30.06.2022_21:53 | Източник: Българска патриаршия 30.06.2022 18:03 |
Снимка


На 30 юни, Събор на светите славни и всехвални 12 апостоли, в столичния храм „Св. вмчк Георги Победоносец“, кв. Горубляне, с архиерейска света Литургия беше почетена паметта на св. апостол Вартоломей. На територията на храма се намира параклис, посветен на светия Христов апостол, а от 2017 г. в храма се намира и частица от светите мощи на апостола, закрилник на населеното място.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, празничната света Литургия оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Лазар Георгиев, предстоятел на храма, протойерей Петър Петров, свещеник Стоян Иванов, йеродякон Вартоломей, дякон Йоан Йотов и дякон Георги Иванов.

Клиросното пение беше оглавено от клиросни певци, под ръководството на г-н Светослав Цеков.

Преди светата Литургия епископ Поликарп пострига за четец, певец и свещоносец Божия раб Николай, дарител на храма, който ще подпомага от тук нататък свещениците и в тяхната богослужебна служба.

Празникът на светия Христов апостол Вартоломей беше почетен от благочестиви жители и гости на Горубляне.

След светата Литургия Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп произнесе проповед, в която засегна живота и трудовете на дванайсетте апостоли Христови. Той акцентира върху живота, служението и мъченичеството на св. апостол Вартоломей. Епископът призова всички да се изпълнят с вярата на апостола, с неговата любов към Господа и с неговото търпение, чрез което покори сърцата на езичниците пред Бога.

Епископ Поликарп поздрави предстоятеля на храма, свещенството, църковните настоятели, певците и верния народ от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като им пожела по молитвите на св. апостол Вартоломей Господ да им дава духовни сили, радост и мир в сърцата.

От името на всички присъстващи на празника иконом Лазар Георгиев поздрави епископ Поликарп и му благодари за посещението и любовта му към енорията.

Празникът продължи с литийно шествие до параклиса на св. апостол Вартоломей, където беше извършено водоосвещение и бяха поръсени вярващите за здраве и благословение.

Снимки: протойерей Костадин Тренев