30.06.2022_06:56 | Източник: Българска патриаршия 29.06.2022 22:19 |
Снимка


На 29 юни Църквата прославя паметта на първовърховните първопрестолници св. апостоли Петър и Павел. С особена тържественост бе отбелязан храмовият празник на столичната църква „Св. апостоли Петър и Павел“.

С благословението на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит тайнството Евхаристия бе отслужено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него в богослужбата взеха участие архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, ставрофорен иконом Нелуц Опря, представител на Румънския патриарх у нас, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Кирил Дидов, предстоятел на храма „Св. ап. Петър и Павел“, иконом Антоний Алексиев, предстоятел на храм „Св. Димитър“, иконом Гоце Христов, предстоятел на столичния храм „Възкресение Христово“, иконом Йоан Чикалов, предстоятел на храм „Св. Параскева“, иконом Стилиан Табаков, предстоятел на столичния храм „Св. ап. Андрей Първозвани“, иконом Радослав Трайков, предстоятел на храм „Успение Богородично“, протойерей Георги Спасов, предстоятел на храм „Св. Петка Самарджийска“, свещеник Арсений Каньов, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, дякон Йоан Йотов и дякон Георги Иванов.

Църковните песнопения на тържественото богослужение изпълниха клиросните певци и от женския хор при храма.
По време на литургията за свещенически служение бе ръкоположен дякон Евтимий Куков.

На новия свещеник епископът пожела достойно служение, да бъде изпълнен с духовен плам и да послужи за добър пример на верния народ, както и да се радва на любовта на човеците.

Мнозина православни християни, преминали Петровия пост с въздържание и с по-активен молитвен живот, пристъпиха към Тялото и Кръвта Христови и се причастиха.

В края на духовното апостолско тържество Негово Преосвещенство епископ Поликарп се обърна към многолюдното църковно събрание със слово, в което наблегна върху най-важните и поучителни моменти от житията на първовърховните св. апостоли Петър и Павел. Той разказа за грешките и заблудите, в които са изпадали Христовите ученици, и за това как са укрепени от Светия Дух. Владиката благопожела да живеем и изграждаме нашия духовен друм към Царството небесно и да се утвърждаваме по примера на светите апостоли. „Да бъдем достойни, изрядни и истински Христови последователи, чеда и негови приятели!“ – каза още той.

Епископ Поликарп поздрави сърдечно с храмовия празник предстоятеля на храма, свещенството и певците от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като им пожела благословен и радостен празник.

Поздрав към епископ Поликарп поднесе предстоятелят ставрофорен иконом Кирил Дидов, който изказа своята благодарност към Негово Светейшество Българския патриарх Неофит от свое име, от името на свещенослужителите и на настоятелите в празнуващия храм, както и от името на всички енориаши – за преподадения благослов и за получената радост от съвместното съслужение.

Текст: Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев