03.06.2022 | Източник: Българска патриаршия 01.06.2022 16:30 |
Снимка


На 31 май, в навечерието на празника Отдание на Пасха, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в столичния древен храм „Св. София – Премъдрост Божия“ бе отслужено пасхално бдение, което завърши с тържествена Пасхална света Литургия. Тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото в съслужиха архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Симеон Иванов, и. д. предстотятел на храма, иконом Антоний Алексиев, предстоятел на храм „Св. Димитър“, иконом Илиян Алексиев, предстоятел на храм „Рождество Богородично“, протойерей д-р Сава Кокудев от храмовото духовенство, протойерей Петър Славов от храм „Св. Неделя“, свещеник Венцислав Попиванов, енорийски свещеник на гр. Бухово, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

На празника Отдание, Църквата е установила утринното и литургийното богослужение да бъдат същите като във възкресната нощ. Така християните си припомнят възкресната радост и се прощават с „Празника на празниците”. На богослужбата за последен път през настоящата година се изпълняват радостните стихири: „Да възкръсне Бог и да се разпръснат враговете Му”, „Тоя ден Господ е сътворил; да се зарадваме и да се развеселим в него…”, наситени с богословска дълбочина и смисъл.

В старинния столичен храм се събраха богомолци от цяла София, които пожелаха да преживеят отново пасхалната нощ. Възкресните песнопения изпълниха певците от хор „Св. Наум Охридски“, дирижирани от д-р Андрей Касабов. След продължителното бдение и светата Литургия, Негово Преосвещенство приветства всички присъстващи. Той говори за великия празник на празниците – Пасха, като призова вярващите да носят Възкресението в сърцата си и живеейки с Пасхална радост да разнасят Христовата светлина в света.

„Заради тази велика радост и това духовно блаженство да си простим един другиму прегрешенията и духовно извисени, с нашия живот да станем истински проводници в света на Христовата пасхална радост. Тази радост беше в сърцето на един от нашите съвременници светци – св. Серафим Саровски, за когото всеки ден, всеки час беше Пасха и поздравяваше радостно всеки с: „Христос воскресе!“. Призвани сме да бъдем с Христа и затова е необходимо да простим на всички, прегрешенията и да живеем в радостта, която ни прави достойни за Него. Нека духовното послание на този празника да бъде: да живеем в пасхалната радост през всички дни на нашия живот, да прощаваме прегрешенията на тези, които са около нас, заради Възкресението, заради Господа Иисуса Христа. Нека Възкръсналият Христос да възкръсне в сърцата на всеки един от нас и да ни обнови, да ни направи да бъдем нови човеци с нови мисли, с лъчезарни усмивки и с благоговение пред Бога“.

Епископ Поликарп преподаде първосветителския благослов на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, благодари на духовниците, на певците и на боголюбивия народ, събрал се в тази пасхална нощ в храма. „Бог на всички да въздава на всеки за спасение и вечен живот!“ – завърши словото си владиката и трикратно, за последен път тази година възгласи: „Христос воскресе!“

Текст: Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев