25.05.2022 | Източник: Българска патриаршия 23.05.2022 21:29 |
Снимка


На 23 май, в навечерието на празника на българската просвета и култура и славянската писменост, в столичната митрополитска катедрала „Св. вмчца Неделя“ бе отслужена празнична архиерейска вечерня.

Там, край мощите на св. братя Кирил и Методий, които за първи път идват в България и бяха тържествено бяха посрещнати в София, бе отслужено вечерното последование, предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В съслужение с него в богослужбата взеха участие архимандрит Вартоломей, игумен на Светогорския манастир Есфигмен, архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“, йеромонах Теофил от манастира Есфигмен и десетки столични духовници.

Боголюбив народ непрескъснато прииждаше, за да се поклони на честните мощи и търпеливо чакаше реда си, като молитвено се подготвяше да пристъпи към светинята.

Църковните песнопения, въхвалящи светите братя, бяха изпълнени от храмовите певци и духовници, ръководени от ставрофорен иконом Кирил Попов.

По време на вечернята бе отслужен чинът на петохлебието, частици от което епископ Поликарп раздаде на вярващите в края на вечернята.

В края на службата епископ Поликарп благослови духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. В своето вдъхновено слово владиката отбеляза, че преживяваме историческо събитие – да посрещнем в България мощите на светите братя Кирил и Методий. Той припомни изключителните заслуги на равноапостолните солунски братя за духовността на българския род и на славянските народи.

„Нашата азбука е дело на светци, затова се помни и се знае от всички. Нека този свещен дух да бъде и пребъде в живота ни! Бог по молитвите на светите братя Кирил и Методий да ни благославя, да ни укрепява и ни направи истински благодарни за даровете, които ни е дал… Нека Господ да въздаде на всички за положените трудове и усилия, а ние се обръщаме към църковното изпълнение със светогорския поздрав: Братя (и сестри), простете нашите грешки с вашата любов!“

Текст: Весела Игнатова
Снимки: протойерей Костадин Тренев