22 май 2020 13:03, Софийска митрополия

Сутринта на 22 май, след като преди три дни получи внезапен инсулт, достопочитаният иконом Иван Динков, предстоятел на столичния храм „Успение Богородично“ в кв. Обеля, завърши своя 65-годишен земен път.

Иконом Иван Динков Иванов е роден на 22-ри февруари 1955 г. в гр. София от родители Динко Стайков и Цветана Иванова. Основното си образование получава в столичното основно училище „Димитър Ганев“, средното – в икономически техникум „Фридрих Енгелс“, а в Богословския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ отец Иван получава своето висше образование. Женен за Анна Иванова, с три деца – Рангел, Елисея и Йоана.

Ръкоположен е от Левкийски епископ Партений за дякон на 14-ти септември 1980 г. и за свещеник в столичния храм „Успение Богородично“ в кв. Обеля на 10-ти ноември 1981 г.

Храмът е заварен от новия свещеник в полуразрушено състояние, но той успява да иницира ремонта му, като през това време – от 1982-ра до 1986-та година обслужва и енорията на храм „Св. Прор. Илия“ в кв. Илиенци. След като 12 години няма богослужение в Обеля, на 21 декември 1986 г., с благословението на покойния Български патриарх Максим, тогавашният викариен епископ Знеполски Дометиан (в последствие Видински митрополит) извършва чина на обновление на храм “Успение Богородично” за радост на християните, а на 20-ти ноември 1990 г. отец Иван е отличен с офикия „протойерей“ от Левкийски епископ Неофит (днес Български патрирах).

Тъй като през годините населението на квартал Обеля в София бързо нараства, се появява необходимост от изграждането на нов по-голям храм. Строителството започва на 20 декември 1997 г., когато тогавашният патриаршески викарий Траянополският епископ Иларион (в последствие Доростолски митрополит) и протосингелът архимандрит Гавриил (днес Ловчански митрополит), полагат и освещават основния камък на новия храм. На 5 май 2001 г., само три години след полагането на основния камък е осветен параклисът “Всички светии” в сутерена на храма и веднага е започнато богослужение. Тогавашният викариен епископ Макариополски Гавриил, заедно с протосингела на Софийска св. митрополия архимандрит Николай (днес Пловдивски митрополит) извършват чина на освещаване на параклиса. На 6-ти януари 2008 г. отец Иван е отличен с офикия „иконом“ от Знеполски епископ Йоан (днес Варненски митрополит), а на следващия ден е осветен и новият храм „Рождество на св. Йоан Кръстител“.

В чест на Светия Кръст Господен отец Иван започва строителството и на още един параклис в кв. Обеля. Три години по-късно, на 20 април 2015 г. Браницкият епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит (днес Врачански митрополит), извършва освещаването в кв. Обеля на първият в столицата храм, посветен на „Честният Кръст Господен“, а игуменът на Зографския манастир в Света Гора Атон схиархимандрит Амвросий, съучаства и подарява частица от Христовия Кръст, която се съхранява в храма.

Отец Иван полага и големи усилия за уреждане статута, строежа и облагородяването на вече подготвения за освещаване храм в чест на св. Рафаил, Николай и Ирина в кв. Волуяк, където водосвет с петохлебие отслужва Белоградчишкият епископ Поликарп на 30 март 2019 г.

За своето 40-годишно служение с бащинска обич, ревностна вяра и усърдно храмостроителство, отец Иван остави траен спомен в сърцата на голямо множество православни християни и местни жители.

Бог да го прости и да го всели в селенията на праведните!

Опелото ще бъде извършено на 24 май 2020 г. от 13:00 ч. в столичния храм „Рождество на св. Йоан Кръстител“, кв. Обеля.

https://bg-patriarshia.bg/news.php?id=324498