24 май 2020 21:24, Софийска митрополия

В Деня на българската просвета и култура, третият ден след блаженото упокоение на иконом Иван Динков Иванов на 22 май 2020 г., бе извършено опело и погребение на 65-годишния предстоятел на столичните храмове в кв. Обеля „Успение Богородично“, „Вси светии“, „Рождество на св. Йоан Предтеча“ и параклис на „Честния Кръст“, както и на новостроящия се храм в с. Волуяк „Свв. Рафаил, Николай и Ирина“.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит опелото възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. С него съслужиха 20 духовника, между които архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, храмовото духовенство и протодякон Иван Петков.

Редица църковни певци се включиха в богослужението, сред тях бяха г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска св. митрополия, Марио Иванов, Данаил Ангелов и клиросни певци от енориите в кв. Обеля и в с. Лозен.

Да се простят с достойния духовник бяха дошли също и монаси, богослови, близки и духовни чеда на отец Иван, като множеството християни бе изпълнило не само обширния храм, а и цялото дворно пространство пред него.

С прочувствено слово епископ Поликарп изрази своето опечаление от блажената кончина на достопочтимия духовник, като преподаде съболезнования на храмовото свещенство, близките и духовните чеда на отеца от името на Негово Светейшество патриарх Неофит. „Беше угодно Богу да го приеме при себе си, за да се превърне отец Иван, както и тук беше приживе, така и пред Неговия престол – в молитвена свещ за своите духовни чеда и за всички нас, които го обичаме“ – сподели викарият на Софийския митрополит и допълни: „Той бе изряден във всичко – в организирането на своето семейно гнездо, във възпитанието на своите деца, във истинско служение на Христовия олтар – на Светия Престол като дякон и като свещеник. Изрядно бе и отношението му към благочестивите и православни християни, към всички, които идваха при него. Именно това духовно настроение и любвеобвилно отношение на иконом Иван Динков го направи да бъде истински духовен отец и да се радва на безбройно число свои духовни чеда, последователи и хора, които безгранично и безвъзмездно го обичат.“

С архиерейско моление за опрощение на греховете духовникът бе погребан в двора на предстоявания от него храм „Успение Богородично“, за чието духовно и материално благолепие, както и за построяването на редица православни храмове и за облагородяване душите на енориашите отец Иван бе отдал всеки един ден от своето 40-годишно служение.

+++

Иконом Иван Динков Иванов е роден на 22-ри февруари 1955 г. в гр. София от родители Динко Стайков и Цветана Иванова. Основното си образование получава в столичното основно училище „Димитър Ганев“, средното – в икономически техникум „Фридрих Енгелс“, а в Богословския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ отец Иван получава своето висше образование.

Женен за Анна Иванова, с три деца – Рангел, Елисея и Йоана.

Ръкоположен е от Левкийски епископ Партений за дякон на 14-ти септември 1980 г. и за свещеник в столичния храм „Успение Богородично“ в кв. Обеля на 10-ти ноември 1981 г.

Храмът е заварен от новия свещеник в полуразрушено състояние, но той успява да иницира ремонта му, като през това време – от 1982-ра до 1986-та година обслужва и енорията на храм „Св. Прор. Илия“ в кв. Илиенци. След като 12 години няма богослужение в Обеля, на 21 декември 1986 г., с благословението на покойния Български патриарх Максим, тогавашният викарен епископ Знеполски Дометиан (в последствие Видински митрополит) извършва чина на обновление на храм “Успение Богородично” за радост на местните християни.

През 1988-1989 г. отец Иван Динков се грижи и за Лозенския манастир „Св. ап. Петър и Павел“, където полага усилия по основите на стария параклис да бъде просторен действащ храм и да се отслужва св. Литургия. На тези служби участва и днешният Пловдивски митрополит Николай, по това време студент в Богословския факултет в София. За духовните му трудове отец Иван е отличен с офикия „протойерей“ на 20-ти ноември 1990 г. от Левкийски епископ Неофит (днес Български патрирах).

Тъй като през годините населението на квартал Обеля в София бързо нараства, се появява необходимост от изграждането на нов по-голям храм. Строителството започва на 20 декември 1997 г., когато тогавашният патриаршески викарий Траянополският епископ Иларион (в последствие Доростолски митрополит) и протосингелът архимандрит Гавриил (днес Ловчански митрополит), полагат и освещават основния камък на новия храм. На 5 май 2001 г., само три години след полагането на основния камък е осветен параклисът “Всички светии” в сутерена на храма и веднага е започнато богослужение. Тогавашният викарен епископ Макариополски Гавриил, заедно с протосингела на Софийска св. митрополия архимандрит Николай (днес Пловдивски митрополит) извършват чина на освещаване на параклиса. На 6-ти януари 2008 г. отец Иван е отличен с офикия „иконом“ от Знеполски епископ Йоан (днес Варненски митрополит), а на следващия ден е осветен и новият храм „Рождество на св. Йоан Кръстител“.

В чест на Светия Кръст Господен отец Иван започва строителството и на още един параклис в кв. Обеля. Три години по-късно, на 20 април 2015 г. Браницкият епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит (днес Врачански митрополит), извършва освещаването в кв. Обеля на първият в столицата храм, посветен на „Честният Кръст Господен“, а игуменът на Зографския манастир в Света Гора Атон схиархимандрит Амвросий, съучаства и подарява частица от Христовия Кръст, която се съхранява в храма.

Отец Иван полага и големи усилия за уреждане статута, строежа и облагородяването на вече подготвения за освещаване храм в чест на св. Рафаил, Николай и Ирина в кв. Волуяк, където водосвет с петохлебие отслужва Белоградчишкият епископ Поликарп на 30 март 2019 г.

За своето 40-годишно служение с бащинска обич, ревностна вяра и усърдно храмостроителство, отец Иван остави траен спомен в сърцата на голямо множество православни християни и местни жители.

Бог да го прости и да го всели в селенията на праведните!

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (1) – https://flic.kr/s/aHsmNquN6s

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (2) – https://flic.kr/s/aHsmNqdoWm

Текст: Пламен Михайлов
Снимки: Пламен Михайлов (1), Александър Ангелов (2)

https://bg-patriarshia.bg/news.php?id=324720