Двери 25 Май 2020

Празникът 24 май беше отбелязан от Българската православна църква с молебен в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Той беше отслужен от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. В словото си след молебена предстоятелят на БПЦ подчерта важната роля на св. братя Кирил и Методий, „които в съдбовни за народа ни дни и години изнамериха азбука и положиха началото на писменост, пребъдваща и до днес и определяща духовния и културен облик на православна България“.

Делото на славянските първоучители е продължено през вековете „в плодовете от благословения труд на всички неуморни дейци на българската и славянска писменост и култура“, каза в словото си патриархът. Той подчерта, че  тяхното духовно-просветно и църковно-строително дело пребъдва и сега, „радвайки се на Божията благодатна помощ“.

„За всички тях, за всички учащи и учащи се, Църквата ни се моли днес, изпросвайки от Всеподателя мирни и благословени бъднини за скъпото ни Отечество, преуспяване на православния ни народ в евангелските добродетели и в пътя на Божията истина“, увери предстоятелят на БПЦ.

По-рано същия ден в Патриаршеската катедрала беше отслужена св. Литургия, която оглавиха епископите Мелнишки Герасим, главен секретар на Св. Синод, и Белоградчишки Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с тях бяха храмовото духовенство, столични свещеници и дякони.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100723/catid,14/id,69624/view,article/