свещеници, имащи и най-малки признаци на здравословно неразположение да се въздържат от служение. Преподаването на светото Причастие да става с максимална осторожност, само на членове на съответната енория, след изповед, както повеляват Свещените канони, според същността на тайнството.

Църквата е физическа и духовна общност. Най-важна за Църквата, като духовна общност, е молитвата. Призовавам всички верни в Пловдивска епархия да използват времето си в следващите дни и седмици за усилна молитва, чрез която заедно да измолим от Господа Иисуса Христа, Пресвета Богородица и всички светии спасението на българския народ от надвисналата заплаха, от всяка болест и всяко страдание. Моля ви, скъпи мои чада, молете се усърдно и от сърце, молете се по всяко време с думите: „Господи Иисусе Христе, Сине Божий, помилвай ни!“. Като ви уверявам, че както аз, така и всички наши свещенослужители ще се молим за вас и вашите семейства!

Нека всяка вечер в 21 часа, по време на камбанния звън, да си припомним думите на Спасителя Христос, който ни казва: „А ти, кога се молиш, влез в скришната си стая и, като си заключиш вратата, помоли се на твоя Отец, Който е на тайно; и твоят Отец, Който вижда в скришно, ще ти въздаде наяве“ (Мат. 6:6). И всички заедно, кой където и да се намира, у дома, на работа, или по пътя, да се помолим с Господнята молитва „Отче наш“, за да призовем Божият милост, снизхождение и избавление от злото.

Това е нашата благодарност и нашата молитва за лекарите и медицинските сестри и работници, но и към всички останали обществени служители – полицаи, военни, служители от транспорта и от комуналните служби и предприятия, магазинерите в отворените магазини, правителствените служители и самото правителство и всички други, които се излагат на риск, за да може ежедневният живот да се съхрани в рамките на възможното.

Заявявам също така, че в Пловдивска епархия, по мое разпореждане няма да бъде затворен нито един храм. Всеки ден, във всеки храм свещенослужителите ще извършват богослуженията, като не престават да се молят за вас (Як.5:16), бдейки на своя пост, защото, по думите на св. ап. Павел: “всякой в каквото звание е призван, в него и да остава пред Бога“ (1Кор.7:24). Служението на духовенството е също преден пост в битката срещу злото. От верните очакваме да се молят заедно с нас в домашната си църква в къщи.

Обръщам се с призив към светските власти: ние ви отдаваме кесаревото, отдайте и вие Божието Богу! Не издавайте разпореждания за насилствено затваряне на храмове! Отвореният храм е знак. Запечатаният от властта храм е знак. Бог вижда знаците! Нека внимаваме какви знаци Му изпращаме.

Извънредното положение за сега е обявено до 13-ти април. Светлото Христово Възкресение ще посрещнем на 19-ти април. Нека със строг пост, усърдна молитва и със звъна на църковните камбани да измолим от Всеподателя милост и спасение за православния български народ, така, че да можем да посрещнем Празника на празниците, като един телесно и духовно по-здрав и по-добър народ. Защото Господ е казал: „Всичко, що поискате в молитва с вяра, ще получите.” (Мат. 21:22) и „Каквото поискате от Отца в Мое име, ще го направя, за да се прослави Отец в Сина. Ако поискате нещо в Мое име, Аз ще го направя“. (Ин. 14:13-14).

Бог да ви пази!

19.3.2020г.

Гр. Пловдив

ОБРЪЩЕНИЕ на † Пловдивския митрополит Николай

https://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=316935