29.05.2022 | Източник: Българска патриаршия 27.05.2022 16:30 |
Снимка


На 27 май в старинния митрополитски храм „Св. Петка“ – Стара тържествено бе отпразнуван и денят на свещеномъченик Терапонтий Софийски. В храма се намира част от дървото, на което е посечен светият български мъченик.

В празничния ден бе отслужена архиерейска св. Литургия, която с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийски митрополит.

Заедно с него съслужиха софийският протосингел архимандрит Василий, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставофорен иконом Николай Николов, предстоятел на храма, ставрофорен иконом Василий Сарян, предстоятел на столичния храм „Преображение Господне“, иконом Стоян Алипиев и свещеник Станислав Иванов от храмовото духовенство, както и йеродякон Поликарп и дякон Никола Чочев.

За празничната атмосфера допринесе църковният хор, ръководен от Евелина Кулински.

В края на светата Литургия, епископ Поликарп се обърна към изпълнилите храма богомолци с пастирско слово. Той подчерта, че днес честваме св. Терапонтий, който бе възприел Христовата вяра, и наблегна на подвига на свещеномъченика Терапонтий Софийски, който предпочел смъртта в устояване на истината пред поклонението на иноверието. Епископ Поликарп трикратно благослови народа с пасхалния поздрав: „Христос воскресе!“, и преподаде патриаршеския благослов на Негово Светейшество патриарх Неофит, като пожела на вярващите здраве и духовно преуспяване през всички дни на живота.

От името на храмовото духовенство и църковното настоятелство предстоятелят ставрофорен иконом Николай Николов приветства владиката и му благодари с красив букет цветя.

Текст: Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев