25.06.2022_13:09 | Източник: Българска патриаршия 25.06.2022 09:47 |
Снимка


На 24 юни светата Православна Църква чества Рождението на Св. Йоан Кръстител (Еньовден). В навечерието на празника на 23 юни Високопреосвещеният Пловдивски митрополит Николай отслужи Празнична вечерня с петохлебие в старинния храм „Св. Йоан Кръстител“ в Асеновград. И на следващия ден възглави архиерейската света Литургия. С владиката съслужиха: архимандрит Максим, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев – протосингел на Пловдивска митрополия, ик. Василий Кашоров, свещеник Николай Янев, и митрополитският протодякон Илиян Александров.
Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

На светата богослужба присъстваха кметът на Асеновград д-р Христо Грудев, офицери от военното формирование и много благочестиви християни от града и епархията, дошли с вяра и любов да изпросят молитвеното застъпничество пред Бога на св. Йоан Кръстител, Предтеча Господен.

С архипастирско слово за значението на прочетеното литургийно Евангелие, за молитвите на праведните Захарий и Елисавета и Ангелоподобния живот на св. Йоан Кръстител към всички се обърна Негово Високопреосвещенство митрополит Николай.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от протодякон Илиян Александров.

Снимки от Празнична вечерня с петохлебие
Снимки от Архиерейска света Литургия