28 декември 2016 13:44, Българска Патриаршия

След кончината на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Калиник, който след тежко боледуване се престави в Господа на 26 декември 2016 г., митрополитите от Светия Синод се събраха днес, 28 декември на извънредно заседание. Св. Синод – пълен състав реши наместник на овдовелия митрополитски престол да бъде Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан, който ще организира изборите в епархията и ще я ръководи до каноничното избиране на нов Врачански митрополит. Митрополит Киприан в продължение на почти 20 години е бил клирик на Врачанска епархия и добре познава делата ѝ.

След заседанието си митрополитите от Светия Синод начело с Българския патриарх Неофит отпътуваха за Враца, за да участват в опелото и погребението на новопреставилия се в Господа митрополит Калиник.

Изборът на митрополит съгласно устава на БПЦ преминава в два етапа. При първия избирателите от Врачанска епархия сами ще посочат двама епископи от листата с достоизбираеми епископи, която ще им предложи Светият Синод. На втория етап – т. нар. Каноничен избор – митрополитите от Светия Синод с гласоподаване ще изберат от тези двама епископи, събрали повече от половината от гласовете на епархийските избиратели, един, който ще бъде утвърден за нов Врачански митрополит и член на Светия Синод.