11 февруари 2020 16:51, Софийска митрополия

На 11 февруари Православната Църква чества паметта на българския мъченик св. Георги Софийски Нови, пострадал за Христовата вяра през 1515 г. – точно преди 505 години (повече за живота и подвига на светеца четете по-долу).

В чест на празника, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена архиерейска света Литургия в манастира „Успение Богородично“ в столичния кв. Драгалевци, където се съхранява част от мощите на родния светец.

Богослужението бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Алексий, ефимерий на Драгалевския манастир, иконом Серафим Янев, и. д. игумен на Кремиковския манастир „Св. Георги“, свещеник Георги Читалов и дякон Спас Рангелов.

Молитвено участие в светата Литургия взе и игуменката на манастира монахиня Серафима, както и монахиня Йоанна от сестринството, а църковните песнопения изпълниха столични свещеници, дякони и певци под ръководството на дякон Петър Славов.

В своето слово епископ Поликарп припомни живота и мъченичеството на софийския светец, който с примера си ни подканя „да обкичим и оградим живота си с добродетелност, смирение, духовно постоянство, да изградим себе си в мъжество“, по думите на владиката. Викарият на Софийския митрополит отправи благопожелания за празника на духовенството, игуменката, сестринството, певците и изпълнението на храма от името на Негово Светейшество патриарх Неофит, като благодари за грижата и топлото посрещане.

Майка Серафима също изрази своята радост от голямата духовна благодат на извършеното архиерейско богослужение, а посетителите на манастира получиха благословение от честните мощи на св. Георги Софийски Нови, отворени за поклонение в деня на неговото честване.

+++

Св. Георги Софийски Нови е родом от Кратово (дн. С. Македония), син на благочестивите българи Димитър и Сара. Изучил златарския занаят, св. Георги заминава за София, поради опасността от еничарски войски в малкия град.

Там при св. Георги е изпратен турски книжник привидно по работа, а всъщност да го изкушава и убеждава в мохамеданството. Турчинът обаче бива засрамен от отговорите и изобличенията на 18-годишния младеж, заради което го обявява пред османските власти за „опасен“.

След като на два пъти е привикван в съда, където умело оправдава християнската вероизповед, св. Георги е затворен, измъчван и изгорен жив от разярените мохамедани.

Опитите на турците да унищожат тялото на мъченика остават неуспешни и той е погребан в храм „Св. Марина“ (дн. в двора на Софийската митрополия), а скоро светецът бива прославен сред българи и руси. Днес частици от неговите св. мощи се съхраняват в Драгалевския манастир „Св. Богородица“, както и в Рилския манастир.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК – https://flic.kr/s/aHsmLke9pF

Текст и снимки: Пламен Михайлов

https://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=312657