25.05.2022 | Източник: Българска патриаршия 24.05.2022 11:47 |
Снимка


С особена тържественост бе отслужен молебенът по повод 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука и култура и на славянската книжовност.

Молитвеното последование бе възглавено от Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, който бе в съслужение с архим. Васиан Змеев – предстоятел на Руското подворие „Св. Николай Мирликийски“ на Московския и на цяла Русия патриарх в София, старв. ик. Нелуц Опря, представител на Румънския патриарх у нас, храмовото духовенство и протодяконите Александър Нешев и Деян Коруновски.

В края на молебена епископ Герасим поздрави православните християни и прочете обръщението на Светейшия патриарх Неофит, в което се казва: „В този празничен ден светата ни Православна църква и цялото ни общество заедно отдаваме дължимото на всички, които посвещават живота, силите и талантите си, за да продължават и сега равноапостолното дело на светите Седмочисленици и всички колоси на българския християнски дух, изковали в далечните векове основите на нашата висока православна духовност и култура. С отеческа любов се обръщаме днес към хората на духа: учени и изследователи, творци в различните сфери на българската култура и изкуство, поети и писатели, библиотечни и читалищни дейци и не на последно място нашите преподаватели – на всички равнища от образователната ни система. Всесърдечно приветстваме всички ученици и студенти, с благопожелание за успехи в учението и принасяне на добри плодове от усвоените знания. (Цялото слово на Българския патриарх Неофит може да прочетете тук).

Празничният ден продължи с водосвет пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, като бе предшестван от традиционното шествие, водено от ученици на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, които носеха и тази година иконата на св. равноапостолни Кирил и Методий.

Пред библиотеката, в присъствието на премиера Кирил Петков, кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова и множество държавни лица, академични представители, дейци на образованието и културата, граждани, родители, деца и ученици бе извършен тържествен водосвет от Мелнишкия епископ Герасим и Браницкия епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“.