†Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

 

 

ВАШЕ ПРЕОСВЕЩЕНСТВО,

ПРЕОСВЕЩЕНИ ВЛАДИКО ЯКОВ,

В деня на твоята огнена Петдесетница, когато по Божия воля и със съизволението на свещеноначалието на светата ни Църква беше удостоен с пълнотата на архиерейската благодат, приеми моите най-искрени и всесърдечни благопожелания за крепко здраве и сили, бодрост на духа, апостолско дръзновение и пастирска мъдрост по предстоящия ти високоотговорен, спасителен и благодатен път на епископ в Църквата Христова.

Епископството, с което се удостои днес, е естествен плод от дългогодишното ти предано служение на светата ни Църква – служение и подвиг, в които показа истинска божествена ревност и усърдно се обогатяваше в безценните за всеки истински монах добродетели на смирението и търпението, на любовта и послушанието към Бога и свещеноначалието. Защото стъпките ти към това служение и този подвиг бе насочил Сам Сърцеведецът Бог и отново Той, в днешния празничен ден, чрез ръковъзложението на освещения архиерейски сонм, те поставя и утвърждава като архипастир в Своята Църква – Църквата, която „Той си придоби със Своята кръв” (Деян. 20:28).

Вярвам, че като епископ в тази Църква, която и днес остава единствената истинска „Църква на живия Бог, стълб и крепило на истината” (1 Тим. 3:15), в лоното на която е и даруваното ни свише спасение и която единствена преподава сигурния път към вечния живот, ти ще бъдеш още по-ревностен в служението и в изпълнението на нейната вечна мисия – винаги и навсякъде да проповядва благоприятната Господня година и спасителното Христово Благовестие. Защото такава е Божията воля: „Да се спасят всички човеци и да достигнат до познание на истината”(1 Тим. 2:4).

Вярвам още, че в това най-високо и отговорно църковно служение ти всякога ще се радваш, както си се радвал и досега, на отеческата подкрепа, мъдростта и любовта на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай, под духовното ръководство и с топлите архипастирски грижи на когото ти израсна като монах и клирик, както и на любовта и молитвите на цялото църковно паство, сред което днес Божията благодат те въздига като епископ.

Нека дните и годините на епископското ти служение бъдат мирни и благодатни, изпълнени с Божията благост и всеки повей на Духа на Истината, в прослава на Божието име и в полза на светата ни Църква и на свидното ни Отечество, което винаги е възлагало своите най-съкровени надежди и упования в Бога и в Православната си Църква. Нека Божията десница неизменно те укрепва и Божието всевиждащо око всякога бди над твоя път, защото от днес Църквата ще вижда в теб Самия Христос и ще ти се покорява във вяра и любов, с доверие и надежда – така, както се покорява на Самия Христа Иисуса.

Води уверено Христовото словесно стадо по пътя на спасението, към Царството Божие и вечния живот. Води го мъдро и с истинска пастирска грижа и любов по тесния и трънлив, но благословен, и единствено спасителен път, който ни бе завещан от Христа и в който се утвърдиха всички наши свети и богоносни Отци, и всички праведници от века! Всеблагият Бог, като вижда ревността ти и усърдието ти, ще бъде винаги с теб, за да утвърди и преумножи делата ти и плодовете от твоите трудове.

Божията благодат, мирът и любовта на нашия Господ Иисус Христос и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!

На многая и благая лета, Преосвещени владико!

На добър час в архипастирското служение!

 

 

 

 

 

 

20.12.2016 г.

София