31.05.2022 | Източник: Българска патриаршия 31.05.2022 10:21 |
Снимка


На 27 май в централата на БЧК в София се проведе най-висшият форум на организацията – Общото събрание.

Събранието беше открито от председателя на БЧК акад. Христо Григоров.

Председателят на БЧК представи и огласи получени приветствия към делегатите от президента на Република България Румен Радев, от вицепрезидента Илияна Йотова, от председателя на Народното събрание Никола Минчев, от министър-председателя Кирил Петков, от министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова и много други.

Гости на събитието бяха вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова, министърът на образованието акад. Николай Денков, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева, представители на Министерството на транспорта.

Преди старта на работата на Общото събрание, което продължи и на 28 май, бе направена молитва за благословение и успех в работата на БЧК и на всички поделения на организацията в страната.

Молитвата отправи Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, който взе участие в събитието с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Неофит.

След отправената молитва епископ Поликарп поздрави председателя, членовете в събранието и високите гости от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела лека и ползотворна работа, както и удовлетворение от техния труд.

Епископът подчерта, че началото на БЧК е поставено от БПЦ, което задължава и днес Църква и БЧК да вървят рамо до рамо, като осъществяват най-високата мисия на Църквата – проява на любов към по-малките Христови братя и сестри и насърчаване към благотворителност и човечност. Той сподели, че добротворството е залог за истински живот в Христа и отражение на духовното ниво на съвременния християнин.

След официалното начало на откриването на форума, гостите се запознаха с някои от дейностите, свързани с подпомагането на хората в нужда, особено пострадали от войната в Украйна.

Снимки: протойерей Костадин Тренев