17.05.2022 | Източник: Българска патриаршия,17.05.2022_10:15
/ Автор: Софийска епархия,17.05.2022_08:14. |
Снимка


На 16 май, в навечерието на празника на св. мъченик Николай Софийски, в едноименния столичен храм, който се намира на кръстовището на улиците „Пиротска“ и „Опълченска“, бе отслужена тържествена вечерня с петохлебие.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Българския патриарх Неофит тя бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, ставрофорен иконом Спас Михайлов, предстоятел на храма, иконом Антоний Алексиев, предстоятел на столичния храм „Св. Димитър“, протойерей Иван Йонов, свещеник Васил Василев от храмовото духовенство, свещеник Стоян Димитров, свещеник Арсений Каньов, свещеник Красимир Каменов от Видинска епархия, дякон Йоан Кръстителски, дякон Никола Чочев, дякон Димитър Кутлев, дякон Евтимий Куков, дякон Йоан Йотов, дякон Георги Иванов и дякон Герасим Йорданов.

Клиросното пение беше оглавено от столични клиросни певци под вещото ръководство на д-р Андрей Касабов. Църковните певци с особена възторженост изпълниха църковното последование и допринесоха за духовната радост на почитащите светеца.

По установена традиция по време на вечерното богослужение беше извършено литийно шествие до лобното място на мъченика, като тържествено бе пренесена и частица от неговите св. мощи.

Мястото, където е пострадал св. Николай Софийски, се намира на ул. „Цар Симеон” 125 и е известно с името „Търницата”. Там, пред вратите на параклиса и гроба на софийския светец бе отслужен водосвет от епископ Поликарп, в края на който той поръси със светена вода боголюбивите християни, изпълнили двора.

Под звуците на църковната камбана и църковни песнопения, шествието отново се отправи към величествения софийски столичен храм, където продължи вечерното богослужение с отслужване чина на петохлебието.

В края на вечернята епископ Поликарп се обърна с поучително слово към присъстващите и призова всички достойно да почетат паметта на родните ни светци и според своите сили и възможности, да се поучат от св. Николай Софийски как да обичат Бога, да Му служат и бъдат в Неговата радост. Епископ Поликарп призова вярващите да се стремят, служейки на Бога, да се обичат и почитат едни други и да се стремят възпитавайки се във вярата, да възпитават и околните с добър пример, човечност и взаимна любов.

Софийският викарий поздрави предстоятеля на храма ставрофорен иконом Спас Михайлов, духовенството, певците и многобройния народ и им благопожела здраве и преуспяване във всичко.

Епископът поздрави цялото църковно изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

+++

Просиялият софийски светец – св. Николай Софийски умира мъченически, убит с камъни на 17 май 1555 година. Тялото му е било пренесено на гробището „Търницата” и изгорено, а пепелта разпиляна, за да не могат християните да запазят мощите му и така да започнат да го почитат. По сведения на житиеписеца му Матей Граматик – едно момче събрало частици от неговите мощи и верните християни тайно ги погребали. По-късно част от тях били поставени в дървен храм и след това пренесени в новоизградения храм, построен в негова чест, а друга частица се е съхранявала в храм „Св. София”. В края на 70-те години на миналия век св. мощи били откраднати от храм „Св. Николай Софийски“ и църковното настоятелство на храм „Св. София” подарило на построения в чест на мъченика храм пазената частица св. мощи, които се покоят в него и до днес.

Снимки: протойерей Костадин Тренев