ПРАВОСЛАВНА МУЛТИМЕДИЯ

Картина на живо от Храма

Православен календар

п
в
с
ч
п
с
н
пн
вт
ср
чт
пт
сб
нд
25
Events on 27 май 2024 - понеделник
Events on 29 май 2024 - сряда
Events on 30 май 2024 - четвъртък
Events on 31 май 2024 - петък
31 май
Events on 01 юни 2024 - събота
Events on 06 юни 2024 - четвъртък
Events on 07 юни 2024 - петък
Events on 10 юни 2024 - понеделник
Events on 12 юни 2024 - сряда
Events on 14 юни 2024 - петък
Events on 17 юни 2024 - понеделник
Events on 18 юни 2024 - вторник
Events on 26 юни 2024 - сряда
Events on 27 юни 2024 - четвъртък
27 юни

Новини от православна България

Излезе нова богословска книга на доцент иконом Теодор Стойчев

Книгата „Старият Завет в светлината на археологическите свидетелства“ беше неотдавна отпечатана от Университетско издателство „Епископ Константин Преславски“ на едноименния Шуменски университет и вече се разпространява сред читателите. Тя е поредната научна творба на преподавателя по Свещено Писание на Новия Завет в Шуменския университет о. Теодор Стойчев. С новото си монографично изследване той се е постарал да погледне на старозаветните разкази обективно в светлината на материалната култура, засвидетелствана от вече многовековната дейност на археолозите. Основно изложението се съсредоточава върху ключови исторически личности и събития на богоизбрания народ: Авраам, Изхода, влизането в Обетованата земя – Ханаан, управлението на царете Давид, Соломон и т.н. до падането на Южното царство. Успоредно с тези теми той разглежда произхода и развитието на вярванията на еврейския народ, също в светлината на археологическите факти. За целта се позовава както на библейските текстове, така и на външни източници, включително и иконографски.

Сказанията за патриарсите, които вероятно носят слаби отгласи на устно предание, са силно идеологизирани и имат белези на по-късна редакторска намеса. Затова според автора въз основа на археологически или исторически сведения патриаршеската епоха не може да се реконструира в пълнота. Но той не мисли, че и нейното крайно отричане трябва да бъде прието.

Относно живота на евреите в Египет авторът приема присъствието на протоеврейска група в тогавашния културен център. Според него топографията на Изхода отразява рамзеския период, за което свидетелстват „стелата на 400-годишнината“, ръкописът Анастаси VI, стелата на Мернептах, къщата с четирите стаи от Западна Тива. Надписите на Сети I и Рамзес II споменават множество войни срещу „шасу“ (номади пастири), които са се намирали в Ханаан. Следователно през този период броят на номадите по тези места нараства и кампанията на Мернептах (XIII в. пр. Хр.) срещу Ханаан може да е причинена в резултат на техни смутове. Завладени са много градове, покорена е и племенна група, наречена „Израил”.

По време на рамзеския период етногенезисът на Израил не е бил още завършен. По всяка вероятност той е близко до онези групи от Южен Ливан, които пребивават в Египет през късния рамзески период. Знае се, че посредством военните си походи Египет си е набавял работна ръка за грандиозните строителни проекти на фараоните. Такава жива сила е била вземана и от Ханаан.

Както отбелязва о. Стойчев, според съвременната наука е трудно да се допусне съществуване на отделна голяма хомогенна, с определена етносна идентичност група, за каквато се говори на страниците на Стария Завет (по отношение на евреите). Библейският образ на израилския народ, който имал свой водач и известна автономност, обаче не отговаря на информацията, която археологията осигурява за Новото царство.

Българският учен е склонен да приеме виждането, според което Израил е смесица от местни ханаанци, установили собствени селища в централните планински части с устойчива материална култура и агрокултурен живот, избягали роби от Египет, за които може да се приеме, че са носители на онези предания, които залягат в оформящата се етническа идентичност, както и местни чужденци.

Монархическият период е не по-малко сложен за обяснение и синхронизиране с библейските текстове поради липса на безспорни материални основания за това. Авторът не приема отхвърлянето на историческата информация относно управлението на Давид и Соломон. Той по-скоро е склонен да се съгласи с онези учени, които смятат, че обстоятелства като част от материалната култура на Хацор, Гезер и Мегидо, наличието на разширени селища и градоустройство, както и присъствието на силна власт в Юда и Негев, способна да контролира търговските пътища и да изгражда крепости, могат да се свържат със засилена централна монархия от този период.

По всичко личи, че религиозният живот на двете царства е динамичен, както свидетелстват и библейските текстове. А животът на обикновения човек е бил религиозно ангажиран, приспособявайки различни верови практики.

Книгата определено предизвиква читателския интерес и самостоятелно мислене по въпросите на старозаветното време, като показва и гледната точка на самия автор по всички теми, които съвременната наука повдига и не винаги може да реши безпроблемно.

01.06.2024_19:05 | Източник: Двери на Православието 01.06.2024 |
Автор: Иван Димитров

Беседа „„Проповедта на планината“ и съвременните християни“ /3 юни/

Снимка

 

На 3 юни, в Обучителния център на Софийска света митрополия ще се проведе тематична беседа от цикъла „Живата история на Църквата“.

Този понеделник от 18:30 ч. темата ще е „„Проповедта на планината“ и съвременните християни“, като лекцията ще води ставрофорен иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия.

Модератор на дискусията ще бъде Пламен Михайлов.

Заповядайте!

+++

Беседите в Обучителния център на Софийската св. митрополия се провеждат всеки понеделник от 18:30 ч., на четири тематични цикъла:

+ „Светите отци и съвремието“ – четене и обсъждане на душеполезни слова от светиите;
+ „Православните богослужения“ – смисъл и символика на вечернята, утренята, литургията, тайнствата;
+ „Изграждане и опазване на семейството“ – срещи за духовна и психологическа подкрепа;
+ „Живата история на Църквата“ – разкази за свети места и събития от миналото с отражение в духовния живот днес.

Обучителният център на Софийска митрополия се намира на ул. „Съборна“ № 11, вратата вдясно от входа на старинната църква „Св. Петка“, по стълбите на последния етаж.

Записите на беседите се излъчват в сряда, петък и нeделя от 18:00 ч. в ефира на православно радио „Епархийски глас“ на адрес: https://mitropolia-sofia.org/radio/ . Архивните издания са достъпни също така в каналите на „Епархийски глас“ в Youtube и Spotify.


01.06.2024_18:27 | Източник: Българска патриаршия 01.06.2024 12:27 |
Автор: Софийска митрополия

 

В с. Гърляно, общ. Кюстендил, бе осветен новоизграденият храм-параклис „Св. Неделя“

Снимка

 

С благословението на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, Наместник-председател на Св. Синод и Наместник на овдовелия Софийски епархийски престол, на 30 май 2024 г., в с. Гърляно, бе осветен новоизграденият храм, в чест на св. Неделя. Красивият храм-параклис в с. Гърляно вече е отворен за вярващите християни, които дълго време изпитваха духовна нужда от молитвен дом. За последно в селото е имало храм по Римско време. Днес, след близо 20 години изграждане, с подкрепата на редица христолюбиви жители и дарители, на Софийска света митрополия, на местната и държавна власт храм-параклисът „Св. Неделя“ бе тържествено осветен от Негово Преосвещенство Велбъждският епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит и архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, в съслужение с архимандрит Богослов, протосингел на Старозагорска света митрополия, свещеници от Кюстендилска духовна околия и гости. На чина на освещаването му и на отслужената първа св. Литургия молитвено присъстваха десетки жители и гости на населеното място.

Клиросното пеене в празничния ден бе огласено от псалтите г-н Даниел Кутлев и г-н Данаил Ангелов от София и духовници от околията.

С молитва в празничното богослужение участие взеха: областният управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски и заместника му г-н Георги Джоглев, кметът на Кюстендил инж. Огнян Атанасов, председателят на ОбС Кюстендил г-н Димитър Велинов, екс-кметът г-н Петър Паунов със своето семейство, общински съветници, общественици, бизнесмени, жители и поклонници. Духовното събитие бе уважено и от кандидати за народни представители. На освещаването присъства и основният ктитор на храма г-н Даниел Данчев, заедно със семейство си, роднини и близки, които през годините са подпомагали за изграждането храм-параклиса, а в последния месец, за неговото довършване, благоустрояване и благоукрасяване.

С благословението на Врачанския митрополит Григорий бе извършен малък чин, с полагане на антиминс, за освещаване на храм-параклиса, а след това и архиерейска св. Литургия, в края на която Велбъждският епископ Исаак отправи слово към присъстващите, в което благодари на Бога за великата милост отново да бъде осветен нов храм на територията на поверената му Кюстендилска духовна околия. В словото си, епископ Исаак говори за значението на храма в живота на православните християни, нуждата от това вратите на храма винаги да бъдат широко отворени, да има редовни богослужения и хората по-често да пристъпват към Тайнствата и да пристъпват за молитва, за да утоляват своите духовни потребности. Архиереят отбеляза, че построяването на храм е духовен, но и исторически момент не само за населеното място, в случая с. Гърляно и за неговите жители, но и за цялата духовна околия, за цялата Софийска епархия, за Българската църква и за цялата Православна църква. Негово Преосвещенство обясни, че на територията на Кюстендил няма друг храм, посветен на св. Неделя. „Този храм, днес, го виждаме в такъв благолепен вид, благодарение на вярата, любовта и добрите сърца на жителите на с. Гърляно, подпомагани през годините от Община Кюстендил – в лицето на екс-кмета г-н Петър Паунов и настоящия кмет инж. Огнян Атанасов, както и на благочестиви християни. Най-вече благодарение на доброто сърце, което прояви г-н Данчев и неговото семейство“. Цитирайки св. Йоан Златоуст, епископът отбеляза: „Всички, които се потрудиха за този храм, са приятели на Христа и Църквата. Това е исторически ден, но и духовен празник за жителите на село Гърляно“.

Викарният епископ благодари на всички потрудили се до последния момент за това да бъде изграден, устроен и осветен храмът, от името на наместника на овдовелия Софийски епархийски престол и от цялото ръководство на Софийска света митрополия и поздрави всички християни с новата духовна придобивка. За молитвен спомен от освещаването на храма епископ Исаак поднесе дар на г-н Даниел Данчев икона с образа на Св. Богородица, държаща в обятията Си Богомладенеца Господ Иисус Христос. Дар за новия храм – икона на Божията Майка, бе изпратена от Старозагорският митрополит Киприан.

След св. Литургия бе осветено и раздадено благословено ястие за здраве и благословение на стотиците присъстващи на празника.

Текст и снимки: Кюстендилска духовна околия

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК


01.06.2024_18:17 | Източник: Българска патриаршия 01.06.2024 12:27 |
Автор: Софийска митрополия

 

Честваме паметта на свети мъченик Юстин Философ

Снимка

 

Свети Юстин живял през II век. Той бил богослов и философ, един от първите и най-ярки ранни християнски писатели апологети. Родом е от град Флавия Неаполис, Палестина (сега Наблус на Западния бряг на река Йордан). Родителите му, заможни езичници, се погрижили Юстин да получи отлично философско образование. Но то не било достатъчно, за да намери той отговор на въпросите, които си задавала неспокойната му душа. Бог видял чистотата и искреното намерение на неговите търсения и откликнал на тях по чудесен начин.

Един ден, когато се разхождал край морето, Юстин срещнал старец, който бил отлично запознат с истините на Свещеното Писание. Той разбрал какви търсения има любознателният младеж и започнал да го учи на християнската вяра. Юстин се покръстил в 133 г., а по-късно отишъл в Рим, където основал своя философска школа. Бил напълно убеден, че християнството е истинската философия. В Рим Юстин имал много последователи и придобил голяма известност. От съчиненията му са запазени само три: „Диалог с юдеина Трифон“ и две апологии на християнското учение, вероятно отправени към император Антонин Пий.

Юстин е един от най-ранните тълкуватели на учението за Логоса (Бог Слово), което в съгласие с началото на Евангелието от Йоан разглежда Иисус Христос като въплъщение на божественото Слово. Научните му трудове са голям принос в развитието на богословието. Участвал в различни диспути. Писмено е засвидетелствана победата на свети Юстин над философа циник Крискент и други езически философи. Използвал гръцкото философско наследство за разкриване на християнското учение. По клеветнически донос на Крискент свети Юстин и шестима от учениците му били заловени, измъчвани и накрая умъртвени по време на гонението при император Марк Аврелий в 167 г.

Свети Юстин се почита и като покровител на философите.

01.06.2024_09:36 | Източник: БТА 01.06.2024 07:00 |
Автор: Проф. Иван Желев

Празник на св. апостол Ерм в Пловдив

Снимка

 

На 31 май Църквата чества паметта на светия апостол Ерм – ученикът на св. ап. Павел, един от 70-те апостоли, донесъл благовестието в древен Филипопол, където основал християнска община и станал първи епископ на града. Приел мъченическа смърт заради вярата Христова, оттогава до ден днешен св. ап. Ерм е небесен покровител на Пловдив. Той оставил поучителната книга „Пастир“.

По случай празника Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави архиерейска света Литургия в митрополитския храм „Св. вмчца Марина“ в Пловдив.

В съслужение с Владиката бяха: Смолянският епископ Висарион – викарий на митрополита, архимандрит Максим – епархийски духовен надзорник , йеромонах Петър Еремеев – клирик на Пловдивска митрополия, ставрофорен свещеноиконом д-р Добромир Костов  – ректор на ПДСиА „Свв. Кирил и Методий“, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев – протосингел при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Деян Стоенчев – духовен надзорник, ставрофорен свещеноиконом Георги Славчев и протойерей Никола Янев – епархийски съветници, ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев – архиерейски наместник на Асеновградска духовна околия, ставрофорен свещеноиконом Георги Тодев – архиерейски наместник на Хасковска духовна околия, ставрофорен свещеноиконом Атанас Манолов – архиерейски наместник на Панагюрска духовна околия, свещеноиконом Боян Кочев – архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, свещеноиконом Марко Марков – архиерейски наместник на Карловска духовна околия, свещеноиконом Любомир Траянов – архиерейски наместник на Пещерска духовна околия, свещеноиконом Николай Величков – архиерейски наместник на Ивайловградска духовна околия, свещеници от града и епархията, митрополитският протодякон Илиян Александров.

Песнопенията на богослужебната прослава на покровителя на Пловдив изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

Десетки боголюбиви миряни се стекоха под купола на храма, за да съучастват с молитви в благодатта на светата Литургия, да попросят Божията милост и прославят светия апостол Ерм, завършил земния си път мъченически заради спасителната Христова вяра.

По време на причастния архипастирят на Пловдивска епархия се обърна към всички с вдъхновено слово за великия Божий угодник и пръв епископ на Пловдив – светия апостол Ерм.

Накрая Високопреосвещеният митрополит Николай поздрави старшият епархийски съветник отец Георги Славчев по случай навършването на 40 години от ръкоположението му за свещеник и отец Ерм Писанчев с имения му ден, и им поднесе в дар икони с образа на Божията Майка.

Владиката отправи поздравления и към псалтите от митрополитския хор, носещ името на свети апостол Ерм, и диригента му протопсалт Георги Радев, по случай празника на техния небесен покровител.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

Снимки


31.05.2024_22:45 | Източник: Българска патриаршия 31.05.2024 14:35 |
Автор: Пловдивска митрополия

 

ПРОГРАМА ЗА МЕСЕЦ ЮНИ 2024 Г. НА АРХИЕРЕЙСКИТЕ БОГОСЛУЖЕНИЯ И МЕРОПРИЯТИЯ В СОФИЙСКА ЕПАРХИЯ (ОБНОВЯВА СЕ ПЕРИОДИЧНО)

Снимка

 

2 юни /неделя/ – 09:00 ч. – Архиерейска света Литургия в митрополитски храм „Св. Неделя“, гр. София;

8 юни /събота/ – 09:00 ч. –  Архиерейска света Литургия в митрополитски храм „Св. Неделя“, гр. София – Три месеца от блажената кончина на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит;

9 юни /неделя/ – 09:00 ч. – Архиерейска света Литургия в храм „Св. ап. Андрей Първозвани“, гр. София, ул. „Опълченска 112“;

11 юни /вторник/ – 09:30 ч. – Архиерейска света Литургия в храм „Успение Богородично“, с. Сапарево, Дупнишка духовна околия;

12 юни /сряда/ – 09:00 ч. – Отдание на Пасха – Архиерейска света Литургия в храм „Рождество Христово“, гр. София, жк. „Младост“;

12 юни – 17:00 ч. – Архиерейска вечерня в Лозенския манастир „Свети Спас“;

13 юни /четвъртък/ – 09:00 ч. – Архиерейска света Литургия в храм „Възнесение Господне“, гр. София. (Срещу Румънското посолство);

14 юни /петък/ – 09:00 ч. – Архиерейска света Литургия в храм „Св. пр. Илия“, гр. София, кв. Княжево;

16 юни /неделя – 09:30 ч. – Архиерейска света Литургия в храм „Св. София“, гр. София;

19 юни /сряда/ – 09:30 ч. – Архиерейска света Литургия в храм „Св. Николай Чудотворец“, гр. Самоков, Самоковска духовна околия;

20 юни /четвъртък/ – 09:00 ч. – Архиерейска света Литургия в храм „Св. Наум Охридски“, гр. София, кв. „Дружба“;

23 юни /неделя/ – 09:00 ч. – Петдесетница – Архиерейска Света Литургия в храм „Св. Троица“, гр. София, кв. „Гео Милев“;

24 юни /понеделник/ – 09:00 ч. – Архиерейска света Литургия в храм „Св. Дух“, гр. София, кв. „Надежда“;

27 юни /четвъртък/ – 12:00 ч. – Освещаване на параклис „Св. апли Петър и Павел“, над с. Сестримо, местността „Чаира“, Ихтиманска духовна околия, ;

28 юни /петък/ – 10:00 ч. – Освещаване на параклис „Св. апли Петър и Павел“ в с. Златуша, общ. Божурище;

28 юни – 18:00 ч. – Архиерейска вечерня в Лозенския манастир „Св. апли Петър и Павел“;

29 юни /събота/ –  09:00 ч. – Архиерейска света Литургия в храм „Св. апли Петър и Павел“, гр. София, ул. „д-р Калинков“ 27.


31.05.2024_13:14 | Източник: Софийска митрополия 30.05.2024 11:56 |
Автор: Софийска митрополия

 

Русенски митрополит Наум става почетен гражданин на Русе

Снимка

 

На 30 май Общинският съвет на гр. Русе единодушно гласува удостояването на Русенски митрополит Наум със званието „Почетен гражданин на града“, съобщава сайтът на общината. Решението е взето по предложение от кмета Пенчо Милков. Митр. Наум получава званието заради „неоценимата му роля като духовен водач и обединител на русенци“. В мотивите се посочва, че под ръководство на владиката Русенска митрополия е извършила редица ремонтни и възстановителни работи на храмове и на двата манастира в селата Копривец и Каран Върбовка, както и на Басарбовската св. обител. Негова заслуга е и възстановяването на уникалната църква „Св. Петка“ в Русе.

От общината посочват, че митр. Наум се е утвърдил като ярка фигура в живота на града. Неоценима е неговата роля на духовен водач и обединител по време на пандемия от COVID-19, икономически кризи и политическо разделение. С посланията си за толерантност и съпричастие той успява да обедини паството си със силата на вярата и исконните човешки ценности. Тази година митр. Наум отбеляза десет години начело на Русенска епархия.

Митр. Наум е вторият владика, който получава званието „Почетен гражданин на Русе“. През 2004 г. с високата чест беше удостоен тогавашният Русенски митрополит и сетне Български патриарх Неофит.

31.05.2024_12:51 | Източник: Двери на Православието 30.05.2024 |
Автор: Двери на Православието

Излязоха от печат още две части на „Требник“ – за светите тайнства Брак и Елеосвещение

Снимка

 

Софийска света митрополия продължава издаването на богослужебната книга „Требник“, в нов формат. Книгата ще се издава разделена на шест части, за удобство на свещенослужителите.

Излязоха от печат Втора и Трета част на Требника, които обхващат молитвите при тайнствата св. Венчание (Брак) и св. Елеосвещение (Маслосвет). Изданията са на български и на църковнославянски език, фототипни на Синодалния „Требник“.

Книгите са в малък формат А6, с твърди корици, издава се от печатница „Симолини“ със съдействието на сдружение „Православно отечество“.

Могат да бъдат закупени на цена от 10 лв. – Брак и 12 лв. – Елеосвещение, от Домакина на Софийска св. митрополия г-н Кольо Лозанов. За контакт: гр. София, ул. Калоян №7, ет. 1, стая 7, тел.: 02/ 987 74 89, 0879 259 293.


31.05.2024_07:36 | Източник: Българска патриаршия 30.05.2024 11:56 |
Автор: Софийска митрополия

 

Честваме паметта на свети апостол Ерм и на мъченик Ермий

Снимка

 

Свети Ерм бил един от седемдесетте апостоли на Иисус Христос. Името му се споменава в посланието на свети апостол Павел до римляни, където в края на писмото си апостолът изпраща поздрави до видни членове на църквата в имперската столица.

Според църковното предание Ерм бил епископ във Филипи (древен град северно от гръцкия град Кавала), а според други – във Филипопол (днес Пловдив). Той написал книгата „Пастир“, в която говори за устройството и мисията на Църквата. Завършил мъченически живота си.

Свети мъченик Ермий живял в град Комана, област Кападокия, Мала Азия, а пострадал за вярата си в Иисус Христос по времето на император Антонин Пий (138-161 г.). Ермий служил в римската войска и се отличил с храброст. Затова, както и поради благия си характер и жертвоготовност като християнин, той бил на почит сред гражданите независимо от тяхната вяра.

А когато в Комана започнали гоненията срещу християните, Ермий проявил мъжество и не се скрил от преследване. Сред първите заловени последователи на Христос в града бил Емрий. Независимо от големите му заслуги към империята и от почтената му старост той бил доведен под стража при управителя Севастиан, който му заповядал да принесе жертва на идолите. Светецът обаче, твърд и непоклатим, отказал да предаде своя Бог и да принесе жертва на езическите божества. С кротостта, която го отличавала, той отговорил на увещанията на Севастиан: „Би било много глупаво, почитаеми господарю, да оставим светлината и да живеем в тъмнина, да изоставим истината и да прегърнем лъжата, да се отречем от живота и да предпочетем смъртта. Така че наистина е немислимо в края на живота си да загубя тези ценни блага“.

Тогава управителят, разгневен, заповядал, след като го изтезавали жестоко, да го обезглавят. Това се случило в 160 г.

31.05.2024_07:14 | Източник: БТА 31.05.2024 07:00 |
Автор: Проф. Иван Желев

На празника Преполовение беше почетена и паметта на св. пророк Йеремия

Снимка

 

По повод паметта на св. пророк Йеремия, на 29 май (сряда), Преполовение на празника Възкресение Христово, в столичния храм „Св. пророк Йеремия“, кв. „Военна рампа“, бе отслужена архиерейска св. Литургия. Храмовият празник, който Православната църква отбелязва всяка година на 1 май, тази година поради съвпадането му със Страстната седмица тържествено бе отпразнуван в днешния ден.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, Наместник-председател на Св. Синод и Наместник на овдовелия Софийски епархийски престол, бе отслужена архиерейска Златоустова св. Литургия, възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. С него съслужиха архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Петър Калчев, предстоятел на тържествуващия храм, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп. Църковните песнопения бяха молитвено изпълнени от г-н Даниел Кутлев и г-н Симеон Симеонов.

Златоустовата св. Литургия беше почетена от вярващи енориаши, дошли да се помолят за спасение на душите си.

В края на празничното богослужение епископ Поликарп произнесе проповед, като говори върху евангелското четиво за празника Преполовение и истината, която се разкрива в категоричните думи на Христос: „който е жаден, да дойде при Мене и да пие. Който вярва в Мене, из неговата утроба, както е речено в Писанието, ще потекат реки от жива вода”, както и припомни житието на св. пророк Йеремия, който е живял 600 г. преди Христа и е предсказал Рождеството на Господ Иисус Христос.

Владиката приветства богомолците от името на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий.

От името на всички поздрав към Негово Преосвещенство произнесе отец Петър Калчев. Той подари на владиката букет с красиви цветя.

За всички беше приготвена постна празнична трапеза.

Текст: Андрей Касабов
Снимки: Димитър Цонков

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК


30.05.2024_08:37 | Източник: Българска патриаршия 29.05.2024 21:13 |
Автор: Софийска митрополия