20.06.2022_21:19 | Източник: Българска патриаршия 18.06.2022 21:04 |
Снимка


В съботния ден на 18 юни, в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ се състоя Трети събор на четците, певците и свещоносците в Софийска епархия.

По предложение на Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, и с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и тази година бе организиран този духовен празник за софийските иподякони.

Част от младежите имаха възможност и днес да приемат иподяконско пострижение, а други, получили вече първата степен на духовно служение, да съучастват в празничното, архиерейско богослужение. Сред тях имаше и по-възрастни християни, възжелали да подпомагат свещениците в тяхната служба. Събрани от различни енории, на различна възраст, с различно образование и професии, но всички обединени от православната вяра и препоръчани от своите енорийски свещеници, повече от тридесет човека се обединиха в обща молитва към Всеподателя Бога и заедно възхвалиха Господа и Неговата Майка Св. Богородица.

Преди началото на литургията днес бяха постригани благочестивите мъже: Антон, Веселин, Любомир, Мелетий, Явор и Томас.

Заедно с владиката в св. Литургия съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Кирил Попов, иконом Николай Цурев, протойерей Дилян Цветков, предстоятел на храм „Св. пр. Илия“, протойерей Петър Славов и осем дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков, сред които йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

За молитвеното настроение на вярващите в катедралния храм допринесоха прекрасните изпълнения на мъжкия хор при храма, дирижиран от проф. д-р протопсалт Мирослав Попсавов и протопсалт Георги Миков.

По време на литургията за свещеническо служение бе ръкоположен дякон Никола Чочев. Новият свещеник е роден в гр. Лясковец през 1990 г., там завършва и средното си образование. На 16 г. е постриган за иподякон и помага в служението на своя дядо – иконом Никола Чочев от Великотърновска епархия, който днес взе молитвено участие на празничната служба.

Новоръкоположеният духовник е „бакалавър“ по естрадно пеене в Москва и „магистър“ в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. За дяконско служение е ръкоположен на 15 юли 2021 г.

Преди да възложи над него ръце, епископ Поликарп му пожела Бог да го укрепява и да му даде сили, радост, мъдрост и с отговорност да служи на Бога. „Да спаси душата си и да помогне и на други да придобият Царството Небесно“ – му пожела още владиката като подчерта, че свещеническото служение не е леко, но Сам Господ дава обещание, че ще бъде с нас до свършека на света.

В края на литургията голяма част от иподяконите пристъпиха и се причастиха със св. Христови Тайни и така затвърдиха своето духовно начало в свещеното служение. С пастирско слово към църковното изпълнение в края на литургията се обърна епископ Поликарп. Викарият поздрави иподяконите, малки и големи помощници на светия олтар, които със своето усърдие и старание подкрепят свещениците. Владиката отбеляза, че в този ден отдаваме почит на приснопаметния Български екзарх Йосиф І и припомни неговото житие.

Епископ Поликарп преподаде първосветителския благослов на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и се отправи към гробното място на Екзарха за извършването на панихида.

В края на духовното тържество всички иподякони получиха подарък, подготвен от Софийска св. митрополия.

Текст: Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев