08.05.2022/22:21/ | Източник: Българска патриаршия.
Снимка


На 8 май – 3 Неделя след Пасха – на св. Мироносици, в деня когато се почита паметта на светия всехвален Христов апостол Йоан Богослов, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в столичния храм, посветен на светия Христов апостол в кв. „Левски Г“ , беше отслужена архиерейска света Литургия.

Празничната Литургия отслужи Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, протойерей Георги Черганов, предстоятел на празнуващия храм, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Никола Чочев и дякон Герасим Йорданов.

Клиросното пение оглавиха църковни певци от енорията, под ръководството на г-н Светослав Цеков.

Тържествената света Литургия по повод храмовия празник на столичната църква „Св. Йоан Богослов“ беше уважена от г-жа Ева Митова, кмет на столичния район Подуяне, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, както и от много енориаши – благочестиви и христолюбиви люде.

След светата Литургия епископ Поликарп произнесе проповед и говори върху евангелското четиво, засягайки благодатния пример, който е за верните християни животът на светите Мироносици. Епископ Поликарп подчерта, че и днес Църквата не е лишена от мироносици, от жени, които обичат Бога и се стараят винаги да Му послужат, за да се утвърди Неговото Слово в света.

Епископ Поликарп сподели мисли и разсъждения и за живота, делата и достойното свидетелство за Христа Бога на св. апостол и евангелист Йоан Богослов. В заключение Епископът призова вярващите да се изпълнят с любов към Бога и ближните, с мъжество и решителност в духовния живот, както и да станат истински чеда Божии, утвърдени в добродетелност и чистота. Епископ Поликарп поздрави цялото църковно изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, радост и мир.

С думи на благодарност за архиерейското посещение и благословение към епископ Поликарп се обърна предстоятелят на храма протойерей Георги Черганов. Той подари на владиката в знак на любов и признателност пъстър букет с цветя.

След преизпълненото с радост богослужение, в двора пред храма беше извършено водоосвещение и бе осветен новоизграденият църковен двор – прицърковен парк. След освещаването на новата църковна придобивка епископ Поликарп благодари на дарителите, които със своя труд, лепта и блага воля са извършили това добро дело. Целият храм вече е ограден, като в двора са обособени алеи и градинки. Засадени са цветя и друга свежа растителност, изградена е и детска площадка, за да могат майки с деца да бъдат близо до храма и вярата.

Всички присъстващи на празника се поръсиха със светена вода за здраве и благословение. Епископ Поликарп раздаде нафората и лично поздрави всеки един от вярващите с Възкресение Христово и празника на св. Йоан Богослов.

Снимки: протойерей Костадин Тренев