29.05.2022 | Източник: Българска патриаршия 29.05.2022 19:54 |
Снимка


На 29 май, 6 неделя след Пасха – на Слепия, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в манастир „Св. Пантелеймон“ в с. Смиров дол беше отслужена архиерейска света Литургия.

Светата Литургия оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Никанор, игумен на Църногорската света обител, иконом Йоан Чикалов, архиерейски наместник на Трънска духовна околия, протойерей Александър Стоев, архиерейски наместник на Радомирска духовна околия, йеромонах Спиридон, йеромонах Захарий от Църногорския манастир, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопение на клира огласи г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска света митрополия.

Храмът беше изпълнен с монаси и монахини, населници от съседните манастири, с поклонници от гр. Пазарджик, както и с приятели на Смировдолския манастир край гр. Земен.

По време на светата Литургия за дякон, първата благодатна степен на свещенството, беше ръкоположен монах Йосиф, брат на Жабленската света обител „Св. Йоан Кръстител“. Също така след неделната света Литургия епископ Поликарп пострига за монах един от населниците на Жабленската света обител послушник-расофор Доротей (Димитър Иванов Лозанов). Той получи името на св. свещеномъченик Доротей. Новият монах беше воден под мантия от архимандрит Никанор.

Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп отправи напътствени слова към новия йеродякон и новия монах. Той им пожела достойно и благодатно служение и ги призова със своя живот и трудове да бъдат за радост, духовна утеха и придобиване на духовни дарби във човеците.

Епископът изрази радостта си и задоволството на ръководството на Софийска митрополия, че Жабленската света обител отново се въздига, за да заеме своето достойно място в живота на вярващите в региона.

След светата Литургия, ръкоположението и монашеското пострижение, епископ Поликарп произнесе поучителна проповед към цялото църковно изпълнение. Той говори за евангелското събитие, което припомня Църквата на 6 неделя след Пасха и призова присъстващите да се стремят да обичат Бога и да полагат усилия да отворят очите си, както телесните, така и духовните, за да получат истинска духовна полза от своя живот с Христа.

Епископ Поликарп изказа благодарност на архимандрит Никанор за организирането на монашеското тържество, за грижите му за въздигането на монашеския живот в региона и за неуморните му трудове за поощряването на християнския православен дух чрез въздигането и населването с монаси и монахини за манастирите от Краищенското светогорие.

Владиката благодари на архиерейските наместници на Трън и Радомир за грижите, които полагат за просперитета на духовните околии. Той благодари на певците, монасите и монахините и на всички, които със своя живот, търпение и трудове поощряват народа към вяра, надежда и любов, към достойно следване на господа Иисуса Христа.

Викарият на Софийския митрополит поздрави цялото църковно множество от името на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, мир и преуспяване в живота.

На свой ред с благодарност към епископ Поликарп за оказаната чест да посети манастира и да възглави светата Литургия, да извърши ръкоположението и монашеското пострижение, се обърна архимандрит Никанор, който го помоли да предаде любовта, молитвите и благодарността на всички към Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Празникът в манастир „Св. Пантелеймон“, в с. Смиров дол завърши с общ празничен обяд и почерпка.

Снимки: протойерей Костадин Тренев