07 април 2020 18:11, Старозагорска митрополия

Променя се програмата на богослуженията, които ще бъдат отслужени от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, по време на Страстната седмица. С цел спазване на изискванията на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, част от тях ще бъдат изнесени на площада пред община Стара Загора. Това стана ясно на провелата се днес в Митрополитския дом среща на владиката с областния управител Гергана Микова, директора на ОДМВР – Стара Загора старши комисар Стоян Стоянов и началника на сектор „Охранителна полиция“ комисар Илиян Илиев. В нея чрез видеовръзка участва и кметът на община Стара Загора Живко Тодоров.

Литургията за Лазаровден остава в храм „Св. Троица“, а всички останали служби се концентрират в Катедралния храм „Св. Николай“. Вечерните богослужения се изместват с час по-рано, вместо в 19:00 часа, ще започват в 18:00. На Велика Събота, в 23:15 часа, от Катедралния храм „Св. Николай“ ще тръгне литийно шествие до площада пред общината, където в 23:30 часа е началото на Великденското (Пасхално) богослужение и раздаването на Благодатния огън. В полунощ Старозагорският митрополит Киприан ще отправи архипастирския си благослов към миряните по повод Христовото Възкресение.

На 19 април, Възкресение Христово (или т. нар. Второ Възкресение), в 10:45 часа отново ще тръгне литийно шествие от Катедралния храм „Св. Николай“ до площада пред общината. В 11:00 часа там ще се отслужи Пасхално богослужение по време, на което Светото Евангелие се чете на различни езици.

Митрополит Киприан призова миряните да останат по домовете си и да се възползват от възможността за участие в службите чрез прякото им излъчване в социалната мрежа Facebook, а тези, които са на площада или в храмовете да поддържат лична хигиена, да ползват предпазни маски, да спазват регламентираното разстояние и да изпълняват указанията на органите на реда за пропускателния режим.

Пълната програма е достъпна тук: http://mitropolia-starazagora.bg

https://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=319158