23.06.2022_22:49 | Източник: Българска патриаршия 23.06.2022 18:17 |
Снимка


На 23 юни, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в Софийската света митрополия (на ул. „Цар Калоян“ № 7) се проведе среща на епархийското ръководство с учителите по Религия от общообразователните училища и преподавателите в неделните прицърковни училища в Софийска епархия.

В срещата взеха участие Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, началникът на Духовно-просветния отдел на Митрополията – г-н Ангел Младенов, както и служители на отдела. Гост на срещата бе г-жа Ваня Найденова, главен експерт по Религия в Министерство на образованието. На поканата на епархийското ръководство се отзоваха десетина преподаватели по православно вероучение.

Епископ Поликарп приветства учителите, които се събират за първи път след пандемията, и ги насърчи да споделят актуални проблеми, свързани с работата им. На срещата бе отбелязана тенденцията към увеличаване на желаещите да изучават православно вероучение в неделните училища и бе подчертана значимостта и ролята на духовника, който трябва да бъде притегателен център, както за децата, така и за техните родители. Споделен бе опит за осъществяване на клубна дейност по религия в училище, който показва отлични резултати. Преподавателите в неделните училища бяха информирани за нова програма за тяхната дейност и пособие, което да подпомогне работата им.

Повдигнат бе въпросът за летните лагери в епархията. Тази година в Кремиковския манастир „Св. Георги“ ще бъдат осъществени пет лагерни смени, а в Църногорския манастир „Св. Козма и Дамян“ – четири.

За пореден път бе отбелязана необходимостта от въвеждането на предмет „Религия“ в българското училище, което би решило значителна част от затрудненията, които учителите по Религия изпитват, но което би се осъществило чрез добрата воля на правителството. Учителите поставиха и други актуални въпроси за обсъждане и потърсиха решения и съдействие от епархийското ръководство. Те представиха част от своя опит и споделиха добрите практики, утвърдили се през годините. На срещата бе представено пособието „Йовков и християнските добродетели“, което е разработено от Русенския университет, одобрено от РУО – Русе, финансирано от община Русе и осъществено от Русенска митрополия. Авторът – Огнян Узунов, представи начините, чрез които пособието може да послужи на учителите по Религия.

С пожелание за пълноценно и творчески вдъхновяващо лято се разделиха епархийското ръководство и учителите, като си пожелаха по-чести срещи, които да спомогнат за общата им мисионерска работа.

Текст и снимки: Весела Игнатова