05.06.2022_21:53 | Източник: Българска патриаршия 04.06.2022 08:31 |
Снимка


Чудотворният образ на Пресвета Богородица Достойно есть бе посрещнат в крайморския град Поморие с тържествено литийно шествие, поставяйки началото на XVIII-то издание на едноименния фестивал. Литията от духовници и хорови участници бе възглавявана от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан и Негово Преосвещенство Агатополския епископ Йеротей. Редом до тях бе кметът г-н Иван Алексиев, Адам Адамов, председател на Общинския съвет и други представители на местната общинска управа, която заедно със Сливенска митрополия е организатор на това най-голямо в страната ни музикално събитие.

„Да бъдем заедно на този фестивал, да бъдем единни в търсенето на спасение”, призова митрополит Киприан пред храма-домакин „Рождество на Пресвета Богородица”. Там иконата бе положена, за да подава майчинския си благослов над почитащите я, и пред нейния лик бе отслужен водосвет за освещаване на уникалното певческо начинание.

„Ангелите възхваляха идването на Христос с химна „Слава във висините Богу , на земята мир между човеците благоволение”, продължи митрополитът. „И ето днес имаме този мир, това благословение да бъдем заедно в името на Пресвета Богородица, търсейки упование в майката Божия. Затова сме се събрали днес тук – за да бъдем всички събрани заедно в едно, защото тогава ще бъде единно и нашето песнопеене към Нея.”

От името на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий, неговият викарий епископ Йеротей поздрави всички организатори и участници с „Добре дошли” и отправи отеческо слово:

„Тази година чудотворната икона на Пресвета Бца – Достойно есть ни събира в Поморие, за да отдадем почит към Нея и изпорсим нейното благословение, като възпеем чудната ѝ слава и смирение. Празникът Достойно есть събира вече 18 години православни хорове, които в един глас, с едно сърце и една душа възнасят Достойно есть.

Ето защо Бог благослови и тази година да се съберем в град Поморие, който стана столица на православната музика. Православната история на града е много голяма. Седем Вселенски патриарха са родом от Поморие. А в новата му история се ражда този фестивал. Ние вярваме, че всички тук са дошли с православна вяра и упование в радост да възпеят величието на Божията Майка. А когато ние разтваряме душите и сърцата си за Нея, Тя е винаги до нас.

Приветстваме ви с добре дошли и молим Бог да закриля всички ни в тези трудни времена и неспокойни дни; чрез нейните молитви да ни бъде по-спокоен животът, да има повече мир, повече разбирателство, повече любов между православните.

Древните отци казват, че Премъдростта се изобразява като човек в готовност за път, и всички вие, участници в хоровете, които сте изминали толкова път в готовност да изпълните Божието дело , нека Божията Премъдрост пребивава върху вас и по молитвите на Пресветата да бъдем синове и дъщери на Светлината и на Нейния ден. Амин.”

От името на организаторите г-жа Таня Никлева-Владева приветства дошлите участници във фестивала с особено прочувствени думи, защото „за 18-ти път този фестивал ни прави едно голямо истинско семейство” и изказа искрена благодарност към всички, които са се потрудили за тазгодишното му осъществяване „при нелекото време, в което днес се намираме”, за да пребъдат мирът и любовта между нас.

Хор запя Богородичен химн и г-н Иван Алексиев обяви фестивала за открит, с думите, че това музикално събитие дава вярата и надеждата, „че светът един ден ще заживее в един по-мирен и по-прекрсен свят”.

Текст: Анула Христова

Снимки: Весела Игнатова