24 май 2020 19:09, Старозагорска митрополия

С тържествен ритуал днес Стара Загора отпразнува 24-ти май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Честването започна с отслужване на празничен молебен от Негово високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан в Катедрален храм „Св. Николай“.

От там литийно шествие, водено от кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров, Старозагорския митрополит Киприан, зам.-кметовете Милена Желева, Иванка Сотирова и Красимира Чахова, секретаря на Общината Делян Иванов, областния управител Гергана Микова, зам.-областните управители Петя Чакърова и Красимир Червилов, представителите на държавната власт: Емил Христов, зам.-председател на Народното събрание, старозагорските депутати и началника на РУО Татяна Димитрова, достигна до общинската зала „П. P. Славейков“.

Църковният хор при Катедралния храм „Св. Николай“ даде началото на тържествената церемония по връчване на наградите „Стара Загора” и Млада Загора” с акапелно изпълнение на националния химн и химна на българската просвета „Върви, народе възродени“. Поздрав със стихотворението „Родна реч“ от Ран Босилек към присъстващите отправи и 6-годишната Стефани.

„Това е може би най-хубавият български празник, който заслужава да празнуваме на площада. За съжаление тази година не можем да проведем традиционното шествие, но трябва да благодарим на Бог, че запази града ни и всички нас“, заяви пред присъстващите кметът Живко Тодоров. Той благодари на всички учители, дейци на културата и всички заети в сферата на образованието „защото благодарение на Вашия неуморен труд и всеотдайна работа, българските деца се възпитават по правилен начин и държавата ни има развитие. Благодарение на Вас делото на Кирил и Методий се продължава и сега. В основата на всичко е образованието, едно общество без образование, без култура и без знания е общество без морални устои.“, допълни Тодоров.

В най-духовния ден бяха връчени и наградите „Стара Загора“ и „Млада Загора“ за постижения в науката, изкуството и културата.

Йоан Михайлов, ученик от 4-ти клас на СУ „Максим Горки“ получи индивидуалната награда „Млада Загора“ в направление „Наука и образование“ за завоюван диамантен медал на финалите на световното математическо състезание „World Mathematics Invitational“, проведено в Япония.

В направление „Култура и изкуство“ с колективната награда „Млада Загора“ бе удостоена театрална трупа при СУ „Максим Горки“ за завоювана втора награда на национален конкурс за театър на испански език.

Колективната награда „Стара Загора“ в областта на културата и изкуството бе присъдена на Народно читалище „Родина-1860“. През 2020 година културната институция навършва 160-години от основаването си. През годините читалището активно присъства в културния и обществен живот на града и страната. То е родоначалник и пазител на музикалните и театрални традиции на Стара Загора, съвременен център за знание и творческо възпитание на цялата общност

С индивидуалната награда в същата категория бе отличена Силвия Томова- художествен ръководител на балета на Държавна опера – Стара Загора- за висок професионализъм, новаторски дух и безспорен личен принос за изключителните постижения на балета.

Награда бе пирсъдена и на Иван Матев – за големия му принос за опазването на културно-историческото и литературното наследство в Стара Загора през годините и възраждането на музей „Литературна Стара Загора“ чрез новооткритата оригинална експозиция.

В направление „Наука и образование“ с индивидуална награда „Стара Загора“ бяха удостоени доц. д-р Алексей Стоев, директор на филиал на Института за космически изследвания и технологии при БАН, Стара Загора и директор на Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“, Стара Загора. Създател на Национална школа по астрономия и астрофизика, както и проф. Жеко Ганев, – създател и ръководител старозагорска фирма, разработила и внедрила над 1200 инсталации у нас и в чужбина за обработка на питейни отпадни и силно замърсени води. Удостоен с първа награда за иновации от национален конкурс „Сграда на годината- 2019“.

По повод 25-годишнината от създаването на Тракийски университет, Община Стара Загора връчи плакет за активно присъствие в живота на града ни и постигнати високи академични резултати на ректора на висшето учебно заведение доц.д-р Добри Ярков.

15 ученици от ППМГ „Гео Милев“ Стара Загора са отличени с грамоти за участие в националните олимпиади и състезания за учебната 2019/2020 година.

По призив на зам.-кмета Иванка Сотирова всички присъстващи ръкопляскаха в знак на благодарност към всички учители, културни дейци и просветители.

Точно в 11,30 часа пред сградата на Община Стара Загора под звуците на националния химн, изпълняван от Общинския духов оркестър, бяха издигнати националния флаг и знамената на Стара Загора, и на Европейския съюз.

И тази година към небето полетяха символите на знанието – балони с буквите от българската азбука.

Текст и снимки: Пресцентър на Община Стара Загора и Държавна опера – Стара Загора

https://bg-patriarshia.bg/news.php?id=324716