17.05.2022 | Източник: Българска патриаршия,17.05.2022_17:00
/ Автор: Софийска епархия,17.05.2022_13:55. |
Снимка


На 17 май Православната църква почита софийския светец св. Николай, известен като св. Николай Нови и Софийски. В София, на улица „Пиротска“ се намира храм, посветен на светеца.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит столичната църква отпразнува храмовия си празник с архиерейска света Литургия.

Тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Антоний Алексиев, предстоятел на столичния храм „Св. Димитър“, свещеник Васил Василев от храмовото духовенство, свещеник Арсений Каньов, свещеник Красимир Каменов от Видинска епархия, протодякон Иван Петков, дякон Никола Чочев и дякон Димитър Кутлев.

Песнопенията на утренята бяха изпълнени от столичния псалт Никола Антонов, а песнопенията на светата Литургия – от църковния хор при храма.

В края на богослужението епископ Поликарп се обърна към вярващите с вдъхновено пастирско слово, в което говори за вярата и примера на св. Николай Софийски. Той подчерта, че светецът е пример за всеки християнин за вяра, мъжество, постоянство, всеотдайност и любов. Епископът насърчи всички присъстващи да му подражават в този съкровен пример.

Викарият на Софийския митрополит поздрави предстоятеля на храма ставрофорен иконом Спас Михайлов, духовенството, певците и верния народ с празника и им благопожела здраве, благодатен успех и преуспяване в делата. Той поздрави цялото църковно изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

От името на духовенството и верния народ отец Спас приветства владиката и му поднесе красив букет цветя.

Епископът лично раздаваше нафората, а вярващите имаха възможност да се поклонят на частица от светите мощи на св. Николай Софийски.

Снимки: протойерей Костадин Тренев