03.06.2022 | Източник: Българска патриаршия 02.06.2022 09:21 |
Снимка


На 1 юни, в навечерието на Господския празник Възнесение Господне, в Лозенския манастир „Св. Спас“ край София беше отслужена архиерейска вечерня.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, вечернята оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Севастиан, игумен на Осеновлашкия манастир „Рождество Богородично“, с йеромонах Гавриил, йеромонах Натанаил и, йеромонах Михаил, от братството манастира, иконом Иван Плещов, предстоятел на храм „Св. Николай“ в гр. Елин Пелин, свещеник Георги Марков, предстоятел на храм „Св. Атанасий“ в с. Горни Лозен, и йеродякон Поликарп.

Клиросното пение оглавиха църковни певци, ръководени от г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия.

По време на вечерното богослужение беше извършен чинът на петохлебието, за здраве и благословение на всички присъстващи на празничното богослужение.

След архиерейската вечерня епископ Поликарп произнесе проповед и сподели мисли, свързани с предстоящия голям празник Възнесение Господне. Той пожела на вярващите да въздигнат сърцата си към небето и във всичко да следват заповедта на Спасителя, да проповядват Евангелието, да учат човеците със слово и дело на всичко, което Господ е заповядал. Да има всеки увереност, че Той е с нас до края на дните ни, до края на света.

Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп поздрави с празника на манастира всички присъстващи: игуменията монахиня Теодора, сестрите, духовенството и честните поклонници. Той благослови всички от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела лек и благодатен празник.

Тържеството в навечерието на храмовия празник на обителта продължи с обща вечеря, където отново всички се поздравиха с първия голям празник след Възкресение Христово – Пасха.

Снимки: протойерей Костадин Тренев