05.06.2022_22:32 | Източник: Българска патриаршия 04.06.2022 202:47 |
Снимка


Сутринта на 4 юни се проведе традиционната среща на диригентите и ръководителите на хоровите състави, участващи във фестивала. Тя се проведе се в приветливата и творческа обстановка на Градската художествена галерия „Дечко Стоев”.

От името на фестивалната комисия г-жа Таня Никлева, член на фестивалното жури, приветства диригентите, споделяйки открито вълнението си от новата среща на православните музикални ръководители. В началото тя представи почетния гост на тазгодишното издание – професор д-р Мирослав Попсавов, протопсалт и дългогодишен ръководител на мъжкия църковен хор при столичната митрополитска катедрала „Света Неделя”. Той бе поздравен с ръкопляскания на искрена радост от всички присъстващи.

Г-жа Т. Никлева пристъпи и към представяне на диригентите и ръководителите на хоровете, като за всеки от тях направи кратки биографични справки, описващи постиженията им в музикалното изкуство.

И тъй като XVIII-тото издание на фестивала е посветено на годишнини от рожденията на три големи имена в православното композиране – 175 години от рождението на Гавриил Музическу; 145 години от рождението на Павел Чесноков и 85-годишнината на съвременния български композитор Стоян Бабеков, тя обърна внимание, че тяхното творчество ще бъде почетено, като всички участващи ще включат в изпълненията си тяхна композиция.

После запозна аудиторията с факти от биографията на Гавриил Музическу, които впечатляват, оставяйки ни добър пример за морално отговорно поведение сред нелеката социално-политическа среда, в която е творил, както и за особения му принос в популяризирането на православната музика в Русия, Румъния и Молдова с основаването на православни хорове, включително и на неприсъщия за неговото време женски хор за православна музика.

За музикалното творчество на руския композитор Павел Чесноков думата бе дадена на проф. д-р протопсалт Мирослав Попсавов. В своя неподправен стил на музикален педагог и дългогодишен практикуващ църковен диригент, той с лекота изясни някои стилови музикални похвати на руския композитор, които на моменти съществено се отличават от древната традиция на църковно-православното музициране.

Голяма чест за тази среща и за целия тазгодишен фестивал оказа с личното си присъствие незрящият почитаем композитор – юбилярът Стоян Бабеков. С непресъхваща енергичност той изказа своята благодарност към организаторите на форума и лично сподели музикалните цели и стремежи, които са го водели през целия му творчески път.

С мощно многолетствие, подадено от ставрофорен иконом Кирил Попов, официалната страна на срещата завърши, продължавайки в задушевни лични запознанства и практически обсъждания на предстоящите концерти.

На всеки от присъстващите, от името на организаторите, бе поднесен дар за спомен от фестивала и скромна коктейлна почерпка.

Текст: Анула Христова

Снимки: Весела Игнатова