06.07.2022_00:11 | Източник: Българска патриаршия 04.07.2022 16:29 |
Снимка


През 2021 г. по покана на Негово Високопреосвещенство Черногорския и Приморски митрополит Йоаникий II, Ловчанският митрополит Гавриил взе участие в неговата интронизация. В отговор на това Ловчанският митрополит Гавриил тази година покани митрополит Йоаникий да посети Ловчанска епархия и България, като вземе участие в тържествата по повод Възвръщане честните мощи на преп. Йоан Рилски чудотворец в Рилската света обител и да посети църкви и манастири в Ловчанска епархия.

На 3 юли митрополит Гавриил и митрополит Йоаникий възглавиха Божествената св. Литургия в новия катедрален храм на гр. Ловеч, носещ името на светите братя Кирил и Методий, в съслужение с Константийския епископ Михаил, придружаващи владика Йоаникий духовници и храмовото свещенство.

Митрополит Гавриил приветства братски и с любов високия гост. В отговор на това митрополит Йоаникий каза прекрасни думи на благодарност за своето посещение и чудесните впечатления от светите служби и срещите с духовници и християни от благолепните манастири и църкви, които посети. В своето слово той подчерта, че Православната вяра, това е голяма сила и нейното оръжие, с което тя се бори, това е истината, любовта и смирението.