Двери 27 Април 2020

През изминалата седмица в руските медии бяха показани мозайки от почти готовия Главен храм на въоръжените сили на Руската федерация в парк „Патриот“, който трябваше да бъде открит на 9 май по повод 75-годишнината от победата над нацистка Германия.

Публикуваните мозайки предизвикаха вълна от критики заради редица спорни изображения, между които мозайката „Безкръвното присъединяване на Крим“ под покрова на св. Богородица, но най-вече заради портрета на Сталин, изобразен на мозайката „Парад на победата 1945“.

Според предстоятеля на храма Клински епископ Стефан и авторите на идейния проект не е възможно да се изобрази парадът на победата без Сталин.
Реакцията обаче беше остра и дойде от различни идеологически кръгове в РПЦ. Дори консервативното православно братство „Радонеж“ зае критична позиция. Неговият председател Евгений Никифоров заяви, че „изображението на Сталин в сакралното пространство на храма на въоръжените сили е напълно недопустимо. Сталин е символ на богоборческия режим. Всякакви позовавания на историческата достоверност са неприемливи. Предлаганата мозайка е смалтов сталински плакат. Сталинистка пропаганда на култа към Сталин. Това е издевателство над историята. В храма трябва да присъстват само духовни символи – борбата на небесните сили със злото, победата на Кръста над свастиката, победата на Кръста над Марсилезата, както гениално направи Чайковски в своята увертюра 1812“.

О. Леонид Калинин, ръководител на патриаршеската комисия по църковно изкуство, архитектура и реставрация, който доскоро защитаваше присъствието на портрета, заяви, че той ще бъде премахнат. Според него той бил включен заради военните, които виждат в него преди всичко главнокомандващ.

О. Леонид обаче заяви също, че изображението на Путин няма да бъде премахнато въпреки неговата молба. „Това мнение изразява неговата скромност, но книгата на историята не позволява да се откъсват страници от нея. Нашите художници, които изготвят мозайката, имат сестри и майки в Крим и те отказват да премахнат мозайката, на която е изобразен Путин. Освен това президентът изказа лично мнение, не е издавал заповед. Той има право като главнокомандващ да разпореди и тогава бихме казали, че изпълняваме неговата заповед. Но тъй като заповед няма, художниците отказват да я премахнат“.

Според него тези и други спорни мозайки са разположени далеч от олтара и напомнят, че този храм все пак е военен.

Справка: Клински епископ Стефан е пенсиониран военен с чин полковник, по специалност военен инженер. После е завършил и богословие с докторска степен. Бил е женен свещеник към синодния отдел за връзки на РПЦ с въоръжените сили. В началото на м. април миналата година е постриган в монашество и след получаване на нужните междинни офикии на 21 април е ръкоположен за епископ. Викарий е на Московския патриарх и председател на синодния отдел за взаимодействие с въоръжените сили и с правоохранителните органи.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69560/view,article/