26.06.2022_21:13 | Източник: Българска патриаршия 26.06.2022 11:52 |
Снимка


На 26 юни в Неделята на всички български светии в Троянската св. Обител бе извършена епископската хиротония на архим. Макарий (Чакъров), който бе възведен, по решение на Св. Синод на БПЦ-БП, в епископски сан, с титлата „Главиницки”.

Както се полага преди епископската хиротония, в края на утринното богослужение нареченият за епископ архим. Макарий, воден от архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия и протодякон Иван Петков, застана пред досточтимите архиереи и след като изповяда Символа на вярата, тържествено даде епископските обещания да пази каноните на светите апостоли, на Седемте вселенски събора и на поместните събори, да пребивава в послушание към светата Православна църква, Българския патриарх и Светия Синод на БПЦ и да спазва Устава на БПЦ-БП.

Светата Божествена литургия бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум, който бе в съслужение с Техни Високопреосвещенства Ловчанския митрополит Гавриил, Пловдивския митрополит Николай и Доростолския митрополит Яков, с Техни Преосвещенства епископа на Бистрица Бенедикт, викарий на митрополит на Клуж от Румънска патриаршия, Мелнишкия епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Тивериополски епископ Тихон, Патриаршески викарий, Велички епископ Сионий, игумен на Троянския и Бачковския манастири, Знеполски епископ Арсений, първи викарий на Пловдивския митрополит, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Смоленски епископ Висарион, втори викарий на Пловдивския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Никанор, игумен на Църногорския манастир, архим. Максим (Глухчев), ставр. ик. Нелуц Опря, представител на Румънския патриарх у нас и гости от Поместните православни църкви – Румънска патриаршия и Атинска архиепископия: архим. Максим, представител на митрополита на Едеса, архим. Никанор, игумен на манастира „Света Троица – Спармос“, митрополия на Еласона, архим. Стефан от скита „Св. Димитър“ – Лакоскити на Св. Гора и монах Серафим от манастира „Св. Павел“ Св. Гора – Атон.

Песнопенията бяха изпълнени от църковни певци, водени от д-р Андрей Касабов заедно с протопсалт Георги Радев от Пловдивска епархия на десния клир, а на левия клир бяха гости певци от Букурещ.

След като три пъти обиколи светия Престол и се поклони в четирите му краища, архим. Макарий коленичи и архиереите възложиха върху него светото Евангелие и ръцете си, призоваха Светия Дух над него и измолиха Божията благодат да снизходи над новия епископ. Съборният храм на Троянската св. Обител се изпълни с възгласа „Достоен” за новия епископ на родната ни Православна църква, а митрополитите Русенски Наум, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай и Доростолски Яков последователно връчиха на новия епископ одеждите и символите на архиерейското служение: сакос, омофор, енголпие и митра.

В края на богослужението Ловчанският митрополит Гавриил прочете приветствието на Светейшия Български патриарх Неофит към новоръкоположения епископ Макарий, в което се казва: „Владико Макарий, бъдете пазител на светата православна вяра и каноничните разпоредби на светата Христова църква. Вярно преподавайте словото на истината (2 Тим. 2:15), та да се прибавят към Църквата, която Христос придоби чрез проливане на Своята кръв (Деян. 20:28), всекидневно повече човеци, като ги назидавате с дух на кротост и искрено упование в Бога, чрез Христоподражателен живот. Бъдете образец на изпълнителност и отговорност, като приемате благото бреме на послушанията, които Светейшият патриарх и Светият Синод на Родната ни Българска Църква Ви възложат. Старайте се винаги със съвест и ясно съзнание за Божието дело, да ги изпълнявате!“ Цялото приветствие на Българския патриарх Неофит може да прочетете тук).

Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум също се обърна с приветствено слово към новоръкоположения Главиницки епископ Макарий. В своето слово той каза: „Живеем във времена, които поднасят много предизвикателства за Църквата и вярата, времена на изпитания за църковното единство и затруднения от най-различен характер в църковната ни мисия. А в такива времена от църковния пастир се изискват изключителни усилия и безгранично посвещение на служението, много духовна мъдрост и пастирска разсъдителност. Преди всичко днес важен е личният пример, който пастирите дават, защото, както добре е казано в древната мъдрост, думите затрогват, ала примерът увлича. Бъдете и Вие такъв пример, който да увлича и да предразполага към подражание, да бъде украса за образа на Църквата и да събира в нея Христовото словесно стадо, защото това иска и това очаква от всички нашият Господ и Спасител – да пребъдваме към Неговата света Църква такива, които да се спасяват (Деян. 2:47)… Нека в бъдещото Ви епископско служение винаги да Ви води любовта към Бога и Църквата, която винаги е била Ваша отличителна черта и която всички трябва да имаме, защото, както свидетелства и апостолът „любовта Божия се изля в нашите сърца чрез дадения нам Дух Светий“ (Рим. 5:5) и всеки от нас трябва да бъде достоен за дара на тази изобилна Божия любов“, каза митрополит Наум.

От своя страна в слово-отговор Главиницкият епископ Макарий каза: „Сред сънародниците ни, от години подложени на изпитания от чужди и от свои, цари разделение, ненавист и неверие. Просто е! Евангелието ни учи: „Бог е любов“ (1 Йоан. 4:8). Без Любовта човек се разпада, а разпадащият се човек създава разделени общества. Малцина са онези, които възприемат храма като кораб на спасението и лечебница за душата. Отвлечени от „мартини грижи“ родителите пропускат времето за въцърковяване на своите деца. За потопената пък във виртуалната реалност младеж Христос е само име, без никакво съдържание и образ. Моята помощ обаче, е у Господа, Който сътвори небето и земята! Духовното наследие, което и аз, най-последния между чедата на преподобния Йоан, приех, особено ме задължава към новопросветените люде от единокръвния си народ, които да утвърждавам и наставлявам да изоставят нелепите езически обичаи и зли нрави, както сам св. Йоан пише в своя Завет. Ще отдам Божието Богу (Марк. 12:17), Който единствен може да превърне каменно сърце в чедо на Авраам (Мат. 3:9)….

Високопреосвещени владико, чрез Вас изказвам благодарността си към Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и към целия епископат на Българската православна църква, задето ме удостоиха с честта оттук насетне да работя заедно с тях на Божия виноград, за благото на нашата Църква и обичната ни родина. Благодаря на Негово Преосвещенство Адрианополския епископ Евлогий за бащинските грижи, които положи за мен, докато бях част от братството на Рилската света обител. Благодаря на преподавателите си в духовните школи, в които преминаха най-важните в изграждането ми като личност и бъдещ клирик години. Благодаря на духовниците, които съм имал образец за подражание и са разпалвали ревността ми по Бога. Благодаря за всичко, защото такава е била спрямо мен волята Божия В Христа Иисуса (Сол. 5:18)“.

След прочетените слова в храма бе възгласено многолетствие, а след това духовниците и многочисленото множество православни християни поздравиха новия епископ и му пожелаха ревностно служение, усърдие и благодат в следването на епископското служение.

Очаквайте подробен фоторепортаж.