22.05.2022 | Източник: Българска патриаршия 21.05.2022 22:10 |
Снимка


На 21 май Православната църква почита паметта на светите равноапостолни боговенчани Царе Константин и Елена.

Своят храмов празник тържествено отбеляза новоосветеният храм „Св. св. Константин и Елена“, с. Гара Елин Пелин, край София.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, светата Литургия оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Васиан, представител на Руския патриарх в София, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, йеромонах Спиридон, игумен на Градешкия манастир, протойерей Серафим Мишев, предстоятел на храма, свещеник Коста Пеев, свещеник Йоан Стефанов, свещеник Цветан Велинов, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Серафим Желев.

Църковният клир беше оглавен от г-н Андрей Касабов, като в състава на певците влизаха църковни певци от София и региона.

Светата Литургия бе уважена от г-жа Вяра Вучкова, кмет на с. Гара Елин Пелин.

Преди Светата Литургия бяха постригани за четец, певец и свещоносец боголюбивите мъже Роберт и Петър.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит беше извършено свещеническо ръкоположение. За презвитер беше ръкоположен дякон Серафим Желев. Преди ръкоположението епископ Поликарп произнесе напътствено слово към дякон Серафим, като му пожела достойно и благодатно служение.

След светата Литургия Белоградчишкият епископ Поликарп произнесе проповед, като говори за духовните качества, приноса към християнския живот, благочестието, богословието, догматиката, културата и традициите на светите благоверни Царе Константин и Елена. Епископ Поликарп призова присъстващите благочестиви християни да подражават на добродетелния и градивен живот на св. Константин и св. Елена и им пожела здраве, мир и духовно въздигане.

Думи на благодарност към епископа от името на всички присъстващи поднесе отец Серафим. С красив букет епископ Поликарп беше поздравен от г-жа Вяра Вучкова, кмет на с. Гара Елин Пелин.

По традиция, празничното богослужение завърши с отслужването на водосвет пред храма и освещаването на хлебни приношения.

Епископ Поликарп поздрави всички именици с личния им празник, като им пожела да живеят по примера на празнуваните светци и да бъдат пример за вяра, надежда и любов за околните.

Владиката поздрави духовенството, гостите и всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

За всички присъстващи беше осветен и раздаден празничен курбан, бе организиран и общ обяд.

Снимки: протойерей Костадин Тренев