24 декември 2016 20:40, Българска Патриаршия

Рождественско обръщение на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит

Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,

Обични братя и сестри,

В тихата и свята нощ на Рождеството на Божия Син сърцата и мислите ни отново се устремяват към Витлеемската пещера, където с раждането на Богомладенеца за целия свят настъпи нова епоха и откъдето за всеки изгря нова надежда, и вече никой не е сам защото „с нас е Бог”. В тази нощ на радостта и на надеждата, бързаме и ние, – заедно с пастирите и мъдреците, да се поклоним пред величието на безпределната Божия любов, да прославим заради нас и нашето спасение въплътилия се Бог и да приемем „светлина от незалязващата светлина”, изгряла в нашия свят с идването на Богомладенеца. Вестта за Христовото раждане отново отеква навсякъде около нас – в нашите храмове и в нашите домове, в нашите души и в нашите сърца, – тържествено възвестявайки настъпването на „благоприятната Господня година” и началото на богодаруваното ни спасение.

В светлината и в благодатния мир на тази свята нощ никой около нас не трябва да остава сам и безнадежден, лишен от утеха, внимание и любов, защото затова дойде сред нас Христос – за да дарува на всички ни мир, надежда, светлина и живот. И призова към Себе Си всички отрудени и обременени, онеправдани и обезнадеждени, защото такава е Божията свята воля: бедните духом да наследят Царството, плачещите да се утешат, гладните и жадни за правда да се наситят, чистите по сърце да видят Бога и всички да се нарекат синове Божии и Божии приятели и да наследят Царството, приготвено за чедата на Небесния ни Отец още „от създание мира”.

Затова, възлюбени, нека в тази нощ отворим сърцата и душите си за радостта от Рождеството на Спасителя и за всички наши ближни, които са в недостиг и нужда, в беда и в лишение, в страдание и в безутешност, и, – като видим в тях Самия, днес раждащ се за нас Господ – да бъдем Негови истински следовници и подражатели, в изява на онази дейна любов, на която Сам Той ни учеше и към която ни призоваваше. Нека в святата и благословена нощ на Рождеството проблесналата с идването на Богомладенеца светлина грее навсякъде около нас и чрез нас, свидетелствайки за величието на Божия промисъл и за необятната Божия любов и грижа за всички нас – сътворените по Негов образ и по Негово подобие любими и свидни Негови чеда.

В светлата нощ на Боговъплъщението отечески поздравявам всички вас – верните чеда на светата ни Църква, с настъпващия рождественски празник и отправям първосветителски благослов към събралите се около празничната трапеза на Бъдни вечер за мирни и щастливи дни, за благоденствие на вашите домове, обични чеда и близки.

Благодатта, мирът и любовта на раждащия се Богомладенец да бъдат с всички нас!

Честито Рождество Христово!

+НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ